Youtube
CAPITALIST CASUALTIES (USA), GRIDE, WOJCZECH (Německo)
27.03.2009 12:21
+ SEE YOU IN HELL, EVIDENCE SMRTI, SCARTO, PRÜGELKNABE; so 2. 5. Brno - Yacht:
Když se někdy v r. 1993 dostala mezi tehdejší brněnské hardcoristy jediná kopie singlu do té doby tady zcela neznámé americké kapely CAPITALIST CASUALTIES „Raised Ignorant“, tak putovala z ruky do ruky a určitě by tehdy nikoho z nás ani v nejdivočejším snu nenapadlo, že tahle kapela tady o 15 let později zahraje naživo... „Raised Ignorant“ sice nebyla tou úplně první deskou v mocné diskografii kapely, ale pokud byste z té zhruba dvacítky desek všemožných formátů, co CC za 20 let vyprodukovali, měli vybrat tak 2-3 nejklasičtější, tak by rozhodně chybět nemohla! CAPITALIST CASUALTIES na ní od prvních tónů hrají super-rychlý thrashcore se vskutku zlými až nebezpečně znějícími postupy, výrazným vokálem polohou někde mezi zoufalstvím a agresí, masivní dvoukopákovou kanonádou bicích, zběsilými basovými výjezdy a kytarou ostrou jak skalpel! A když k tomu přidáte kombinaci politických textů (patriotismus, americká zahraniční politika atd.) s velmi naturalistickými tématy ze života motajícími se velmi často okolo tématu zneužívání drog (texty „Drug Culture“, „Bad Habits“, „Metamphetamine“), vyjde vám z toho hodně surová a autentická záležitost!
„Začali jsme hrát v listopadu 1986 v garáži mých rodičů v zasrané díře jménem Rohnert Park v severní Kalifornii. Původně jsme byli klasická partička znuděných týpků z předměstské zástavby zažraná do stupidních speed metalových a death metalových kapel. Pak jsme se zažrali do thrash punku, co v té době valil, neustále jsme poslouchali první LP D.R.I. a první LP M.D.C. Časem nás ovlivnily další kapely, mně osobně hlavně starý japonský a evropský HC od kapel jako GAUZE, CONFUSE, FUNERAL ORATION, DISCHARGE atd., britský peace punk (RUDIMENTARI PENI, CRASS atd.) a samozřejmě starý americký HC.“ (basák Jeff v Riot č. 8).
Prvních pár let vydávali CC jen demáče a to, co hráli, rozhodně na přelomu 80./90. let moc populární nebylo: „Tahle hudba nebyla dřív příliš akceptována a řekl bych, že většina lidí to tehdy brala tak, že je to prostě metal - tehdy se většina kapel z 80. let dala na metal a taky v tý době naplno frčel pop punk - směšný kapely zpívající o stupidních hovnech a problémech s holkama. Takže jsme v podstatě neměli pro koho hrát, na naše koncerty tehdy chodilo možná tak 30 lidí (většinou naši kámoši) a hráli jsme tak 3x do roka! To bylo v letech 89/90. Většina děcek si myslela, že jsme death metalová kapela (nikdy jsme nevypadali s našima dlouhejma vlasama jako pankáči!) nebo nějakej jinej stupidní trend. Všechny labely tehdy vydávaly jen pop punk, takže nám nezbývalo, než si začít vydávat svoje věci sami nebo to po těch čtyřech letech hraní zabalit!“ (Jeff v Hluboké Orbě č. 17)
CC to naštěstí nezabalili, na čemž měl velkou zásluhu chlapík jménem Chris Dodge, který jim v r. 91 vydal debutní singl „The Arts Of Ballistics“ na svém tehdy se pomalu rozjíždějícím labelu Slap A Ham Records: „Viděl jsem je už někdy 4 roky předtím, než ta deska vyšla. To bylo vyloženě zločinné, že to tak dlouho trvalo, protože to byla skvělá kapela. Naprosto mě naživo rozsekali, bylo to jak vidět počáteční D.R.I.. Měli seznam skladeb pověšenej na zdi a dlouhej až na zem, bylo na něm nějakých 30-35 válů a během setu tímhle seznamem jen prosvištěli! Říkal jsem si: „Bože, tihle týpci jsou nejlepší!“ Vyměnili jsme pak spolu nějaké demáče a zahráli nějaké společné koncerty s mou kapelou STIKKY. Pak jsem o nich dlouho neslyšel a pak se jednoho dne zase objevili a furt neměli venku desku. Po čtyřech letech! Říkal jsem si: „Bože, lidi jsou naprosto stupidní, že jim nikdo nic nevydá“. Pak konečně nahráli ve skutečném studiu a ne v garáži a chtěli to vydat, přesně v tu samou dobu mě to napadlo taky a sláva, deska „Arts Of Ballistics“ byla na světě!“ (Chris Dodge v Monkeybite č. 3)
V tu samou dobu taky pozval Chris Dodge CC na jejich vůbec první koncert mimo končiny severní Kalifornie - zahráli poprvé v Los Angeles, sice jen pro asi 20 lidí, ale zato společně s v té době naprosto neznámými místními spolky CROSSED OUT, NO COMMENT a MAN IS THE BASTARD se kterými si okamžitě padli do oka. Právě tenhle koncert vedl ke zrodu označení „West Coast Power Violence“ pro styl všech čtyř kapel, co na něm vystoupily a nejen to - zároveň byl i roznětkou výbuchu extrémního hardcore nejen v Kalifornii, ale brzy i v celé Americe - s mohutným rozjezdem labelu Slap A Ham a také každoročních festivalů extrémních hardcore kapel „Slap A Ham Fiesta Grande“, který začal v lednu 93 pořádat Chris Dodge v punkovém DIY klubu Gilman v Berkeley. A CAPITALIST CASUALTIES byli jedinou kapelou, co vystoupila na každém ročníku po celou dobu existence fesťáku až do konce 90. let.
Zatímco původní power violence kapely jedna po druhé končily kariéru (předtím ale stihly vydat zabijácké desky právě na Slap A Ham - NO COMMENT „Downsided“ EP, CROSSED OUT EP, CROSSED OUT/MAN IS THE BASTARD split EP) a nahradily je další (SPAZZ, LACK OF INTEREST anebo z opačného pobřeží SUPPRESSION), tak CC valili naplno dál. Kromě už zmíněných samostatných singlů vychrlili debutní LP „Dissasembly Line“, split LP s MAN IS THE BASTARD, split 10“ s CRIPPLE BASTARDS, hromadu split singlů (mj. se SLIGHT SLAPPERS, M.D.C., ULCER, DREAD, STACK...) a Jeff rozjel spolu se svou přítelkyní Athenou label Six Weeks Records. Kapelu nezastavila ani výměna bubeníka v r. 1996, kdy extrémně rychlého a talentovaného Matta nahradil Max - bubeník SPAZZ (kde hrál na basu už zmiňovaný Chris Dodge) a provozovatel dalšího labelu orientovaného na thrash/fastcore 625 Prod. Už s Maxem za škopkama vydali CC další perlu své diskografie - v pořadí třetí samostatný singl na Slap A Ham „Dope And War“. Jedná se opět o maximální porci ostrého hardcore/thrashe s texty plnými společenského rozkladu, zneužívání a ponižování lidské bytosti, zničených mezilidských vztahů a drogových závislostí: „Žádná slabá místa, jen maximální nápor čirého vzteku a rychlosti.“ (z recenze v Monkeybite č. 3).
Po zbytek 90. let pokračovalo plodné období vydávání jedné desky za druhou - splity s UNHOLY GRAVE, MONSTER X, MACABRE(!), druhé LP „Subdivisions In Ruin“, picture pětipalec „Dark Circle“, další pětipalec „Planned Community“ (tématicky věnovaný nudě a traumatům ze života na typickém americkém předměstí unifikovaně vystavěném pro příslušníky střední třídy), hromada kompilací atd. Na svém labelu Six Weeks se taky činil Jeff s Athenou, vyšla tu hromada desek kapelám z celého světa, vč. kompilačních LPs „Europe In Decline“ nebo „Japan In Decline“ anebo split LP švédských LEFT IN RUINS s brněnskou MRTVOU BUDOUCNOSTÍ. CC taky vyjeli na turné do Japonska a dali celoamerické turné po boku HELLNATION - už někdy v r. 98 se plánovalo split LP CAPITALIST CASUALTIES/HELLNATION...
...ze kterého ale na hodně dlouho dobu nic nebylo... s počátkem nového tisíciletí upadla kapela do těžké stagnace - nikdy se sice „oficiálně“ nerozpadla, ale Max odešel mlátit škopky do WHAT HAPPENS NEXT? (a navíc se naplno pustil do své akademické kariéry historika), Jeff dál vydával desky, rozjel spolu s Chrisem Dodgem magazín Short, Fast And Loud (vychází dodnes), který se na 100% věnuje extrémnímu HC a grindcore a zbytek kapely se stal kvůli problémům s tvrdými drogami a se zákonem těžce nefunkčním. Až do roku 2005 se nic nedělo, pak ale usedl za bicí Haroldo (alias H-Murder, jinak bubeník CATHETER) a v nové sestavě a v plné síle se CC představili hned v lednu roku následujícího na festivalu Super Sabado Gigante, který se konal na stejném místě jako proslavené „fiesty“ v 90. letech. Zdá se, že od této chvíle začíná kapela opět fungovat - dávají několik amerických výletů, společně s novou kapelou Atheny VOETSEK jedou další turné po Japonsku a po deseti letech taky konečně vychází split LP s HELLNATION - v kooperaci Six Weeks a Sound Pollution. Deska nepotřebuje žádných komentářů - CC na ní ze svého stylu neuhnuli ani o milimetr! A letos tedy konečně jedou na evropské turné - své první, ale nejspíš i (vzhledem k věku a opotřebovanosti 3/4 kapely) poslední.
  
Společníky na cestách po Evropě jim budou dělat němečtí WOJCZECH ,
, kapela, co už v Brně jednou zahrála a to v r. 1996 pro pár lidí v obrovských prostorách tehdejšího industriálního klubu Šedá Litina. WOJCZECH hrnou svůj neurotický fastcore/grind výplach od ranných 90. let, jednu dobu byli personálně hodně propojení s další podobnou smečkou ENTRAILS MASSACRE, jeli turné po celém světě od Peru a Brazílie, přes USA až po východní Asii a mají podobně jako CC na svém kontě mraky vinylů.
  
Jihočeské komando GRIDE ,
 po všech těch drtících vystoupeních na prknech Yachtu za posledních mnoho let nebudeme představovat vůbec...
  
Se SEE YOU IN HELL ,
snad budeme, budou-li nám síly pekla (a výrobní termíny v lisovně desek) nakloněny, na tomto koncertě křtít split singl s japonskými velmistry temného metal/crustu CROW.
  
Raw punx EVIDENCE SMRTI ,
 se pomalu probouzejí ze zimního spánku, začínají zase naplno koncertovat a jistojistě vyrukují se smrtící sadou nových pecek! Chystá se několik nových nahrávek, buďte ve střehu!
  
Sestavu sobotního večera pak doplní domácí fastcore zběsilost SCARTO a zbrusu nové ostravské power violence duo PRÜGELKNABE obsahující v sestavě 2/3 SHEEVY YOGY.
  
Yacht: Brno, Kolejní 6
19:30 naprosto přesně start!
Na místě Food Not Bombs Brno, distra atd.
United Crusties: www.seeyouinhell.cz,

Více na old.czechcore.cz
Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
Hanakuso (Jap) // Dáša fon Flaša (Sk) // Ctib (Cz)
Hanakuso (Jap) // Dáša fon Flaša (Sk) // Ctib (Cz) 18.04.2024 - 18.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Olomouc, SF MINI Více informací ...
DROM, MAYON & BULLFROG
DROM, MAYON & BULLFROG 19.04.2024 - 19.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Prostějov, Klub 27 Více informací ...
Neřád (CZ) / Røst (At)
Neřád (CZ) / Røst (At) 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Brno, Sibiř Více informací ...
Kanäl VII
Kanäl VII 20.04.2024 ( 19:00 - 23:59 )
Žamberk - Pivovar Kanec Více informací ...
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Příbram, Bowling Klub Více informací ...
DROM, MAYON & DRUTTY
DROM, MAYON & DRUTTY 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Frenštát p. Radhoštěm hospoda Lubina Frýdek-Místek, zkušebna club art Více informací ...
Arrogant Twins křtí desku.
Arrogant Twins křtí desku. 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha, Stresovicka Kramle Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


MORSCH, Praha - Eternie, 2.4.24
14.04.2024 11:59, Siki


MÝRDAL, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:28, Siki


OČI VLKA, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:24, Siki


MORDLOCH, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:23, Siki


KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (316)
Garlands – Ztracená místa (245)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (173)
Bratislavské Dievčatá - s/t (171)
Hippie Chippies - Double Trouble (157)
V.O.H. - Cesta bez konce (154)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (145)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
The Drowns - BLACKED OUT
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.