Youtube
Hibakusha
09.12.2002 23:59
Na případné pletky s major labelem zvysoka kašlem, máme přece vlastní mozky a ruce. Takhle zní jeden z názorů orlovské trojčlenky Dino, Havel a Marek, kteří už několik let proplouvají zdejší D.I.Y. vody coby crust coreový spolek Hibakusha. A dost zbytečných úvodů a jdem přímo na věc.
  
1. Nejprve by možná lidi zajímal význam a původ toho slova Hibakusha....
Hibakusha: Takže ahoj Ríšo a všichni co se k tomu dostanou. Nazvat kapelu Hibakusha napadlo Marka s Makovcem po přečtení knihy „Mrak“ od Gudrun Pausewang. Jedná se o fiktivní příběh života lidí po výbuchu jaderné elektrárny. Tam jsme narazili na slovo Hibakusha. A co znamená? Hibakusha je člověk, který přežil výbuch atomové bomby . Slovo pochází z Japonska kde, jak všichni asi dobře ví, došlo ke svržení takovéto bomby. A hned dvakrát. Uznané oběti jaderného záření se nazývají Hibakusha (člověk ohnivé bomby) a mají nárok na bezplatnou lékařskou péči v celém Japonsku.
  
2. Teď jak děláte ten koncert v Bohumíně, máte pod Hibakusha napsáno hard core crust masakr. Co pro vás tenhle termín znamená a proč jste se třeba rozhodli, že chcete patřit, nebo dělat právě hácečko? Vím, že je to možná trochu blbě položený dotaz, ale prostě tím myslím, jak a co mladýho kluka když se rozhodne dělat muziku a kapelu, přitáhne třeba právě hardcorová scéna....
Marek: Co se týče těch škatulek, tak v těch se moc nepídíme. Na ten plakát bys měl pro lidi napsat co asi tak hraješ a? mají jakous takous představu. Pokaždé to nějak proměníme. V Hibakusha kloubíme punk s hardcore, crustem a metalem. To všechno vychází s punku. Proč jsme se dali na tuto cestu? Pro mě osobně je to v tom jak vnímáš okolní svět. Hardcore je banda fajn lidí, muziky a věcí okolo. Především nás to baví, je to zábava a přátelství, krom toho myšlenka hardcore co se týče tolerance, práv lidí a zvířat atd. má pro mě význam.
Havel: Vyrosteš a začneš poslouchat určitou hudbu. Pro mě to byl PUNK, METAL, HC. Vlivem těchto stylů hrajeme co hrajeme.
  
3. A a? je to v jedné linii, já se na to ptám v podstatě každého a tak trochu to ještě kopíruje tu předchozí otázku....Hardcore, punk, to nejsou jen prázdné slova, nebo škatulka pro nějakou rychlejší, či kraválovou muziku. Vždycky je to taky o určitém postoji, v přístupu, třeba i v názorech na život, dění kolem....Jak tohle máte vy?
Marek: Už jsem to trošku načrtnul v předchozí odpovědi. Pro mě je hardcore jak muzika a přátelství s fajn lidmi tak samozřejmě i nějaká ta myšlenka. A právě to mě kdysi tak zaujalo na punku a hardcore.
Havel: Každý člověk je svým způsobem punker, vlastenec a konzument. V každém něco vítězí a jiné je potlačeno. Přátelé se kterými žijeme a komunikujeme cítím jako punkery duší, tak asi nebudeme jiní.
  
4. Teď bysme možná mohli poodhalit trochu historii Hibakusha. jak ste se dali dohromady, složení, diskografie kapely a? již samostatné nahrávky, nebo účasti na kompilacích...Mimochodem, plánujete třeba něco vydat v bližší budoucnosti?
Marek: Uf, takže Hibakusha vznikla v listopadu 1996. To ještě s námi hrál Makovec se kterým jsme vlastně Hibakusha založili po rozpadu naši noise duo mašinky Stormnoise. Makovec se pak přestěhoval do Jižních Čech a my se zeptali Dina zda by neměl chu? s námi blbnout. Chvíli jsme to ještě zkoušeli s Makovcem na postu zpěváka ale to jak jsme byli od sebe vzdáleni, my tu na severu a on na jihu, nemělo dále smysl. Tak jsme opět byli tři a to trvá dodnes. Takže: Havel – kytara, zpěv; Dino – basa, zpěv a já – bicí.
No a teď něco s těch našich materiálů:
             
Diskografie:
- „Lež a nenávist vítězí nad pravdou a láskou“ (Masspunk records, demotape 1997)
- „Little Boy, 8:15“ (Impregnate records, MC / CD-R 2001)
   
Kompilace:
- Make kompost not war 3. (Hogofogo records, MC 1997)
- Czechcore compilation vol. 1 (Impregnate records, MC 1999)
- Hlasy z podzemí 3. (CV records, MC 1999)
- Koncert proti proudu 2. (Kunvaldská alternativa, MC 1999)
- Koncert proti proudu 4. (Kunvaldská alternativa, MC 2000)
- War is legal murder (Retard records, MC 2000)
- Makovec punk is dead (CV records, MC 2001)
- Antifa Action vol.2 (CV records, MC 2002)
Další kompilace, které by měly vyjít:
International ultracore compilation tape (Apocalypse recordings, Chorvatsko)
Storm of brutalism compilation (Roots activate productions, Thajsko)
  
S chystaných materiálu je to split 7“ s Depresy Mouse, ten by se měl lisovat v lednu 2003. Dále pak samostatný materiál s novými věcmi na MC a 7“ep někdy tak v lednu/únoru 2003.
Dino: Hibakusha hrála dávno před tím než jsem začal s nimi hrát. Bylo to v. r. 1999, když hrál Sunset (jedna s bývalých kapel od Havla a Marka) v Orlovské Futře a tam jsem si promluvil s Markem. V té době byly nějaké problémy s bývalým zpěvákem Makovcem a pak jsme se dali dohromady. Společně jsme nahráli album „Little Boy, 8:15“ (2000) a budeme vydávat split s Depresy Mouse (mělo by to vyjít na vinylu)
  
5. Co texty? Jakým jazyk a proč jste si pro ně vybrali a o čem je máte, co v nich třeba chcete sdělit a jakým způsobem vznikají?
Hibakusha: Texty píšeme v češtině aby byly srozumitelné pro lidi od nás. Není nám vždy rozumět proto je na koncertech předkládáme i v tištěné podobě. Do angličtiny je pak překládáme do bookletu naši nahrávky. Když jsme posílali materiál na kompilaci do Polska (kompilace nakonec nevyšla, nebo ji má dotyčný pěkně schovanou v šuplíku) překládali jsme texty do polštiny. V textech většinou probíráme věci na které chceme upozornit. Věci, které nás štvou jako je lidská blbost, práva lidí i zvířat, nesmyslné války, korupce, násilí,rasismus atd. Tyto věci se dějí dennodenně a nemělo by se na ně zapomínat. Texty píše Havel s Markem, na poslední nahrávce jsou ještě některé od Makovce a máme i text od Dinovy přítelkyně Lucky.
  
6. V podstatě stejná otázka, jak vlastně skládáte vaši muziku?
Hibakusha: Muzika vzniká na zkušebně většinou spontánně nebo Havel s Dinem přijdou s nějakým nápadem, který se pak dodělává. Na muzice se podílí všichni. Každý něco dodá a je to. Někdy je song hotový hned, někdy nám to ovšem trvá něž se dopídíme do podoby, která nám sedí nejvíce. Vždy to není tak jednoduché, taky děláme některé pasáže věčnost, než to dáme pořádně dohromady.
  
7. Koncerty. Jak to s váma vypadá u vás. Myslíte, že hrajete dost, nebo by jste rádi i víc? Jestli jo, v čem třeba vidíte největší problém při jejich zařizování? A jak to s váma vypadá co se hraní týče třeba mimo tenhle kraj? Blízko je třeba i Polsko, kde je docela silná scéna. Máte třeba i nějaké zkušenosti z hraní tam?
Marek: Určitě bychom rádi hráli častěji jako každý. Ovšem je tu naše práce, která nás živí a díky ní můžeme i mít na co hrát. Hrajeme tak 1-2 měsíčně což se dá. Je to všechno jedna velká zábava. Koncerty u nás si většinou zařizujeme sami, kdy pozveme i kapely od jinud. Ty pak pozývají nás k ním. A to je ten kolotoč. Někdy někdo zavolá zda bychom měli chu? si zahrát tam a tam a pak záleží na termínu a buď se jede nebo ne. Akce domlouváme i sami, přes různé kontakty na lidí v republice.
Hráli jsme na Slovensku ale to za zahraničí nepovažujeme. Plánovaná akce v Polsku nevyšla ale kontakty jsou. Plány samozřejmě jsou a na jaře by se to mělo opět rozjet. Teď na zimu máme pár koncertů, které odehrajeme a pak budeme čerpat sílu na nový rok.
Havel: V poslední době není koncertů tolik, jak by jsme je chtěli, hráváme tak 1 až 2x za měsíc a to jak v našem kraji, tak i mimo něj. Mimo republiku jsme hráli 1x a to na Slovensku, ale protože pořád bereme republiku Československou bez rozpadu, tak jsme prakticky v zahraničí ještě nehráli. Byly tady určité signály z Polska, ale nevyšlo to buď díky nám nebo pořadatelům.
Dino: Koncerty u Hibačky? Docela dost koncertů nám letos vyšlo. Jinak by jsme samozřejmě hráli pořád, jenomže každý den není posvícení. Taky pracujeme a nedá se všechno stíhat. Momentálně zkušenosti s Polskem nemáme. Měli jsme tam mít jeden koncert, ale nevyšlo to. Myslím, že Marek jel na dovolenou. Ale koncert v Polsku by nám měl vyjít. Jak se to zařídí tak určitě zahrajeme.
  
8. Celý ty leta co Hiabakusha děláte jste součástí řekněme undergoundu. To mnohdy opravdu není lehké, a? se týká třeba právě toho shánění hraní, možnosti dát o sobě lidem vědět a tak. Vyhovuje vám to přes to i takhle a co je podle vás nejlepší na takovémto způsobu? Jo, máte třeba i nějaké plány, nebo představy kam až by jste kapelu chtěli dostat a bylo by pro vás třeba – jasně, čistě teoreticky – přijatelné mít pletky třeba i s ňjákou ofi větší vydavatelskou společností?
Marek: To jak Hibakusha bude fungovat, často hrát a bude vidět, záleží jen na nás. A o tom to je, celá tahle Do It Yourself scéna. Jsem rád, že jsme její součástí a podílíme se na jejím vytváření. Je spousta plánu co a jak dělat, všechny jsou v hlavě jen je dostat na papír a pak je jen realizovat to má ovšem svůj čas. Je třeba na tom pracovat a makat. Jednou s možností je nahrát materiál a rozeslat ho lidem, kteří mají svůj d.i.y. label a pak záleží na nich zda do toho půjdou či nikoliv. Nato, něco vydat sami nemáme zatím prostředky proto i poslední materiál vyšel za spolupráce s Impregnate recs. (tímto chci pozdravit Bohdana a poděkovat mu za to co všechno dělá!). Nechci moc předbíhat, nový matroš by snad mohl vyjít pod značkou Hyenyzm records. To je jeden s našich plánů. Na pletky s major labelem zvysoka kašlu. Máme přece vlastní mozky a ruce.
Dino: Veškeré koncerty zařizuje Marek, a myslím si, že to dělá dobře a stará se o nás jako o vlastní. Má spoustu kontaktů atd. Plány s Hibačkou nejsou, protože plány nevycházejí. Ale chtěli by jsme určitě být pod nějakou nezávislou firmou a nahrát konečně pořádný materiál, který by nám i jiným udělal radost.
  
9. Eště se trochu vrátím k vaší muzice. Vy, i hodně kapel tady v okolí hrajete v podstatě docela tvrdou muziku, nejen hardcore se ale třeba rozrůstá taky o kapely, které to takhle hudebně berou i docela jinak – to ale nemyslím jako výtku, jasně, a? si každý hraje jak to cítí..Mne jen zajímá, přemýšleli jste třeba někdy nad tím, proč se tady na Karvinsku a Ostravsku pořád drží hlavně tenhle nářezový přístup? Taky, za ta leta hraní jste určitě poznali nejrůznější kapely a muzikanty..Já někdy docela dost zvažuji, proč tady spousty i jinak hudebně šikovných lidí ulítává pořád na těch starých metalech toho přihlouplého německého speedového, nebo taky docela komerčního stylu. Myslíte, že to je jenom o tom, že tihle harcovníci na takové muzice vyrůstali? A jak to máte se stylem hraní třeba vy? Chcete se držet řekněme toho „svého kopyta“, nebo zkoušíte třeba i experimentovat a posouvat to hudebně někam jinam? Může se třeba stát, že Hibakusha za čas třeba zkusí ten hudební výraz i nějak pozměnit?
Marek: Severní Morava je rájem metalu, to každý ví. Čechy zase hudebně převyšují punkem no a na jihu se více drtí muzika v hard coreovém duchu. Je to docela zvláštní jak je to rozděleno a sám si netroufám říci proč tomu tak je. Samozřejmě, že jakákoliv muzika je rozšířena všude, někde více někde méně. Jde hlavně o to aby všichni ti, kteří hudbu tvoří a ti co ji konzumují byli tolerantní ke všem. A? se jedna o pár akordový bordel nebo virtuózní dílo, každý si v tom hledá to své co má rád a co mu vyhovuje. Určitě se člověk zaměří na muziku, která ho již ovlivňovala od mála a pak se třeba začnou jeho obzory rozšiřovat a jeho hudební jídelníček tak bude narůstat den co den. Někteří zase zůstanou u té své zamilované škatule a budou cenit zuby radostí a spokojeností. Co se týče nás, tak my vlastně čerpáme ze všech těch tvrdších stylů a kloubíme je tak nějak dohromady. Všechno to má prapočátek v punku. Směs metalu, punku a hardcore. Pro někoho možná nepřijatelné ale to jsme my a tahle zábava nás prostě bere. O hudební změně neuvažujeme, spíše se stále zdokonalovat v našem stylu hraní.
Havel: Je to snad proto, že se u nás vytvořila větší komunita lidí než jinde v republice, kteří metal poslouchají a tvoří. Když jsi v pubertě, tak tě z části ovlivňuje starší kamarádi tím, co dělají. Myslím, že to není na škodu a jak se člověk vyvíjí, tak si vytvoří vlastní názor a zůstane u toho, co mu nejvíc pasuje. A co se týče naší muziky, tak vyvíjet se doufám budeme, ale myslím že k žádným razantním změnám nedojde. Spíš si někteří z nás vytvoří jiné projekty nezávisle na Hibakushi.
Dino: Myslím si, že nejenom na Karvinsku a Ostravsku se hraje masakr. Je toho daleko více. Ale určitě to není jen o tom masakru. Každý má určitě jiný názor na muziku, a každý to cítí jinak. Náš styl hraní je myslím o něco dokonalejší, ale nebudeme to posunovat jiným směrem. Baví nás to co děláme.
  
   
10. Uff, takhle drsně dlouhou otázku jsem ještě nepoložil nikomu :-)). Takže zase zmírníme tempo a ptám se zas na to, co všech. Můžete vyjmenovat oblíbené kapely, které vás třeba i ovlivnily, ovlivňují, máte jen rádi, a taky kapely, které považujete tak nějak za spřízněné?
Marek: Ohoho, těch kapel je opravdu strašná spousta. Mezi ty, které mě nakoply a dostaly k tomu co dělám patří určitě Doom, Exterme Noise Terror, bohumínsky Heartline, Resist, Oi Polloi, Heresy, Dead Kennedys, ranný Napalm Death, Agathocles, Brutal Truth, … atd. Dalo by se pokračovat do nekonečna. Na celém světe je hromada dobré muziky a kapel, které mám rád. Z těch spolků, které mi v poslední době hrají v přehrávači to jsou The Great Deceiver, Motorhead, Abscess, At the Gates, Corrupted, Agoraphobic Nosebleed, atd. Vyjmenovat všechny ani nejde. Kapely se kterými zkoušíme pod jednou střechou a považuji je za spřízněné: Disfigured Corpse, G.O.R.E, Tezcatlipoca, Carousel of Tears, projekt SixSixSeven no a ty, se kterými jsme tak nějak v kontaktu a vřele mohu doporučit jsou Sheeva Yoga, Depresy Mouse, Cerebral Turbulency, Carnal Diafragma, Ad Calendas Graecas, Innoxia Corpora, Massgenocide Process, The Public, Malignant Tumour …a další, všechny vás zdravím!!!
Havel: Kapely: tak určitě CARCASS, E.N.T.. WARCOLLAPSE, AGATHOCLES, NIN, RIGHTEOUS PIGS, NASUM a švédský bigbít.
Dino: Tak určitě je to Napalm Death. To je takový základ toho všeho. A taky Unholy Grave, Slayer, G.O.R.E, Disfigured Corpse a Cerebral Turbulency atd. Samozřejmě kluky zdravím!!!
  
11. A úplný závěr....Je eště něco, na co jsem se nezeptal a chtěli by jste lidem říct?
Marek: Myslím, že jsme toho nakecali už dost. Mějte se všichni moc fajn!!! Tobě Ríšo díky za otázky a za to, co pro nás děláš. Však ty víš! Zdravím všechny pohodové lidi naše přátelé a posluchače!!! Hough!!!
Havel: Zdravím Disfigured Corpse, G.O.R.E, Depresy Mouse, Carnal Diafragma, Cerabral Turbulency, Sheeva Yoga, Mroš & Voices, Massgenocide Process, Ad Calendas Graecas, Purulent Spermcanal, Makovce, Buryho, Bilose, LD´50 (NL), Gabku, Pavlu, Lucku, Tomáše & Petříka, Káču & Ditu, Rafa & Janu a všechny fans!!!
  
Já moc děkuji vám za tohle povídání a a? se daří.
  
Kontakt na kapelu HIBAKUSHA je možný na emailu hiba@email.cz.

Více na old.czechcore.cz
Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (330)
Garlands – Ztracená místa (255)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (181)
Bratislavské Dievčatá - s/t (178)
Hippie Chippies - Double Trouble (164)
V.O.H. - Cesta bez konce (163)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (153)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Hippie Chippies - Double Trouble
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Cimiterium / Slavery - split
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Yarostan - II
Abhinanda - Complete Discography
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.