Youtube
Jirka GRF | rozhovor
02.07.2020 06:22 Samuel
Obrázek

Jirka je další z řady underground válečníků, kterej si zaslouží prostor. Aktivit má více než dost. Tak tady to je. Otázky: štelca, odpovědi: Jirka.

Ahoj Jirko. Tvoje osoba může bejt pro někoho třeba zahalena tajemstvím, přestože tvoje jméno je známý. Začnem klasicky. Můžeš se na úvod představit? Čim se zabejváš, co děláš, co děláš na punk poli a tak?

Takže jmenuji se Jirka, jsem tzv. "Husákovo dítě" ročník 1973. Jako snad každý chodím do práce, mám záliby a koníčky, kterým se věnuji, taky se občas napiju...atd. Na punkovém poli, od roku 1998 provádím "orbu" pod nezávislým labelem a distrem GRF Records. Hlavně tedy formou kooperací. Od roku 2002 vydám "recyklační" fanzin Garfweek a v roce 2009 jsem vydal brožurku Fanzinárium.

Právě tvůj fanzin Garfweek mě přivedl na myšlenku si trochu pokecat. Každej měsíc mi přistane ve schránce. Je zadarmo. A známky, kopírování atd. něco stojí. Můžeš o Garfweeku něco říct? Náklad? Máš stálý odběratele nebo jak to funguje?

Každé čtyři měsíce, ale to je jedno. Když jsem ho tenkrát začal vydávat, tak to byl spíše list novinek v distru. S postupem času jsem pak začal přidávat nějaký článek, historii nějaké kapely, starý rozhovor až od čísla 24, to dostalo podobu jakou to má teď. Jasně známky a kopírka něco stojí, ale dá se to zvládnout. Někteří z odběratelů si ho třeba předplácí, takže výsledná částka není tak velká. Prvotní náklad je 50ks a pak se dokopírovává, takže výsledně je to asi 80ks, i když u čísla 60 ta "stovka" byla. A taková zajímavost, od prvního čísla vydrželo asi pět čtenářů, pravda u dvou už jsou to jejich potomci.

No vidiš! A já už mám poměrně solidní sbírku, takže to fakt letí.. Co tě žene za myšlenkou kompilovat nejrůznější články z hudebních nebo politických zinů? Záleží co máš zrovna chuť vytáhnout na světlo? A poměr hudba x politika? Mám rád, že se v Garfweeku dočtu o Oi!, pak něco ze starejch A-Kontra, pak historie kapel.

Tak ze začátku to byl takový guláš, všechno možné (historie, metal, čarodějnice, vaření...), prostě brajgl. Ale postupem času sem to začal dělat tak, aby to celé mělo nějakou souvislost. Prostě vyberu kapely a teď k nim přiřadím články, které se k nim hodí. Nejlíp je to asi vidět na posledním čísle, oi! + policie.

Jasně, Oi! + policie, to jde pěkně k sobě. Musíš mít solidní sbírku tiskovin, abys měl z čeho vybírat a každý číslo Garfweeku má poměrně dost stran. Jak je to s tou sbírkou?

No mne to tak napadlo, taky podtitul byl "pouliční" číslo. Jasně mám sbírku fanzinů, nikdy jsem to tedy nepočítal, ale přes 600 jich bude. Jak českých,slovenských, tak i ze zahraničí.

A který z nich jsou tvoje historicky nejoblíbenější? Československý a zahraniční?

Tak historicky je jich více, ale kdybych měl říci jeden, tak z našich Hluboká Orba, jak jinak. A ze zahraničních asi ten první co jsem si kdy koupil, Heartattack. Samozřejmě je jich mnohem více.

Přitom mám pocit, že zrovna z Orby se toho u tebe moc neobjevuje. Máš nějaký ziny, ze kterejch čerpáš pravidelně?

Je vidět, že ho čteš podrobně. Z Orby se objevilo něco v začátcích, jinak jsem si dal závazek, že z Orby, Trhaviny tam nic dávat nebudu. Jsou to pro mne "kultovní" ziny, takže si to nedovolím. Jako pravidelně se objevovalo z Move Your Ass, ale jinak je to nárazové.

Fajn, fajn. Chodíš na koncerty? Krom distrolistu máš i díl viny na spoluvydávání desek. Podle čeho si vybíráš kapely?

Jo na koncerty chodím, pravda poslední dobou už málo. Nějak mne to tam nebaví. Jasně spoluvydávám desky. Není to tak, že bych šel do všeho co se šustne. Ta kapela mne musí nějak zaujmout, prostě musí se mi to líbit.

Co tě v poslední době bavilo na koncertě? A oslovuješ kapely na spolupráci nebo se občas někdo, s kym se osobně neznáš, ozve sám?

Tak na koncertě, hlavně asi to pokecání s přáteli, kterých tedy už na těch akcích ubylo. A pak samozřejmě některá z kapel co tam hraje, i když to je spíš takový doplněk, naživo si ten poslech tolik nevychutnám. A myslím, že je tomu tak u většiny, že ta kapela je spíše kulisa k tomu kecání a popíjení. Ta spolupráce je tak 50 na 50, buď se ozvu já nebo kapela, která má zájem. Ale zase, jak jsem již říkal, neženu se do všeho.

Jak to žije v Klatovech? Jezdíš na koncerty i někam dál?

Byť většina Klatováků se odstěhovala do Prahy, tak to tu žije docela dost. Prakticky od "sametu" to tady žilo, těch míst kde se hrálo bylo spoustu. Teď je zde Střelnice, ale tam se hraje bigbít, pak tolik "propraná" Košile, zvláště díky častému vystupování jisté plzeňské kapely. A dva roky zde funguje komunitní centrum Falcon, kde pořádají koncerty, výstavy, přednášky...atd. Já tam byl na akci tedy jen dvakrát, ale je to perfektní místo. Jak jsem říkal, moc na koncerty nejezdím, ale samozřejmě že dříve jsem jezdil i dál.

Začínáš pracovat na poprádzninovým Garfweeku? Víš zhruba co v něm bude?

No začínám, spíše již dokončuji. Zde je třeba říci, že ta čísla připravuji dopředu. Mohu říci, že už mám připraveno i na další rok. Tedy tu hlavní část, zbývá jen dodat takovou tu "omáčku". Ale zpět k dalšímu číslu. Bude tam několik rozhovorů např. s From Ashes Rise nebo bělehradskými punks. A co je zajímavé, tentokrát bude bez "černorudých" článků.

Programově? Jak to vůbec máš s politikou? Zhusta tam otiskuješ politický články z anarcho periodik. Bereš to vážně nebo s odstupem?

Jasně otiskuji, to je především pro ty mladší, já osobně už to beru s odstupem, ale třeba ve dvaceti, jsem tomu fakt věřil. S přibývajícím věkem už to však vidíš jinak, ty priority jsou již také jinde a prostě ty určité ústupky udělat musíš. Prostě už je to jinak.

Myslíš že to mladejm něco dá? Já myslim, že ty maj jiný starosti než přemejšlet o sociální rovnosti a autonomii...

Mezi námi, abych řekl pravdu tak o tom pochybuji. Ale třeba se mýlím, i kdyby to byl jeden, tak je to úspěch. Ale to už se říká snad odjakživa, že. Jasně, že nový mobil je důležitější než nějaká rovnoprávnost. Aspoň u většiny.

Možná jsme jenom negativní. Psal si, že se občas napiješ. Máš rád pivo? Jaký bys mi doporučil k četbě tvýho zinu?

Možná, že ano. Jo napiju se. Tak jsem z Plzeňského kraje, takže ti doporučím Pilsner Urquell, samozřejmě dvanáctka. Ale mohu ti doporučit i něco z malých pivovarů, třeba Klatovské pivo nebo modravský Lyer nebo to z pivovaru Letiny.

Plzeň je jasná. Díky za tipy. Všimnul sis, jak jsme se nádhernym oslím můstkem dostali od generalizujícího odsouzení mládeže hned k pivu? Nevypovídá to něco i o nás?

Jasně, že všiml, vždyť jsme Češi. Tady se všechno řešilo/řeší v hospodě u piva, ať je to politika, peníze, láska, sport. Je to tak nejjednoduší a pod vlivem tě napadne cokoli, až hanba.

Úplně nejlepší je, když tě nějakej "slušnej Čech" nenapadne pod vlivem. Jdem radši od Čechů dál. Napadá tě něco, na co jsem se nezeptal a měl bych?

Já teď k chůzi používám berli, takže nějaký "slušný čech" mne nezajímá, ha,ha. Nezeptal ses třeba na GRF Records.

Tak vidiš jak jsem nezdvořák! Vrátíme to trochu.. A co GRF Records? A taky mě zajímá, jak si přišel k berli?

Začneme tou berlí. Tu mám z důvodu zdravotního problému, částečná osteoporoza, teď už je to v pohodě a mám ji spíše jako "špacírštok". Nicméně marodil jsem deset měsíců.

GRF vznikla jako distro a i promotérská aktivita v rámci metalové scény v roce 1998. O dva roky později už z toho byla hardcore/punk distribuce a v roce 2002 jsem spoluvydával první kazetu. V současné době mám spoluvydáno 54 titulů a i ten metal se u mne v distru ještě najde.

Takže si byl spíš metalista než pankáč?

Já bych řekl, že to bylo napůl. Přece jen k tomu metalu jsem se dostal dřív už na základce. Jo ten Iron Maiden, Saxon, Venom, Metallica...atd. K punku až na učňáku, ale mne moc nebral, maximálně tak HNF. Ale zlom přišel vlastně v roce 1988, kdy jsem jako 15-letý viděl něco co se mi líbilo, hardcore. Ale pořád ten metal převládal, až po revoluci jsem začal k tomu hardcore inklinovat víc a víc. Ale metal poslouchám stále, to nejde jen tak opustit.

Co byla v roce 1988 ta první hardcore kapela? Něco z Bostonu nebo West Coast?

Minor Threat, někdo to přitáhl na vhs, ani nevím kde k tomu přišel a to se mi líbilo. A v tom samém přišla kolize s hardcorem ještě jednou, tentokrát českým. Jako smradi jsme tam jeli na kole, docela z těch návštěvníků šel strach. Někteří číra, cvoky, křiváky a tak, ale ta kapela se mi líbila. No ony byly dvě z Prahy, P.S. a Kritická Situace. Ale moc si z toho nepamatuji, byli jsme dost vykulený tedy.

Když se ještě vrátím ke GRF - máš nějakej oblíbenej vydanej titul a naopak něco, co bys dneska už nevydal?

Oblíbené jsou všechny, jinak bych do toho asi nešel. Ale kdybych měl vyzdvihnout takové ty co se rozšířily rychle tak je to ep Just Wär, lp Gomora - Popel a prach, lp Krüger - Oblbnuté mozky a lp Rožava. Ale docela se již stává oblíbenou deska, která vyjde 26.6., ale je to vůbec první zahraniční kapela, na které se podílím. Co bych nevydal asi ne, ale je taková která mne mrzí kvůli tomu chybějícímu logu, je to ten "blackový" 4split. A potom je ještě jedna, dle mého názoru nedoceněná a to je 6Mas - Rape The Earth. U té mne to mrzí, přitom je to výborný.

A něco co bys třeby vydal rád, nějakej tajnej sen?

Tajnej sen nějak zvlášť nemám, já to nechávám uležet. Pravda kdysi jsem chtěl třeba se podílet na Agathocles, kteří mne tou dobou docela bavili. A i se to splnilo v podobě split cd s Depresy Mouse.

Existuje v tvojí hlavě nějakej ediční plán, na čem se budeš podílet v budoucnu?

Jistěže, tak 26.6. vychází debutové album francouzských Pilori (A nos morts), dále se podílím na split sedmipalci Jack/Niyazov, další bude elpíčko holandských Diesel Breath a split lp Rabies/Garapal. To jsou ty co jsou stoprocentně jisté. Samozřejmě jsou tam ještě další věci, ale to je ve stádiu prvotních domluv.

K závěru zákeřně! Tvoje nejoblíbenější songy od Iron Maiden, Saxon a Minor Threat?

Nenávidím tě, ha ,ha. Takže ty "Mejdni" : Fear of the dark, The Trooper, The Number Of The Beast; Saxon: Wheels Of Steel, Crusader a od Minor Threat: In My Eyes, Minor Threat, Straight Edge.

Jirko, závěrem bych tě poprosil o aktuální top ten (hudba, knížky, filmy, aktivity, cokoliv..) a taky ti nechám prostor, pro cokoliv, co bys chtěl říct a myslim si, že ty jsi z těch, který mají co říct. Děkuju za rozhovor a neúnavný aktivity, který děláš. Vlastně ti dlužim i peníze, tak to musíme srovnat! :)

Tak on to vyloženě TOP TEN nebude, spíše takový výčet toho co mne za poslední dobu potěšilo.

Hudba: tak určitě všechny desky co vyšly u Phobia rec., spousta koncertů, pak mne potěšilo, že se nekonal žádný reunion o který bych stál. Dále hodně mladých lidí, co poslouchá ten náš kravál. Samozřejmě mne těší, že i já sám jsem vydržel tak dlouho.

Knihy: Zaniklé pražské kluby; většina knih od Broken Books; pak ty dvě knihy od Pavly Jonssonové; dále spousta nových fanzinů a i ty další, co vydržely dlouhou dobu.

Z filmů mne nic moc nezaujalo, ale stále mne baví staré komedie a pak samozřejmě Simpsonovi a Červený trpaslík.

Dále mne těší, že se pomalu vracím k ježdění na kole, i když těžko.

Co říci závěrem? Tak čtenářům vzkážu to klasické choďte na koncerty, poslouchejte muziku, čtěte fanziny a knížky. Nebudu tady nějak mudrovat, přece jen na to jsou povolanější. Snad jen používejte vlastní hlavu a nenechte si od nikoho radit, byť je to s dobrým úmyslem. A pamatujte, ti největší "křiklouni" to vše zabalí jako první! A že jich bylo.

I já ti děkuji za rozhovor a slibuji, že ještě pár let to vydržím, "stovka" Garfweek prostě vyjde.

 

https://grfrecords.estranky.cz/

 

 

 

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
Pod Parou XXI.
Pod Parou XXI. 25.07.2024 - 27.07.2024 ( 12:00 - 23:00 )
Trutnov, Na Bojišti Více informací ...
Pilníkofest vol. XVIII,
Pilníkofest vol. XVIII, 27.07.2024 - 27.07.2024 ( 14:00 - 02:00 )
Hřiště Pilníkov Více informací ...
PilnikoFest XVII
PilnikoFest XVII 27.07.2024 - 27.07.2024 ( 14:00 - 23:00 )
Rockové hřiště Pilníkov Více informací ...
Festa De La Pohoda 2024
Festa De La Pohoda 2024 27.07.2024 - 27.07.2024 ( 14:00 - 23:50 )
Vodňany, Sokolská Louka Více informací ...
Setkání svobodných duší
Setkání svobodných duší 27.07.2024 - 27.04.2024 ( 18:00 - 23:50 )
Malá Bystřice,Hospoda Santov Více informací ...
Dezaztre Natural a Haunebu Zwei
Dezaztre Natural a Haunebu Zwei 28.07.2024 - 28.07.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
BabyUtopia fest
BabyUtopia fest 03.08.2024 - 03.08.2024 ( 18:00 - 18:00 )
Čedičový lom u Konstantinových Lázní Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
ET ON TUERA TOUS LES AFFREUX, Praha - Café Na Půl cesty, 23.7.24
24.07.2024 21:15, Siki


DINYA, Praha - Café Na Půl cesty, 23.7.24
24.07.2024 21:13, Siki


KNÜR, Újezd - Hella, 12.7.24
13.07.2024 21:02, Siki


HAIL OF RAGE - Újezd - Hella, 12.7.24
13.07.2024 21:01, Siki


EXORBITANT PRICES MUST DIMISH - Újezd - Hella, 12.7.24
13.07.2024 20:59, Siki


LICKSPIT, Újezd - Hella, 12.7.24
13.07.2024 20:58, Siki


KAOSQUAD, Újezd - Hella, 12.7.24
13.07.2024 20:55, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Rozhovor s Alešem Medunou (347)
Bratislavské Dievčatá - s/t (341)
Hippie Chippies - Double Trouble (327)
V.O.H. - Cesta bez konce (317)
GRIDE - Vyzobat (287)
Pivnica / Active Minds - split (276)
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST (273)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Mordloch - s/t
Hever - L​Á​SKA, PENIAZE, STRACH
Mau Maus / Just Wär - split
The Public - Sanctify
Rozhovor s MEGELNYK
VINYL RULEZ | 01/2024 - 06/2024
Cimiterium / Slavery - split
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.