Youtube
KISMET HC / rozhovor
20.07.2006 13:32
Mini tour KISMET HC už příští víkend! KISMET HC je excelentní Anglická hardcore thrash punk kapela se ženským vokálem, která už hraje zhruba od roku 89. KISMET HC vystoupí na výroční 10.fiestě KRÁTKÝ, RYCHLÝ A HLASITÝ v Hamrech nad Sázavou (3km od Žďáru nad Sáz., vlak.trasa Havl.Brod-Brno) v sobotu 29.7.2006 za spoluúčasti LAHAR (fastcore Písek), THEMA 11 (temný hc Hradec Králové), SUPERAPES (hcpunk SK), MASS GENOCIDE PROCESS (crust Morava), NEEDFUL THINGS (grindcore Pardubice), RISPOSTA (crust Přísnotice).
  
Veškeré info na Lycantrophy www .
  
  
KISMET HC je kapela s rozsáhlejší historií, proto uveďte jenom několik nejdůležitějších bodů.
  
Dave: Začali jsme v lednu 1989, první demo, potom vydání prvního 7“EP splitu s SCHERZO, další místní kapela v ´90, potom split LP s NEGATIVE STANCE z Řecka, nějaké kompilační záležitosti, koncerty, další demo v ´95 a v ´96, split 7“ s INVAZJIA následovaný sólo CD a 10“LP, spousty koncertů v UK s hromadou různých kapel. Kapelou prošlo hodně členů, já a bubeník je vše, co zbylo z počátku.
  
Hrajete nebo hráli jste taky v jiných kapelách nebo projektech? Jak vypadá současný KISMET HC a co za lidi tam hraje?
  
Dave: Hodně moc členů na vyjmenování, měli jsme třeba 16 baskytaristů...současní členové jsou Zanne (vocal), přišla do kapely v roce 2000, Yan (basa) v 2001, původní členové jsou Dave (já) a bubeník D-fekt. Bubeník a zpěvačka jsou vzatí, Yan čeká další přírůstek do rodiny. Yan dělal Yan-tree, který vydali před několika lety split 7“ s UPHEAVAL, d-fekt přišel z DEATH ZONE a taky hrál v kapele zvané VOLT FACE, já jsem působil ve FUCK HATE PROPAGANDA, pár let taky v několika místních kapelách.
Deefekt:Přechozí kapely, v ´78 C.I.A, hodně garážová kapela, kromě zkoušek nikdy nic nenahrála, trochu zněla jako THE ANGRY SAMOANS, drzá slova jako „Nenávidím školu“ (ten čas jsme všichni ještě chodili do školy), pak jsem šel na koncert CRASS v místě kde jsem bydlel a to mi vše změnilo.Začal jsem hrát v DEATH ZONE (Who, what.Why, When Mortar Hate Records Comp.)a stále jsem se členy DEATH ZONE v kapele VOLT-FACE (punk ´80 styl). Pak jsme založili KISMET HARDCORE v ´89. Jo, taky jsme měli kapelu DISCLAYED (studio demo je stále k dostání).
Jan:Čau, já jsem Jan (nebo Yan tree), předchozí kapely byly Leeds punk banda PAGAN IDOLS 1982-1984 (podobný na UK DECAY-CULT MANIAX) a TREE OF LIFE 185-1988 (kolektiv podobný na GONG-CHUMBAWAMBA) a YAN TREE sólo – punk/folkový zpěv/skladatel 1988-1991. Jeden koncert jsem v ´86 odehrál s kapelou NOTHING! V roce 2001 jsem přišel ke KISMET HC jako basák, protože v té době nikoho neměli.
Co se týká ostatních členů:Dave – je opravdu dobrý punkový hráč na kytaru, excelentní – vlastně, zná muziku/dělá strukturu/materiál, což je užitečný, že mi ukazuje linky na basu. Je vždy hodně hodně zaneprázdněný, takže někdy je těžký ho chytnout – Mám ho rád, protože je dobrý kámoš!
Zanne- řve a příležitostně zpívá v Kismet – což je fajn, je to muzika, kterou děláme. Myslím, že je sexy, intelektuální, obdivuhodná matka/úžasná osoba. Je velmi inspirativní pro všechny. Přál bych si být ní, ale nejde to. Mám ji rád kvůli její povaze.
Defect-Wow! Stefan je bezbožný bubeník – špatně slyším bubny, ale když jo, tak je velmi intenzivní a jeho tempo je obvykle okolo 1000 otáček za minutu. Taky je velmi inspirativní osobnost, mám ho taky rád!
Jan-oh, no...teď já. Odvolávám se na citaci Justin Mayday z fóra Profane Existence.
  
  
Jak byste popsali Váš sound? Kdo nebo co Vás ovlivnilo, kapely nebo osoby?
  
Dave:Mmm...vnímáme všechny druhy vlivů kolem, každý člen má rád různý druh punku, takže vnímáme vše co posloucháme. Moje oblíbený kapely jsou CRASS, DISCHARGE, NAUSEA, CONCRETE SOX, NASUM, OUTCOLD, RAPED TEENAGERS, PINK FLOYD, TORI AMOS, MOZART, Mám rád všechno, něco více, něco méně, nikdy jsem se neomezoval na jeden styl v muzice.
Jan: Mě ovlivnily THE MOB, ZOUNDS, CRASS, ACTIVE MINDS, CHUMBAWAMBA, CRADLE OF FILTH, LEON ROSSELSON, LEADBELLY...Mám rád magii, sex, přírodu, anarchii, utopii/dystopii,Pána Prstenů...
Zanne: Moje vlivy/oblíbený kapely jsou RUDIMENTARY PENI/ANISECT/CRUCIFIX/THE ACCUSED/SIOUXIE a THE BANSHEES, teď poslouchám WITCH HUNT a I OBJECT.
Deefekt: KISMET HC zní jako rozjetý vlak valící se bez kontroly dolů z kopce, každý song, kterej děláme je jako závod doběhnout na konec společně v jednom kuse, to je přirozenost našeho soundu. Vlivy pro mě od 77 punk přes 80 léta s hodně a hodně CRASS a CRASS kapel, Evropských kapel ´80 hardcore BGK/ZMIV atd. oblíbený osoby, každý, kdo je čestný, není nafoukaný a egoistický.
  
Jaké jsou Vaše vydaný nahrávky a jaký máte plány do budoucna? Jsou nějaký rozdíly mezi starýma a novýma válama?
  
Dave:První split 7“ se SCHERZO, split LP s NEGATIVE STANCE, split EP s INVAZJIA, samostatné CD“Our message“, venku je právě 10“. Tenhle rok budeme dělat split 7“ s HAPPY BASTARDS, teď makáme na nových válech pro split LP nebo samostatné LP, ještě uvidíme jak to dopadne.
Některé z úplně prvních songů byly hodně jednoduché, protože jsem se já/my všichni učili jak je hrát při našich začátcích, musel jsem se smát sám sobě a pak jít cvičit.
  
Jak jste se dostali do hardcore scény? Jaká byla první deska, kterou jste si kdy koupili nebo dostali
  
Dave: Moje první punk deska byli buď DAMNED „Love song“ nebo SFL „Tin soldiers“. Většinou jsem chodil začal chodit na koncerty v Birminghamu (The Mermaid), skvělé místo.
Zanne: Původně jsem poslouchal gothic/indie kapely, pak jsem potkala Deefekta, prošla jeho skvělou sbírku desek, zamilovala jsem si tu energii a nasranost v této muzice – první mou deskou bylo vražedné LP od THE VARUKERS na Punk pikniku v Birminghamu.
Deefekt: Bože!Těžko si vzpomenout, pravděpodobně „Feeding the five thousand“ od CRASS, kupoval jsem hodně punku, byl jsem velký Damned fanda, fanda do menších kapel jako THE JERKS, THE EXITS atd. Měnil jsem hodně kazet, spousty Evropských hardcore kapel ´80 let, měl jsem hodně kámošů přes dopisování v Itálii a Švédsku.
Jan: Do HCpunku jsem se dostal přes CRASS, první moje HC deska byla SHAWED WOMEN/REALITY ASYLUM 7“ – Poslouchal jsem hodně ANTI PAST-SEX PISTOLS-THE CLASH-DEVO_BLONDIE...všechno to vypadalo skvěle/kultivovaně pro moji teenagerskou mysl.Dokud CRASS...SHAVED WOMEN/REALITY ASYLUM měli/mají Eve Libertine na vokálu/Myslel jsem, že je to zvláštní/osobitý, že žena stála v čele téhle kapely o které každý mluvil (spadající pouze do zasr..mužské hierarchie rock´n roll kapel obvykle!), ale byl jsem mega fascinovaný...později když jsem dostal STATIONS OF THE CROSS, kde první song „Anti-Mother“ jsem byl a jsem stále nadšený jejich upřímností, sdělením a opravdivostí. Byl jsem š?astný je vidět 2 nebo 3x živě. V 1982 jsem už byl trochu znuděn CRASS soundem, mysl, tělo i duše anarcho punkem. Nicméně teď v 2006 jsem opět nabyl ztracené 2 Crass roky piváním „Yes sir, I Will&Christ, album...týkající se mojí současné anarcho punk mysli, která trochu zakolísala, ale teď je znovu rozhodně pevná!
  
Jak Vaše živé koncerty? Hrajete často? Máte rádi, když lidi skáčou atd.? Vím, že máte song proti násilnému tancování...
  
Dave:Někdy lidi tancují, nemám problém s lidmi, kteří tancují, ačkoliv to někdy vypadá hrubě, myslím, že můžeš tancovat divoce ve „svém“ prostoru – někdy lidi chtějí tancovat pro radost a užít si kapelu. Někdy je to těžké, když tam máš borce, kteří se tam bourají jako šílenci. Nehrajeme tak často, 1-2x do měsíce. Miluju hrát živý koncerty, mám rád když se lidi baví a že si užívají muziku a celý set.
Deefekt: Když uvážíš, že mezi čtyři členy kapely „rozdělíš“ 11 dětí a Yan Tree (basák) se brzy stane otcem, Zanne bude 4 měsíce těhotná, když budeme hrát v ČR, takže to bude třináctý dítě! Takže je nemáme moc času hrát koncerty, hraní 1 až 2x do měsíce je náš mezník.Macho dancing fuckin macho. Vždycky respektuj osobu vedle tebe.
Yan: Miluju koncerty! Užíváme si stejně jako když kapela hraje pro nás anebo my jako kapela hrajeme pro ostatní. Mám rád, když lidi tancují. Fakt nemám rád agresivní macho tancování. Představ si, že při tanci udeříš těhotnou punkerku? Dokážeš si uvědomit možné následky? ... můžete se divoce bavit i bez zbytečnýho obtěžování! Mějte respekt pro ostatní!
  
Mluvme o textech. Jak jsou pro Vás důležité? Jste politická kapela? Kdo nebo co Tě ovlivňuje při psaní textů?
  
Dave: Je složitý mluvit za celou kapelu, ale ohledně mě – píšu politické texty, protože jsou problémy, které mě stále štvou, např.sexismus, rasismus, týrání zvířat. Jako kapela máme politický postoj kvůli textům a že věříme tomu co zpíváme. Myslím, že to jsou světový a okolní události, který nás ovlivňují.
Yann: Moje osobní politika jsou pagan/anarcho syndikální/nihilistický. Post apokalypsa, vegan, multikulturní, politicky korektní. Texty jsou pro mě velice důležité, píšu je..jako básně. Je to něco skutečnýho z mojí duše, vštěpuju si to co jsem napsal.
Deefekt: Jsem si jistý, že Daveho odpověď je kompletní, nemusím dodávat více. Je dobrý říct, že jsou pro kapelu důležitý, když ne, proč být v punkové kapele? Mohlo by to být stejně tak s heavy metalovou kapelou zpívající o skřítkách a dracích. Na nás má vliv tahle zkažená společnost – klišé – já vím, ale cítím, že jsme kapela nabízející alternativu vůči kapitalistickému státu převlečením za punkrock...
  
Jste už aktivní po léta.....stále věříš v DIY kulturu – udělej si sám? Co pro Tebe znamená hc/punk DIY etika, je to jen muzika?
  
Dave: DIY je to co je pro mě punk, o lidech kontrolující co dělají a říkají, co chtějí říct bez toho být cenzorován lidmi – je to kultura, způsob života. Radší si koupím desku z malýho distra než sponzorovat mainstream vydavatelství – líbí se mi sice jejich muzika, ale moje peníze jsou s DIY.
Deefekt: Víc, více než pouze muzika, dělám stylem DIY takřka všechno.
Yan: Yeah, stále věřím v DIY – ačkoliv nejdeme do světa s naší pozitivními zprávami o svépomoci/solidárnosti/jednotě. Protože boháči/hudební průmysl byl/je tady-vysává všechny-spoustu věcí dělá nudný/sterilní – takže my jsme jako ryzí rod nakažený v týhle prázdný pustině zkoušící přežít, napříč kontinenty dotýkat se všech, kdo jsou na tom stejně („přesadit“ zem mírem, láskou...) .
  
Můžeš porovnat hardcore scénu v UK když jste začali hrát se současnou? Jinak díky za rozhovor.
  
Dave: Něco se změnilo, něco ne. Mladší se dostávají do hcpunku a dělají věci po svém. Co mě dokáže naštvat je že lidi/punx, kteří se vezou jak na „horské dráze“ a pak z ní vypadávají, protože nevypadají příliš punk nebo se snaží vypadat „in“. Myslím, že by lidi měli najít svoji vlastní cestu, to je jak to bylo pro mě v počátcích „stát se punkem“.
Yann: Je fakt bída – sice jsem byl teenager v ´80, ale měli jsme silnou pulsující scénu. Vím co bych chtěl, chtěl bych každého veganem, mít vzájemný respekt k sobě, kolektivně žít i vůči jiným způsobům života/planety. Jestli se to nezlepší – „přeměnit“ planetu, zlepšit způsob života všech lidí na planetě, konec utrpení, hladovění, nouzi (nebo utrpení způsobené přírodními podmínkami počasí) Žijte v míru.
Deefekt: Dneska to vypadá, že je tu hodně kapel, pro mě je to přirozený.Lidi si stěžují na malé návštěvy koncertů, ale přiznávám to faktu, že je tu daleko více koncertů než předtím, já a Dave jsme vždycky chodili do „The Mermaid“ v Birminghamu, kde většina kapel hrála a návštěva byla vždycky skvělá. Řekl jsem, že je tady teď skvělá místní scéna, ale mám pocit, že je to díky většině metal kapel hrající hardcore. Nejde vždy chodit na všechny koncerty kvůli financím a taky vůči odpovědnosti k rodině.
  
Těším se na příjezd do ČR vidět Vás všechny a setkání se všemi fajn lidmi, i ty který už jsem tu potkal – zdravím SEE YOU IN HELL.
  

Více na old.czechcore.cz
Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
DROM, MAYON & BULLFROG
DROM, MAYON & BULLFROG 19.04.2024 - 19.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Prostějov, Klub 27 Více informací ...
Neřád (CZ) / Røst (At)
Neřád (CZ) / Røst (At) 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Brno, Sibiř Více informací ...
Kanäl VII
Kanäl VII 20.04.2024 ( 19:00 - 23:59 )
Žamberk - Pivovar Kanec Více informací ...
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Příbram, Bowling Klub Více informací ...
DROM, MAYON & DRUTTY
DROM, MAYON & DRUTTY 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Frenštát p. Radhoštěm hospoda Lubina Frýdek-Místek, zkušebna club art Více informací ...
Arrogant Twins křtí desku.
Arrogant Twins křtí desku. 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha, Stresovicka Kramle Více informací ...
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE 22.04.2024 - 22.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


MORSCH, Praha - Eternie, 2.4.24
14.04.2024 11:59, Siki


MÝRDAL, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:28, Siki


OČI VLKA, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:24, Siki


MORDLOCH, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:23, Siki


KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (324)
Garlands – Ztracená místa (249)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (176)
Bratislavské Dievčatá - s/t (175)
Hippie Chippies - Double Trouble (160)
V.O.H. - Cesta bez konce (158)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (148)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Abhinanda - Complete Discography
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.