Youtube
L'POINT INTERVIEW (by Richard)
10.06.2003 19:45
Pražští L‘Point, lumpové a grázlíci ;) z Chuchle, si své kytarově-punk-psychedelické výlety šinou již 5 let. Všichni členové fungují plus minus deset let v muzice, na kontě mají jedno velké album, nějaký ten split singlík, účasti na kompilacích. A další nové album snad ještě letos. Více jak deset let hraní na malém českém nezávislém hudebním písečku, to se přímo nabízí první, a sorry, trochu neveselý dotaz.
  
n Čuste chlapi. Hele, tak dlouhou dobu hraní, mlácení se po klubech a co si budem povídat, víme své, nekonečně těžké shánění koncertů i dalších věcí kolem. Nepoci?ovali jste už někdy únavu, chu? se na vše vykašlat a stát se třeba jen konzumenty - muziky a tak? Kde berete energii a čerstvý vítr furt do toho jít?
J alias Kostkáč: Docela to letí, ale pravda je, že „natvrdo“ se věnujeme L’Point docela krátce. Vlastně od chvíle, kdy přišel Dan s Tomášem. To znamená od jara 2000, proto jsme pořád tak čerství a neokoukaný, hehehe...Energie v nás tepe odjakživa a to co nás žene, je stálá touha poznávat nový věci, místa a lidi, a ještě se na starý kolena něco přiučit.
Pinto: Tak jednou za čtvrt roku mám chu? se na to vysrat, ale pořád mě to ještě dost baví.
Daad: Já jsem unavenej už, když lezu do auta. Energii a čerstvý vítr naberu, když tu káru občas vyvětráme. Pak ještě počkám, až se vynosí věci a jsem vždycky připravenej. Ba ne, asi mě to ještě furt baví, kór s těmahle ještěrama :o}
  
n Viděl sem vás třeba v klubíku, kde přišlo deset platících lidí. Vy jste do toho šli ale i docela tak naplno, Job si dokonce roztřískal oko o mikrofon a my furt nevěděli, esli je ta krev opravdová :-)). Co vás nakopává hrnout to naplno i v těhle situacích? A jdete do toho po hlavě a pudově, nebo tam svou roli hraje třeba i nějaké to „dělání show“ řekněme:-) ?
J: Je to hodně pudový. Když je koncert, tak nekoukáš vpravo, vlevo, prostě do toho jdeš na 130%. „Show“ si můžou dovolit dělat kapely, který na to mají zázemí. Pokud můžu za sebe, tak nikdy neředim energii, kterou můžu jít mezi lidi. Přesně tak, jak to dělají zkušení šamani. Pro posluchače to by to měl být za všech okolností výjimečný zážitek.
Pinto: Já na show nemám čas – koncentruju se, abych hrál to, co mám hrát.

  
n Za tu dobu jste si jistě užili tolik, že nějaké vzpomínání by vydalo nejmíň na knihu. Přes to, zkuste aspoň nějaké významné události, nebo třeba povedené koncertíky, které se třeba ňjak výrazněji podepsaly na dalším fungování kapely a mají třeba i vliv na to, kde jste jako kapela dnes?
J: Každej to asi cití trochu jinak. Dostalo mě hraní před rokem na Free Dim Festu, kde byl narvanej Orion a lidi si tam přišli opravdu užit afterparty. Podle toho to také vypadalo :o). Bylo víc než povzbudivý, byla to euforie. Jinak významnej je určitě každej den, kdy máme možnost být pohromadě a užívat si naše společné dítě – muziku.
Pinto: V každý sestavě jsme odehráli pár super koncertů, těžko nějaký vyzdvihovat. A významná je opravdu každá zkouška.
  
n Teď k tomu zmiňovanému novému albu. Kdy bude, co na něm bude? Změnili jste třeba nějak výrazněji styl, v čem bude jiné, než předchozí, šli jste do třeba do dříve nevyzkoušených experimetnů? Jste známí i dřívější spoluprací s celkem zajímavými lidmi na albu minulém – viz. Kip Beelman (hele todle meno nevim esli mam psravne napsane, když tam mi jej upravte jo? dik) – kdo všechno se producentsky a zvukařsky podílel na nové věci?
J: Kytarovej rukopis L’Point je, jak se zdá, nezaměnitelnej. Na nové desce se ho pokusíme ještě trochu rozkošatět. Logicky - s Dádou Ocalanem přišel skvělej muzikant. Myslím, že právě s jeho příchodem se stabilizovala rytmika a přibylo úchylnejch nápadů. Experimentování je dobrý, ale v rámci možností.
SICKSTER nebude přeplácaný elektronikou, smyčcema a hobojema. Jde nám o to, aby věci z desky dali hrát na živo. Nahrávání provádíme sami, Kip Beelman smíchá a zmastruje desku pravděpodobně ve Státech. Nechte se překvapit, někdy v říjnu to snad bude venku.
Daad: Děkuju Jendo.
Pinto: Shrnuto – na novém albu budou nový písničky.
  
n A další nejbližší plány, potvrzené koncerty, či akce do budoucna?
J: Hrát naživo je asi to nejdůležitější. Do konce roku je dojednaných cirka 30 koncertů, ten nejbližší proběhne 14.06. v Českém Krumlově v klubu Domino. Bude to zajímavý večírek, hrajeme společně s místníma emorockerama Diaryba. Nový program poté představime v Německu a na větších festivalech jako je RFP, Fluff Fest a Trutnov Open Air. Podrobné informace o koncertech jsou v sekci SHOWS na www.lpoint.info.
  
n L‘Point a hraní venku mimo republiku. jak jste na tom vy, máte nějaké stálejší kontakty, nebo třeba věci v distru?
J: Díky Minority Records a Noiseworks se naše desky prodávají na více místech po Evropě, teď už díky Danovi napřiklad Hongkongu :-). Co se týká hraní venku, tak komunikujeme jednak s promotérama jednotlivých klubů/squattů plus s lidma co dělají regulérní booking turné. Je to pohodlnější a odpadá spousta prudy s obracením se na lidi, kteří vyznávají ortodoxní odnože HC.
  
n Vaše texty. Celou dobu děláte anglické. O čem jsou, jak vznikají, mají třeba nějaký konkrétní význam, nebo jde spíš o pocitovky, nebo aby to sedlo do muziky?
J: Texty jsou jako deník. Dělám je na úrovni pocitů, ale vztahují se ke konkrétním událostem. Jak stárneš, tak se víc obracíš k silným příběhům. Už to nejsou jen osobní prožitky, ale především nadčasové záseky v tomhle prostoru. SICKSTER bude obsahovat devět písniček, devět příběhů o (ne)komunikativnosti, lásce, vášni, zločinu, bodech zlomu a vykořeněnosti. Každý vzniká úplně jinak. Ale to je na moc dlouhé povídání...Radši to proberu osobně s každým, kdo bude mít zájem.

n Léta fungujete na nezávislém labelu, konkrétně Silver Rocket. Jak vám pobyt na „nezávislé“ scéně vyhovuje a co kdyby vás čistě teoreticky oslovila třeba nějaká velká firma? Šli by jste do ní? Jak vůbec vnímáte celou tu věčnou úvahovost a diskuse, esli je velká firma OK, či nikoli?
J: Tu druhou část otázky si nemyslel vážně, že ne :-)? Poprvé jsme ji dostali od polského web fanzinu Emolution. Jejich redaktor se asi před rokem, najednou, během rozhovoru z ničeho nic zeptal, které velké firmy nás už oslovili. Je to postavený na hlavu, není to možný ani teoreticky. V porovnání s „kvalitními“ partami, prodávajícími desítky tisíc nosičů nemáme co nabídnout. Nejsme ani baviči, ani nevypadáme jako sladký hošíci a neplánujeme český texty. Co se týká našeho krevního pouta se Silver Rocket, tak se můžu podepsat pod následující slova. Silver Rocket je nejsvobodnější společenství s hodně vyhraněnejma názorama, respektující individuality. Všichni se baví muzikou, kterou vydávají a dokážou se vzájemně podporovat. A to jsou hodnoty, na který přísaháme, a který jsou, jak doufám, blízký i lidem, co klikají na Czechcore.
Pinto: Čistě teoreticky a za sebe – proč ne. Za podmínek, který by nám vyhovovaly. Ale logo SRR bude stejně všude :)!
  
n Tohle je web především o HC a punku. Vy tak trochu jste i nejste součástí...:-) .Jak to tedy v tomhle směru máte vy osobně, co vám říkají třeba myšlenky a názory, které v téhle scéně vznikají, zajímáte se třeba nějak o tyhle věci?
J: Respektuju každou svobodnou volbu. A? se týká striktního veganství, osobní prohibice nebo politických názorů. Každý má svou vizi utváření osobnosti. Určitě ale není v pořádku napadat jinak smýšlející lidi, pak už se jedná o nezdravý a nebezpečný tendence vedoucí k intoleranci. Ovšem i přes všechnu tu liberálnost nesnáším nácky, militantní alkáče a extrémní sexisty. Pak už jen náboženský fanatiky, ty spíš vzbuzujou smích nebo politování. Rozhodně ale není nutný vykřikovat na každém rohu jaký jsi punk. Vnitřní přesvědčení nemusíš cpát druhému horem dolem.
Pinto: Honza mluví jedním dechem o intoleranci a o tom, že někoho nesnáší – no není to jednoduchý. Já vedu svůj boj za svůj život a k politice snad jen – fundamentalismus z jakýkoliv strany jde mimo mě.
Daad: Těch myšlenek a názorů je asi už strašná spousta. Některý z nich mě určitě vocejchovaly, když mi začínal růst knírek. Ale lidi se mění, fousy rostou, starosti přibejvaj, kořeny pomalu uhnívaj a moje zaujatost na cokoli jinýho (přinejmenšim v muzice) je pryč. Ale v jádru zůstávám tou samou lopatou, takže ještě něco pořád registruju.
  
n Teď dotaz spešl pro Joba od mikrofonu. Ty jsi delší dobu dělal na hudební TV „O“ moderátora pořadu Trepanace, který byl zaměřen právě na HC, punk a věci kolem. Chodili tam celkem zajímaví hosti, kteří se jinak v ofi médiích fakt mihnou zcela výjimečně, hrály se tam klipy....Jaký si na to získával ohlasy od lidí různě ze scény i mimo. A pak, ten pořad před nedávnem skončil. Proč?
J: Zajímavá zkušenost. Šli jsem do toho společně s Adamem Nenadálem, díky nabídce Davida Berdycha. Měli jsme konkrétní představu, že budeme pouštět do éteru muziku, která nás baví a zvát si zajímavé hosty. Částečně se to povedlo, v Trepanaci nechali svůj otisk Adam Nenadál, Esgmeq, Medvídek z Anyway, Lukáš z Lyssy, Karel Buriánek, Honza Klouček ze Samuel, Rude Boy Rhythm chlápci a spousta dalších. Ty ohlasy nebyly nijak žhavý. Lidi, který tenhle pořad na Očku sledovali, neměli potřebu ho komentovat. Teď je konec, ze Stanice O zmizela spousta kvalitních pořadů a zatím to vypadá, že chtějí být ryze komerční. Ale to už jde trochu mimo mě.
  
n Vůbec klipy. Vy pokud vím jeden máte. Má to ale podle vás vůbec v téhle situaci u nás smysl? Zvažujete něco takového i k nové desce?
J: Klipy smysl určitě mají, i když prostor pro promítání je dost zúžený. U nás nejsou média, ale za hranicema jsou možnosti jak dostat klip do éteru. Video ke Kriegswichtig byl úlet kámošů, kteří se chtěli vyřádit. To byl asi jediný důvod vzniku. Řekl bych, že podobně vznikly i klipy Anyway a Kevorkian. Přemýšlíme udělat obrazovou koláž k nové věci Body-Receiver. Dnes už není problém díky různým stáhnutelným přehrávačům přidat na CD soubor s obrazovými materiály, takže klip si může prohlédnout spousta lidí. Obrazem ilustrovaný písničky dostávají nový rozměr, to jsem si teď uvědomil při sjíždění naprosto geniální video-antologie Beastie Boys.
Daad: Když jsem viděl klip Anyway, tak jsem šel do kolen. Neskutečně dokonalý, tak na tom asi něco bude. Rozhodně do toho půjdem.
Pinto: Klipy jsou parádní zábava, teda aspoň, co já zatím vím.
  
n Pojďme si teď trochu zavzpomínat.a být i bulvární :-)), jak se vlastně tak vykutálená partička jako L Point dala dohromady a jste spolu třeba i nějak mimo kapelu? Co vás třeba krom hraní baví, co rádi děláte a tak?
J: Hahaha...Vypečenej dotaz. No, s klukama se známe docela dlouho. Jediný umění bylo ve správnej čas kamarádství částečně přeskupit v partnerství, což je při fungování kapely základní předpoklad. Jinak jasná věc, že se společně objevujeme i na koncertech spřízněných kapel nebo na soukromých mejdanech. Já se vedle hraní starám, abych nepsal úplně sračkový články, čumim na sport, po dlouhý době jsem začal číst knížky...
Pinto: Jasně, dotazník, koníčky...Sbírám angličáky, obaly od žvejkaček a tak.
  
n No a pojďme do finále a jako vždy u mne.....Můžete vyjmenovat kapely, či osobnosti spřízněné, ovlivňující, inspirující, milované?
J: Vedle Happy Mondays, prvních Lungfish, AC/DC – Let There Be Rock a OMD desek jsem si pořídil nové Jets To Brazil, Rye Coalition a hlavně OTK, na kterých jsem naprosto seriózně ulít. Naživo jsou parádní Gnu, Anyway, Esgmeq, Squall, Monophonic...samozřejmě i C, Lyssa, Deverova Chyba, Wollongong a Děti deště. S těch zahraničních velkých jmen bych rád znovu viděl Chokebore, Liars, The Mars Volta (kdykoliv znova a znova), sólově Gregga Dulliho a Trickyho. A veterány jako jsou Laurel Aitken nebo R.L. Burnside taky, samozřejmě :-)))!
Daad: Kyuss, Mark Lanegan, Barkmarket, JSB’X, Unwound, Fugazi, QOTSA, OTK, Karp, Hoover, 16 Horsepower.
Pinto: Built To Spill, Helmet, Morphine, Mötorhead, PJ Harvey, Stone Roses, Young Gods.
  
n A jasně, je ještě něco, na co sem se nezeptal a chtěli by jste sami dodat?
J: Hlavu vzhůru vyvrhelové a outsideři! D.I.Y. byl a vždycky bude způsobem myšlení, který se prosadí i ve společnosti infikovaný přizemním politikařením a myšlenkovým svrabem. Dokonce i v takové, kde si rozhodující slovo přivlastňují všemocné organizace a mediální magnáti. Jinak dík všem, co nás podporují, oni už budou vědět...Viď Richarde :-)?
Pinto: Nezapomeňte se na přechodech rozhlížet na obě stany, kids.
  
díkes za odpovědi
richard
  
homepage: http://www.lpoint.info/




Více na old.czechcore.cz
Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (336)
Garlands – Ztracená místa (257)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (183)
Bratislavské Dievčatá - s/t (180)
V.O.H. - Cesta bez konce (166)
Hippie Chippies - Double Trouble (165)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (154)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Cimiterium / Slavery - split
Pivnica / Active Minds - split
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.