Youtube
Michal Kočan - FLUFF FEST
21.09.2001 12:31
Minulý rok se u nás prvně konal třídenní HC festival s účastí více jak třiceti kapel z celého světa. Letos měl tento festival druhý ročník, i když původně měl být jen jednou. Příští rok a doufejme, že i v dalších letech nás opět čeká jeho pokračování. Myslím, že jde o největší akci tohoto typu u nás. O tom co obnáší organizace takového festivalu a dalších věcech kolem si můžete přečíst v následujícím rozhovoru s jedním z organizátorů Michalem Kočanem. Ptal se Cootcha.


  


Kdy vás napadlo začít dělat HC festival, mám na mysli první, tj. Y2K ?


Myšlenka na fest vznikla někde mezi Mírou Kafkou a Tomášem někdy kolem roku 96 a 97, kdy jsme prvně byli na Ieper festu. Všechno to stálo na tom sehnat vhodný místo, kde by se dalo zůstat celej víkend v tolika lidech. Někdy v roce 99 se v Plzni objevil klub Exist, kterej fungoval nejdřív se svolením města a později se čím dal víc ilegalizoval. Na začátku léta 99 jsme se, už já a Tomáš, definitivně rozhodli udělat fest. V té době fungoval ještě Exist bez jakýhokoliv problému. Prvních asi 400 letáčků o festu jsme vezli v srpnu 99 na fest do Belgie. Exist měl od města přidělenej objekt a pozemek starýho zrušenýho koupaliště, byl to dost velkej pozemek k kempovaní a v baráku byl celkem slušnej sál, tak pro 500 lidi.


  


Původně jste ho chtěli udělat jenom jednou, proč ? A co vás vedlo k tomu, že v tom pokračujete ?


O tom, že končíme jsem s tebou mluvil loni na festu, dobře si to pamatuju. Když jsme do toho šli vůbec jsme si nedovedli představit kolik to bude práce a před začátkem loňskýho festu jsme byli opravdu přesvědčený, že do toho znovu nejdem. Definitivně jsme se chtěli rozhodnout až tejden po festu. Fest se ale nakonec tak povedl, že nám to přišlo líto. Nakonec nás asi nejvíc přesvědčily kladný ohlasy na fest. Taky jsme si mysleli, že udělat druhej rok bude už snažší, což byla tedy pěkná blbost...:), během roku příprav jsme si taky vybudovaly hodně kontaktů a byla by škoda je ukončit.


  


Kolik lidí se na festivalu podílí ?


Tomáš, já a Jenny nám překládá do angličtiny. Tak dva dny před festem potom kamarádi co potom pracujou během celýho festu. U vstupu, jídla, úklidu a stage security, asi 15 lidí.


  


Slyšel jsem, že jste měli loni kvůli festu problémy s policií a ne jenom s policií, jaké problémy to byly ? Stalo se to i letos ?


Největší problémy byly loni s Existem. V létě 2000 už to byl regulérní squat a kluk co to tam vedl delší dobu neplatil nájem. Taky dost slušně sliboval na městu fungující kulturní centrum a realita byla bližší techno klubu. Nakonec ho zavřeli do vazby asi měsíc před festem, za neodpracovaný hodiny prospěšných prací kvůli distribuci drog. Exist pak vedla jeho holka. To byl pro nás impuls k tomu nasmlouvat náhradní prostor, což byl kulturák Svornost. Pořád jsme ale chtěli, aby se kempovalo v Existu. Asi tejden před festem se o fest začala zajímat kriminálka. V tu dobu totiž probíhala techno party někde u těch Budějovic, kde bylo asi 10 tisíc lidí a kamiony drog. Policajti si myslely, že fest, kterej má bejt v Existu (hodně techno zaměřenej klub) má navázat na tuhle akci. Ve středu v poledne (2 dny před festem) tedy zásahovka vlítla do Existu a zabavila všechno vybavení, vyhnala lidi a zavařila všechny vchody do baráku. Od tý doby před branou do areálu hlídkovali policajti 24 hodin denně. Večer přijela kriminálka ke mně domu. Po asi 2 hodinách jsem jim vysvětlil, že HC nemá s technem nic společnýho. Problém zůstával v kempování, protože na pozemku kde byl Exist, to bylo pro policajty nepřípustný. Nakonec jsme jim vysvětlili, že tisíc lidi, který po půlnoci vypadnou z show a nemaj kde spát může bejt pro ně slušnej problém a oni zatlačili na město (v tom plzeňským obvodě), aby nám přidělilo nějakej městskej pozemek. Asi by to tenkrát nevyšlo, kdyby se za nás nakonec policie nepostavila u města. Podle zkušeností to, ale 100% záleží na konkrétním člověku, kterej se tím zabejvá. Taky jsme mohli vyfásnout magora a fest by vůbec nebyl. Nakonec to dopadlo tak, že všichni ty starci v zakouřených kanclech nestačily koulet očima. Bohužel letos se fest přesunul jinam a zkušenosti s takovejma lidma se opakovaly. Bylo to, ale nevyhnutelný, protože výstaviště nabízelo možnost kempování přímo u sálu. Letos máme špatný zkušenosti právě s takovejma fotrama a zmalovanejma ženskejma na úřadu. Měli jsme ale všechno podchycený smlouvama, a tak nehrozilo nebezpečí, že někdo zatrhne fest pár dní před začátkem. Z letošku jsem si odnesl spíš to, že bych raději už nikdy nespolupracoval s nikým mimo scénu. Asi je to, ale při tak velký akci nereálný.


  


Letos přijelo podle mých odhadu minimálně dvakrát tolik lidí než loni, čekali jste to ?


Nevím, říkal jsem si, že by mohlo přijet hodně lidi, ale popravdě jsem se asi bál víc než rok předtím. Poprvý jsem si vůbec nepřipouštěl, že by přijelo málo lidí, letos jsem se občas dost bál.


  


No, já jsem čekal, že tam bude hodně lidí. Vyhovuje vám taková návštěvnost ? Nebo byste byli radši kdyby tam bylo méně lidí, aby to bylo takový víc komornější a nebo více lidí, aby to bylo fakt masivní ?


Hele, vždycky to bude "náš" HC festival, na kterým nejspíš budeme pořád dělat dva. Chceme dělat festival, na kterej by jsme šli, i kdyby jsme ho nedělali my. Na žádnej komerční masivní fest bych nikdy nešel... Na druhou stranu kdyby to byl malinkej fest s atmosférou koncertu na Sedmičce, tak by tam nikdy nebylo tolik kapel. Hrály by tam jen český kapely a možná jedna dvě zahraniční kapely denně, přitom vstupný by muselo bejt minimálně stejný jako je teď... Ta forma kterou má fest teď je pro nás optimální a nic zásadního na ní měnit nechcem. Jistě chceme, aby to byla velká akce, ale pořád, aby to byl hardcore. A jak je vidět, může mít show skvělou HC atmosféru, i když je tam 1000 lidi. Komornější jsou koncerty, na který přijde 20 lidí a těch je za rok dost a dost.


  


Chcete, aby by festival pokračoval i v dalších letech ?


Můžu říct jen to, že příští rok fest bude. Jestli nás to bude bavit dál, budeme to i dělat. Je dost možný, že v budoucnu nebudeme mít tolik času a budeme muset spolupracovat při organizaci s více lidma. Potom to bude záležet na tom jestli seženeme dost lidí, který budou ochotni na festu pracovat. Což není tak jednoduchý, protože ty lidi to musí dělat s profesionálním přístupem a věnovat tomu hodně času.


  


No, já pevně doufám, že festival bude pokračovat ještě hodně dlouho. Myslím, že ale těch 15 lidí, kteří se na tom podílí, jak si říkal, je fakt dost málo, musí to bejt fakt fuška. Chystáte se během příštího roku oslovit více lidí s žádostí o pomoc nebo se do toho dáte zase ve stejný sestavě ?


Ty lidi, to není otázka toho kolik lidi by tam mělo bejt, ale co je to za lidi. Nechci si najmout nějaký lidi co to budou brát jako nějakou brigádu nebo co. Musí to bejt lidi, kterým na tom festu záleží. Nechci se na festu potkávat s lidma, který potkávám po ulicích a kvůli kterým mám walkman speciálně hlasitě… Bohužel to ty lidi pokaždý tak vyčerpá, že asi bude potřeba se obrátit na víc lidí. Budou to, ale pořád lidi z HC scény. Jejich počet záleží na tom, kolik lidi bude k práci na festu ochotnejch.


  


  


Jak to vidíte s propagací do budoucna ? Budete to dělat stejně jako letos ? Tj. hodně letáků a plakátů, stránky na netu, ziny. Nebo se na to vrhnete fakt ve velkém ? Tj. letáky, plakáty, stránky, ziny, ale například i oficiální tisk, rádio, televize atd… ? A nebo naopak propagaci zmenšíte z toho důvodu, že festival je už, jak se říká, zaběhnutej a kdo bude chtít přijet, tak ten se všechny potřebný informace určitě dozví ?


S propagací jsem byl letos celkem spokojenej. Chceme dělat co největší propagaci, ale pouze v hranicích HC scény. To znamená žádný oficiální média. Je možný, že se info o festu v něčem takovým objeví jako letos (třeba různý rock časopisy nebo pořady v televizi), nikdy to ale není a nebude něco za co budeme utrácet peníze. Do budoucna to bude v podstatě stejný jako loni a letos.


  


Na letošním festivalu se prý něco stalo po vystoupení kapely Vitamin X, mohl bys upřesnit o co šlo konkrétně ?


Je to problém, kterej byl částečně i loni. A točí se to okolo stage security. Na show kapel, který hrajou večer, je na pódiu pár lidí, kteří maj za úkol ochránit aparaturu. Nejmasivnější to bylo asi loni při Good Clean Fun, kdy bylo takovejch lidí na podiu okolo 15ti. Letos se na pódiu pohybovalo max. 6 lidí. Nejsou to lidi z nějaký agentury nebo podobná blbost, ale kluci ze scény, který by raději pařili pod pódiem (většinou jsem tam i já). Problém je v tom, že HC kids nejsou zvyklý na tenhle přístup, protože všechny HC shows jsou v malých klubech kde takový věci nejsou zapotřebí. Na festu se, ale hraje na úplně odlišnou aparaturu. Nejvíc se ničí mikrofony, loni se hrálo na modely za 10tisic. A jenom pro zpěváky se jich na festu objeví kolem 10ti. Všechny škody jsou pak hrazený ze vstupnýho, což je jedinej příjem a znamená to jediné méně peněz pro kapely. No a mikrofony jsou ty nejlevnější záležitosti. Jde o to, že jsme měli určitou hranici za kterou jsme lidi nepouštěli. Celej fest jsme se snažili nechat lidi a? si zapařej a spíš jsme chtěli věci po nich rychle opravit (rovnat monitory, hledat mikrofony, spojovat šňůry...), ale byli tam lidi, který nerespektovali neničení věci na pódiu. Když potom je nějaká show tak divoká jako ta Vitamin X, snažíme se lidi udržet pod pódiem a v odstupu od beden. Nikdo nikdy neměl nic proti stage divingu pokud neohrozil něco na pódiu. Nakonec to vypadalo tak, že jsem seděl na rohu podia a lidi mi zespoda nadávali. Nakonec lidi stáhli jednoho kluka pod pódium a začali ho mlátit. Kvůli postupně odpadávající technice se show hrozně protahovala a nakonec jsme jí museli ukončit. Bylo to v době kdy měla už zvučit další kapela. Ten hlavní problém byl teda v konfliktu pár old school kids a kluků co byli na pódiu. Teď už vím, že lidi co byli v takovej pátej řadě o ničem vůbec nevěděli. Všichni musej pochopit, že na festu musí odehrát 30 kapel, a když se první den rozseká aparatura, tak fest proste skončí. Jestli je někdo takovej kokot, že to nechápe, tak budou vždycky problémy.


  


No, já doufám, že se tohle do budoucna podaří vyřešit. Neuvažujete o posílení stage security na příští rok ? Protože, když se tam pak stane to, co se stalo letos, tak se není čemu divit…


Loni byly taky nějaký problémy a letos jsme spíš snížili počet lidi na pódiu. A to při dvojnásobném počtu lidí. Na našem festu nikdy nebude nějaká security agentura. Samozřejmě to nese s sebou problémy, ale řešení necháváme spíše na lidech. Když se vždycky objeví nějakej takovej problém, tak ty lidi si ho vyřeší mezi sebou. Je to HC scéna a ne nějaký vyhulený vožralý paka na festu kde je největší atrakce dvacet stánků s pivem a velká louže s blátem!


  


Jste spokojeni s dosavadním průběhem nebo si myslíte, že by to šlo udělat ještě lepší ?


Snažíme se, aby fest byl vždycky co nejblíž naší ideální představě. Letos mi vadila jedině ta hospoda, která měla bejt zavřená. Bohužel jsme ve smlouvě o tom nic neměli, tak jsme nedokázali prosadit její zavření. Díky tomu se na fest dostaly všechny ty plastový kelímky a tvrdej chlast. Bohužel to bude stejný i příští rok. Já myslím, že jsme ale spokojeni a budeme se snažit, aby fest zůstal takovej jakej je.


  


Nebylo by třeba lepší se s tou hospodou dopředu domluvit, že by zajistili občerstvení oni, a pak vám třeba dali nějaký prachy, protože díky vám měli kšeft ?


To není otázka nějaký dohody, ale smluv. Ta hospoda má výhradní právo občerstvení na všechny akce na výstavišti. A každej kdo tam chce něco pořádat s tím musí souhlasit. Nám to jenom předem zapomněli říct ! Vůbec jsme o smlouvě mezi nima nevěděli a v naší smlouvě tedy nebyla žádná součást týkající se občerstvení. Příští rok se budeme snažit nabídnout co nejlepší občertsvení sami a dáme lidem vědět, že jenom náš bar finančně podporuje fest. Další už záleží na lidech.


  


Příští rok bude festival na stejném místě jako letos nebo uvažujete opět o změně místa konání ?


My se budeme snažit, aby mohl bejt fest na stejným místě. Současně vedení výstaviště s festem na příští rok počítá. Všechno teď záleží na tom, že není jistý jestli se celý výstaviště nezruší a nerozprodá. Je to majetek města a je totiž slušně prodělečnej. Městská rada o tom teď někdy rozhoduje.


  


Už víte termín konání příštího festivalu ?


2. až 4. srpna 2002


  


No, já ti děkuji za rozhovor a pokud bys chtěl ještě něco dodat, tak máš možnost zde…


No, jestli mi bude někdo něco chtít, může mi napsat sem: michalxfluff@cbox.cz Díky.




Více na old.czechcore.cz

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (329)
Garlands – Ztracená místa (254)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (181)
Bratislavské Dievčatá - s/t (178)
Hippie Chippies - Double Trouble (164)
V.O.H. - Cesta bez konce (163)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (153)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
The Drowns - BLACKED OUT
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.