Youtube
NOVIOT POCHETOK interview
12.10.2013 13:05:53 Bachi
Obrázek

Zdar lidi, rád bych předem řek´, že pro mě bylo potěšením komunikovat s vaší manažerkou Elenou. Zeptala se mě, jestli bych nemohl udělat něco jako interview. Bylo to takový komplikovaný. Původně bylo hotový už v létě, jenže sem ho zapomněl v rozjebanym kompu jednoho skvělýho squatu tady kousek bez možnosti ho získat zpět...

Ahoj vy tam:) Z kraje bych rád poděkoval za tenhle rozhovor. Jsme normální punková kapela, bylo by myslím, hloupý tvrdit, že Elena je naše manažerka:) Je to především naše kámoška, která ví jak správně bookovat koncíky :) Takže jí kupujeme nealko piva a čokoládový muffiny jako revanž. Rádi bychom jí tady poděkovali, za to, že je naše kamarádka.

Pojďme na to, teď mam na tohle čas. Můžu říct, že osobně nacházím nějaký spojitosti v mym životě taky spolu s vaší muzikou, takže ...mohla by to bejt skvělá zkušenost sdílet spolu stage v Plzni...NOVIOT POCHETOK, to je novej počátek, ne? Co pro vás znamenaj tahle dvě slova a co prostřednictvím nich chcete lidem sdělit??

Správně. NOVIOT POCHETOK znamená THE NEW BEGINNING v Makedonštině. Šlo o to, že když jsme si název v roce 2005 změnili, moc sme nepřemejšleli, protože je to v makedonštině a lidi pak měli problém to přečíst. Nikdy sme nepřemejšleli o tom, že pojedeme tour. Věci se hodně změnili. A nemůžeš změnit to, co se stalo v minulosti, nebo jo snad? Název pochází z alba "Let´s start today" od GORILLA BISCUITS, jen jsme změnili slova - začněme dnes - udělej změnu dnes - počátek a hle, nový počátek byl na světě. Myslím, že význam je zřejmý.  Ale, když nad tim teď přemejšlim, znamená to víc než jenom novej počátek. Pro mě je to "nadcházející společnost", která příjde po kapitalismu. Spolu s technologií a našimi mozkovými schopnostmi zde již brzy bude hojnosti. Je to již tady, akorát lidi to nevidí. Když hojnost je přítomná, lidé se konečně zbaví chamtivosti.Pak přijde další společnost, která bude novým počátkem.

Povězte něco o vaší kapele, jak jste se dali dohromady?

Dobře, je to ale na dlouhý vyprávění. Pokusím se to zkrátit. Já jsem kapelu rozjel v roce 2002 spolu s kámošem ze školy.Přibrali sme kytaristu, ten nás po roce opustil. Ještě ten samej rok jsme se taky dali dohromady s našim prvnim bubeníkem. FAT CACKO, kterej byl vždycky muj nejlepší kámoš, byl taky od začátku přítelem a zároveň fanouškem kapely. V roce 2005 se k nám přidal jako druhej kytarista a my se přejmenovali na NOVIOT POCHETOK.V roce 2006 nám vyšla první deska, která pro nás znamenala velkej úspěch. V roce 2007 jsme měnili basáka a bubeníka. O dva roky později nám vyšla deska AGNOZIA, která zaznamenala daleko větší úspěch u nás v Makedonii. V roce 2010 jsme zase měnili sestavu. Do kapely přišel bubeník DENNY, který byl naším velkým fanouškem (doufám, že jím stále je:). Ten jinak hraje na kytaru a zpívá i ve své vlastní skvělé kapele FONIJA (zčekujte je:!!). V roce 2012 vyšlo MELANCHOLIC MACHINE, naše třetí LP. Po balkánském tour k tomuto albu nás opustil druhej basák. Netrvalo dlouho a našli sme za něj náhradu v BORJANovi. Takže jak je to teď? Jsme parta opravdu dobrých kamarádů, který už ví, co to obnáší - být kapelou.

Makedonie - co tahle země a punk-rock, funguje tam podzemní komunita, jsou u vás nějaký DIY kapely, labely, ziny? Máte kámoše v jiných kapelách působících ve vaší zemi?

Samozřejmě. Myslím, že se ptáš, protože nepříliš kapel z Makedonie jezdí na tour. Dneska je tu okolo 8-9 kapel, co tůrovali v posledních pár letech do zahraničí. Dříve tu byli jenom jedna nebo dvě. Zásadní problém vydím v naší společnosti. Našim prvnim problémem bylo, že jsme neměli žádný příklad. Nikoho, od koho bychom se měli učit, co je to bejt kapelou a tak sme se to museli naučit sami. Zkušenosti jsme nabrali především na našem prvním velkym turné, po vydání MELANCHOLIC MACHINE. Měli jsme opravdu špatné představy, jak dělat kapelu. Jjak by kapela měla vypadat...je to spousta věcí. V první řadě - nebejt lokální a zapomenout na zasraný hranice. Myslím, že jsme už pochopili, že dělat fotosession je důležitější, než jezdit hrát do sousedního města:) Myslím, že jsme dělali stupidní věci v prvních 6-7 letech, ale podívej, co já s tim nadělam. Je to zkurvená minulost a lidi se měněj.

Druhým problémem bylo, že Makedonie je poměrně "uzavřená společnost". Máme víza, ale když je chceme získat, musíme o ně zažádat vždycky dost dopředu (MAKEDONIE neni ve vyjebanej EU pozn. autora) a to ať chcem kamkoliv. Ekonomická situace taky byla a je velmi zlou jizvou. Je to standartní obrázek pro rozvojovou zemi, kde lidi hladověj, zatimco pravičácká vláda se stává bohatší a zavírá každýmu hubu - takže svoboda slova je zde abstraktním termínem.

Ale abych zodpověděl na otázku, jo, vždycky tu byly a pořád tu jsou talentovaný kapely, hudebníci, umělci a za posledních pár let se tu objevilo i pár nezávislejch labelů. My máme svůj vlastní, SIXTYNINE RECORDS - můžeš se podívat na naše stránky a zčekovat kapely a taky další malý labely, se kterými spolupracujeme. Měl bych asi říct něco o těch kapelách, ale dělam tohle interview v dodávce a nechci na někoho zapomenout.

Nahráli jste již tři LPčka. To poslední se jmenuje MELANCHOLIC MACHINE a je vážně skvělý! Ne, že by vaše ostatní nahrávky nebyly dobrý, speciálně EVOLUCIATA..., který posloucham právě teď je taky supr, ale na MM je jasně slyšet, že jste udělali krok dál, že je to víc o hlubších pocitech a hudba je celkově krásnější. Váš poslední zveřejněnej song Krauch Kral je ale zase víc pogo-punk. Přijedete s nějakými novými songy?

Definitivně ano. Věřím, že každé album má svůj příběh. Tohle říkám v rozhovorech pořád, ale prostě to tak je: Naše první album je plné teenage vzteku a klasických punkových textů. Byly to časy, kdy sem byl náctiletý a nenáviděl všechno z prdele svojí duše. Druhé album bylo v tom samém duchu, ale tentokrát už trochu více inteligentně podaný, myslím...MELANCHOLIC MACHINE, naše třetí jsem napsal "mimo krabici", jestli víš, co tím myslím. Hlubší pocity - většina z nich se týká mého osobního života, mých hodnot. Z pohledu hudební produkce, tak poslední dvě alba jsou velmi studiová. Perfektně zmáčklý pro maximální audio výtěžek, což jsem v posledním roce začal nemít rád. "Krauch Kral" je náš první song, který jsme nahrávali a produkovali v našem vlastním studiu. Právě teď se mi líbí jeho neučesanej zvuk, takže předpokládám, že naše další deska bude víc punk a víc garážová. V současnosti máme 8-9 novejch songů. Myslím, že do konce roku 2014 napíšu dalších 25 songů, ze kterých vybereme 12 až 14 nejlepších, který pak zkombinujem pro nový album.

 Teď otázka pro vašeho zpěváka. Tvý texty sestávají ze sociální analýzy, nějakých těch politických pamfletoidních informerů. Viděl bys taky rád všechny vlády světa pod drnem? Předpokládám, že ano. Když se člověk podívá na tvý vizuály..

Haha:) Profesně, mám státnice ze sociologie. Studoval jsem ji, abych se dozvěděl o naší společnosti, takže můžu žrát hovna správnym stylem (eat shit about it - pozn. fakt nevim jak to přeložit) každej den. Na živobytí si vydělávám jako vizuální umělec a miluju to, dělat vizuály pro svojí kapelu a pro mý kámoše z jinejch kapel. Nedá se říct, že bych chtěl odstranit vládu a stát, protože naše společnost má velice komplexní strukturu. Pro příklad, nemám rád konzumenstvní 20. a 21. století, ale nemůžu říct, že nejsem konzumentem. Miluju technologii a rád ji používám. Jen tak okolo, ve svý práci taky prodávám spoustu sraček lidem (ale nepřímo!) a snažím se je donutit chtít to, co ve skutečnosti nechtějí. Řekl bych, že opravdoví anarchisti žijou v jeskyních.

Nicméně v posledních pár letech se já a pár mejch kámošů z kapely podílíme, jsme součástí skupiny, co zahrnuje nezávislý labely, pár anarchistickejch hnutí a další sociální hnutí, se kterejma sdílíme společný ideály. Našim cílem je přesně to, na co se ptáš. Vytvořit nezávislé sociální centrum v našem městě a v současné době, myslím, jsme na dobré cestě. Uvidíme...

Z vašich živejch videí je vidět, že lidi na vašich koncertech docela pařej. Jste za to rádi, nebo byste je raději viděli partu stát s rukama založenejma, filozoficky rozebírajíce poslední chybu, co basák udělal?

Nemám nic proti lidem, který vyjadřujou svý pocity tím nebo oním způsobem. Budu citovat jedna z mých oblíbených pankových vět "lidi by měli dělat to, co chtějí, ale neměli by to dělat na úkor jinejch". Jinak, myslím, že vzdělání je ta nejdůležitější věc v životě. Je to jednoduché - čím víc je člověk vzdělaný, tím víc chce dělat sociální změny a žít lepší život.

Byli byste rádi představili své další kapely a projekty?

Zkopíroval jsem nápad GIMME GIMMES a udělal evergreenovou punk-kavr kapelu RETRO CABARET, protože je tady prostě strašně dobrejch songů z minulosti, který neni možný nemilovat. FAT CACKO křičí v moderní hardcore kapele SCREAMING FOR THE CHANGE, bubeník DENNY hraje v těch FONIJA, jak sem řikal. Náš basák BORJAN nehraje v žádnej další kapele, ale zato má svý holky.

Ode mě všechno. Těšim se, až vás uvidim.

Ještě jednou díky za tenhle rozhovor, uvidíme se za pár dní.

 

www.noviotpochetok.com

www.noviotpochetok.bandcamp.com

www.sixtyninerecords.org

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (330)
Garlands – Ztracená místa (256)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (182)
Bratislavské Dievčatá - s/t (179)
V.O.H. - Cesta bez konce (165)
Hippie Chippies - Double Trouble (164)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (154)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Cimiterium / Slavery - split
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.