Youtube
PUNK ROCK + SKATEBOARDING = YUMMY
17.12.2003 08:32
Přečíst si můžete rozhovor s chlapíkem, který není vůbec neznámý pro všechny ty, kteří se jen trochu zajímají o Evropský hardcore. Podepsaný je pod vydavatelstvím THE FIRE WALK WITH ME , ve Vídni provozuje skate + punk krámek YUMMY, vydává zin MY SO-CALLED LIFE, s kámošema má DANCE OF DAYS crew na pořádání koncertů, podílí se na stejnojmenném on-line magazinu, dělá design skatebordů pro DECAY SKATEBOARDS a v neposlední řadě se Vám může dostat do ruk obal desek na kterých pracoval. (rozhovor je dělán původně pro skejt časák FREE MAGAZINE)
  
START
Tak nejprve nějaký krátký intro, koníčky, věk, atd… Kdy jsi začal skejtovat a první seznámení s hardcorem?

  
Jmenuji se Thomas Reitmayer a v lednu mně bude 30. Co mě fakt bere tak to je sex, hudba, kafe a jsem poblázněnej do Wiony Ryderový a popu 80-tých let. Jako teenejger jsem začal koketovat s heavy metalem a pak jsem dal přednost MISFITS před METTALLICAou, protože ta byla jen o nošení jejich triček. Skejtoval jsem už jako malej capart samo sebou na plastovým skejtu ze 70-tých let, později jsem tomu doopravdy propadl až díky SUICIDAL TENDENCIES a věcem kolem. Jo Punk rock a skatebording šli podle mě vždycky ruku v ruce.
  
OBCHOD - YUMMY
Kdy jsi začal s obchodem? Co tě k tomu vyburcovalo? Proč zrovna punk + skate shop?
Bestseller z tvého krámku?

  
Obchod jsem otevřel někdy v 1998. S myšlenkou jsme si pohrávali už několik let, ještě za dob kdy jsme provozovali pouze malej mailorder a byl to takovej náš sen , za kterým stálo hodně tvrdé práce / peněz / poplatků atd. Myslím, že každý kdo se pohybuje v punku ví, že se prodejem desek moc peněz vydělat nedá a tak jsem věřil, že spojením se skate obchodem nás to nějak uživí a jak už jsem jednou řekl, prostě si myslím že punk a skejtování je jedna rodina. No a myšlenka našeho YUMMY krámu je prodávat věci který máme rádi za férový ceny a být stále nezávislý. Věřím, že je důležitý pro jakoukoliv „ scénu“ mít někoho kdo udělá všechnu tu nevděčnou práci – jako dá šanci mladým kapelám, aby tady mohli prodávat svá dema, podporovat malý labely, poskytnout informace o chystaných koncertech apod… prostě takový místo kde se všichni potkaj. Jsem fakt z toho všeho š?astnej a už bych si nedokázal představit dělat něco jinýho.
Vybrat nějakej bestseller, to je opravdu těžký, no asi takhle - určitě se více prodávaj čistý prkna oproti drahým US fošnám. Co se týče nahrávek tak tam vedou kapely jako TRAGEDY nebo SPAZZ oproti třeba NOFX nebo POISON THE WELL. A jak to tak vypadá tak novej trend je screamo … no a nesmím zapomenout, že si tady lidi kupují milióny odznáčků.
  
SKEJTOVÁNÍ
Jak často skejtuješ? Tvůj oblíbený trick? Vím, že v obchodě dáváš přednost veganským botám, jaký mají úspěch? A taky jsem něco zaslechl o sponzorování jezdců … Co vlastně poslouchaj vídenští sk8?áci – hip hop nebo punk? Tvůj názor na předražený skejtový zboží?

  
No nejezdím tolik, kolik bych si přál, částečně protože jsem už přeci jenom trochu starší a mám o sebe větší strach, ale hlavně není už tolik volnýho času…ale když už vyrazím tak si to fakt užívám. Ne opravdu nemám žádnej oblíbenej trick protože neumím skejtovat, jednoduše můj nelepší trick je když nespadnu :-) … myslím, že old school věci jsou dobrý. Jinak myšlenka prodávat jenom veganský boty je proto, že náš krámek je malej a my si musíme prostě vybrat co budeme prodávat. No a já kožený boty nenosím tak proč je vůbec prodávat? A beru to vlastně jako úspěch, když si k nám lidi zvykli chodit kupovat skejtový vegan-boty i když třeba sami nejezdí. Jinak žádný vyložený profi-jezdce tady nemáme, ale snažíme se podporovat pár lidí. Nejsem žádnej významnej „sponzor“, pouze dáváme zadara nebo levně nějaký věci pár lidem, kteří jsou zatraceně dobří a dělaj nám radost a přitom na nějaký závody a soutěžení pěkně kašlou… Tuším, že Vídeň se skejtováním moc neliší od jiných míst, prostě jedni poslouchají hip hop a druzí punk rock ( a já mám rád obojí haha…) Myslím všechno je to jeden velkej trend, přichází a odchází. Problém je že skateboarding je velkej kšeft a tak všechno je pekelně předražený. My se snažíme co nejvíc stlačit ceny a podporovat lokální nebo nezávislý firmy… lidi který začínaj můžou jezdit na Evropských čistých deskách než na na drahých US modelech. Jedna moje oblíbená skladba od Fugazi to asi řekne nejlíp: „Není to o tom co oni říkaj, ale je to o tom co kupeješ…“
  
LABEL – FIRE WALK WITH ME
Tvoje nejúspěšnější nahrávka ( a nejoblíbenější kapela) z tvé FIREWALK WITH ME rodiny? Co tě vždycky nakopne vydat kapele desku ( je to snad cover od Rites of Spring :-) )? Co plánuješ a vůbec tvůj sen?

  
To je těžký. Nemůžu fakt vybrat nejoblíbenější kapelu z mýho labelu. No snad bych vypíchl NIKAD (z Chorvatska), protože ti do všeho vložily snad celou svoji duši a srdce . Nejúspěšnější titul bez diskuse 7“ anglických RYDELL, myslím že je to díky tomu, že je každý zná ze společného splitu s HOT WATER MUSIC. FALL TIME si taky nevedou vůbec špatně i přesto, že jako kapela nepodniká žádný turné a možnost vidět je na živo je mizivá. Haha, podmíka Rites Of Spring cover to by byl dobrý nápad –ne ale skutečně, Nikad udělali jeden cover na jejich LP a jinak Rites of Spring je fakt jedna z mých nej kapel a s myšlenkou udělat tribute – sérii si pohrávám fakt dlouho…
Můžu ti říct 3 moje důvody k vydání jakékoliv desky: (1) jejich muzika se mně prostě musí líbit, buď na živo nebo z desek (2) musím mít rád lidi z kapely (3) kapela musí spolupracovat a vědět o čem je DIY (Do It Yourself). Jestli hledají slávu a prachy jsou prostě na špatný adrese… Plány jsou velký, chtěl bych vydat všech 9 cover válů od Rites of Spring, pak 7“ Kanaďanů VAN JOHNSON (ve spolupráci s Exotic Fever z DC) pak KOBAYASHI demo na vinylu. Snad NIKAD discographii a určitě nový věci od FALL TIME až půjdou zase do studia…ale na to všechno budu bohužel potřebovat spoustu peněz. Nejvzdálenějším snem je být v pozici, kdy bych zaplatil nahrávání ve studiu a pak dal ještě kapele prachy z prodaných kousků. Myslím, že hodně vydavetelství pouze vydá nahrávku a už zřídka dělá něco víc pro kapelu než jim dá nějakých 100 copií nebo podobně a nějak se vytrácí myšlenka nezávislosti, kdy jeden pomáhá druhýmu. Já rozhodně nemám v plánu poskytnou kapelám nějakou exluzivitu nebo dělat ty poblblý business kraviny kolem, jako např. vydávat tiskový „prohlášení“ apod. Jinak mým dalším velkým snem je určitě vydat nějakou parádní DIY hip hop kapelu :-)
  
KONCERTY
Řekni nám něco víc o „ Dance of Days“. Kolik tak lidí chodí na vaše koncerty? Která kapela na tebe nejlíp zapůsobila?

  
Dance of Days je parta lidí, která chce dělat věci společně. Děláme koncerty kapelám, který máme rádi a taky makáme na online magazínu (www.danceofdays.org). Hlavní zásada je dobře se u toho bavit a dělat všechno na plný koule. Je těžký říct kolik lidí chodí na naše koncerty, dělali jsme show pro 20 lidí, když tady hráli CRUSH MY CALM a jindy zase přišlo třeba 300 na JR EWING + PRETTY GIRLS MAKE GRAVES – ale obvykle celkem dost, často víc na Evropské kapely než na US spolky. Muším říct že velká většina kapel byla opravdu milá a vysloveně idiotů bylo minimum. AGAINST ME! byli ohromní, tak jako KAOSPILOT, FUNERAL DINER a nespočet dalších … nejlegračnější kapelou byli a rozhodně ještě nějaký čas budou Japonci 1000 TRAVELS OF JAWAHARLAL.
  
ZINE – „MY SO-CALLED LIFE“
Jak to vypadá s dalším číslem?

  
Teď opravdu usilovně pracuji na novém čísle. Tentokrát tady budou 90% rozhovory s lidma, který mě něčím inspirovaly (žádny kapely) a nebudou chybět ani osobní postřehy. Proč to všechno tak dlouho trvá – zkouším být trochu míň negativní a pokouším se sesmolit mé myšlenky a pocity v trochu větším kontextu než být jen tím který má vždy pravdu. Přemýšlím o jiných věcech než donedávna, jako stárnout a být pořád punk, nezávisle podnikat, nebo prostě být v pohodě. Jsem trochu pomalej s novým číslem, ale aspoň se snažím něco zažít než jen o tom psát a taky jsem naprosto propadl designu – můj standart byl vždy na vysoké úrovni, ale nové číslo bude prostě zabijácký :-)
  
Vídeň
Doporuč nějaká místa na skejtování, dobrý obchody a cluby…Máš rád Mozarta? A co takhle Mozartovy koule:-) ? Tvoje nejmilejší atrakce v Prátru?

  
Vídeň je divný město protože je tak velký a všechno se tady těžko dělá …sice nemám to rád, ale musím to říct, že Yummy je jediný punk rock kšeft ve městě. Jinak by si tady našel bezvadnou vegan restauraci MARA BUNTA (kterou rozjel Didi z kapely KONSTRUCT a další dva kámoši), ale bohužel teď je zavřená. Pekněj klub je Flex, který však přes léto bývá zavřený a pro DIY akce doporučuji EKH (místní vcelku slavný ex-squat). Vegetasia je ohromná veganská asijská restaurace s mnoha druhy „falešnýho“ masa a taky dobrým místem kde seženeš ovoce, zeleninu či rychlé občerstvení jako Falafel je Naschmarkt (velkej obchoďák). Skejtovat můžeš všude, kde se dá. Doporučuji Karplatz, je tady moc pěkný místečko přímo před kostelem, kde je fakt mnoho mini mini mini ramp :-). Dobrej skatepark je Oberlaa, ale je tady často hodně lidí. Jinak Mozarta moc neprožívám, ale zatraceně dobrej je / byl Falco. Mozartovy koule jsou fakt bomba, ale jsou strašně drahý. Doporučuji „Manner Schnitten“! V Prátru jsem nebyl už ani nepamatuji, ale asi bych se tam měl zase někdy kouknout…
  
Konec
Tvoje nejoblíbenější Česká/Rakouská/Evropská kapela ?

  
Ohromní jsou LVMEN, mám rád KEVORKIAN a LANDMINE SPRING, který jsem viděl na živo. Taky splitko RAVELIN 7 / THEMA 11 a SUNSHINE miluju. Co můžu doporučit z Rakouských kapel? Tak rozhodně FALL TIME to je bezesporu nejlepší (existující) kapela a to neříkám proto, že jsem jim vydal desku. Oni jsou fakt šílení a daleko překonaly takový Converge …z Evropských kapel to bude horší, protože je jich ohromný množství. Třeba nová deska KAOSPILIT vede a taky YAGE jsou zabijáci. Jinak zatraceně mám rád AMANDU WOODWARD a samozřejmě LEATHERFACE … Jo a díky za rozhovor!
  
Yummy
Stumpergasse 31
1060 Wien
Austria
  
po-pá 12-18 | so 11-17
  

Více na old.czechcore.cz
Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (329)
Garlands – Ztracená místa (254)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (181)
Bratislavské Dievčatá - s/t (178)
Hippie Chippies - Double Trouble (164)
V.O.H. - Cesta bez konce (163)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (153)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Cimiterium / Slavery - split
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Yarostan - II
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.