Youtube
Pedro (Cirguz, The Junk Food, atd.) | rozhovor
11.04.2020 23:38 Samuel
Obrázek

Měl jsem slabost pro kapelu Cirguz. Sympatický mlaďasové z Mělníka, který hráli prima mládežnickej punkrock, plnej spontánní energie. Asi nikdy nezapomenu, jak hoši měli sebou na koncertě alkohol tester, aby mohli ráno vyhodnotit nejlepšího kanditáta pro řízení zapůjčeného vozidla z koncertu domů:) Před lety jsem udělal rozhovor s jejich bubeníkem Honzou Štelcíkem a jsem rád, že po letech občasné komunikace, jsme si našli čas a udělali rozhovor s Pedrem, který v Ciruz taky hrál. Znát ho můžeš i z kapely The Junk Food a aktuálně se chystá premiéra nového projektu, kapely Hippie Chippies, kde bude taky hrát. Pedro navíc pracuje v sympatické US firmě / labelu Pirates Press, a jeho slovy je to "... podprůměrnej muzikant, nadprůměrnej sběratel hudby". Pedrovo aktuální TOP list nahrávek nedávno vyšel nedávno na kidsandheroes.com a právě on dal dohromady kompilaci mělnických kapel. Tenhle rozhovor vznikl po emailu v druhé polovině března 2020.

Otázky: Samuel, odpovědi: Pedro. 

 

Ahoj Petře, jsem rád, že máš chuť pustit se do virtuálního povídání. Představíš se pro začátek?

Ahoj, já děkuju za prostor. Je škoda že si nemůžeme povídat u piva, ale na druhou stranu, nakecali by jsme toho tolik, že by si to nemohl ani otisknout:) Navíc teď v karanténě to jinak asi nejde. Představit se? Podprůměrnej muzikant, nadprůměrnej sběratel hudby, nadšenej fanoušek, občas dost negativní a cholerickej sráč, ale jinak snad docela hodnej člověk co je pro každou prdel. To asi stačí, nerad bych říkal víc než je potřeba:) Jinak mi říkají Pípa, Pedro nebo ten divnej debil z tý blbý kapely:) Jo a mám rád debilní humor...

 
Hned zareaguju, co Tě vedlo k tomu být "podprůměrnej" muzikant a co "nadprůměrnej" sběratel hudby? Je pro Tebe nějak důležitý být více punk nebo muzikant? PS: Často nad "sbíráním" desek přemýšlím a docházím k názoru, že si nejsem jistý, jestli to má nějaký smysl. Stejně člověk poslouchá svých 20 - 30 desek a otázkou je, je to vůbec ekologické?

Hele k "podrůměrnosti" v muzikanství mě osobně vede jenom jedno… lenost! Možná, že někde bude i nedostatek talentu, ale na to jsem díky té lenosti ještě nenarazil:) Prostě doma nedřu x hodin denně na kytaru. Bohužel ten vrozenej talent, zahrát po jednom poslechu super sólo do akordu přesně prostě nemám, ale závidím ho všem:) Já se naučil paroháčem zahrát všechno co chci, občas k tomu něco přidám na zkouškách a to mi k radosti stačí! Než abych doma dřel, energii raději investuju do koncertu nebo do kapely obecně. K čemu mi bude tisíc kytarovejch vychytávek když je nikdo neuslyší?

Jestli sbírání desek má smysl? Má, ale jen pro pár lidí jako si třeba ty (za sběratele desek se nepovažuju, i když jich pár mám – pozn. Samuel). Pro mě je to hlavně "droga" a "punk" to není vůbec, když už si nakousnul tu ekologii atd. Ale mě to prostě nějak dělá dobře když mám hudbu fyzicky v ruce, podpořil jsem tím kapelu, která má teď třeba na nájem ve zkušebně nebo může na tour a já ji třeba uvidím naživo?! No a na koncertě si zase koupím tričko, který mimochodem ale vůbec, jakože vůbec nepotřebuju, ale oni mají zase na benzín, jídlo atd. Je ekologický mít reálně fungující kapelu tak jak ji známe, tour, merch atd.? Nevím, tohle je hodně na bednu a asi to nikdo z nás nevyřeší.

Hele máš z těch desek radost? Z té hudby, co na nich je? Já jo a jestli jsem tu desku otočil na gramci jenom jednou? No a co? Už je stejně vyrobená. Nám těch 30min dává sílu do života a ano, je to neekologický. Já se ale omezuju zase někde jinde se svojí ekologickou stopou. Můj praděda a děda sbírali známky, ty si ale nepřehraju, jim ale dělali určitě taky radost:)


Pověz něco o kapelách, jak by jsi zavzpomínal na Cirguz a co by jsi na druhou stranu pověděl o The Junk Food?

Cirguz bylo víc jak 10let mého života. Rád vzpomínám úplně na všechno, to jak jsme se kolikrát hrozně srali a každej odcházel z kapely, až po všechnu tu srandu kdy jsme se fakt nasmáli. Mám z toho období jedny z nejsilnějších vzpomínek. Pořád si ale stojím za tím, že jsme to dotáhli do toho důstojného konce, kterej si to zasloužilo. Prostě ať chceš nebo ne, i deska jednou dohraje do konce! Myslím, že se nám povedlo všechno co jsme chtěli a za to klukům moc děkuju! Nevím, jestli to mají oni stejně, ale mně to dalo do života víc, než bych řekl. Na všech těch zkušenostech můžu dodneška stavět dál. Navíc na poslední elpíčko jsem do dneška fakt hrdej, ale máme jich asi ještě krabici ve zkušebně co se neprodalo... klasika:)

Jinak s The Junk Food to bylo o tom si zkusit něco nového, kapela se rozjela už v době Cirguz. Paradoxně jsme byli totálně mimo, když jsme chtěli zpívat anglicky a všichni kolem přecházeli na češtinu. Ale zase díky naší „čengliš“ jsme se koukli na Rebellion festival v Anglii a to byl sakra úlet!:) Hudebně je to taky víc špinavější než byl třeba Cirguz, což mě na tom baví nejvíc! Mně osobně se splnil další sen, když náš 7”EP vydal No Front Teeth Records (zajímavej londýnskej label nofrontteeth.co.uk). Je to ale taky o dost náročnější v tom, že každej z nás má ještě další kapelu a jiný závazky, a tak na to není tolik energie a času, kolik by si to asi zasloužilo. Koncertů značně ubylo asi obecně, tak uvidíme jak to půjde dál…

No a nově jsem se teď vrátil ke čtyřem strunám a založili jsme Hippie Chippies, to je zase víc do country . My tomu teda říkáme "western garage"! Sešli jsme se tam lidi z Anyway, Dead Letters a The Oxx. V nejbližší době budeme nahrávat, tak snad to pak bude k poslechu online. Na to se moc těším...

 
Jsi víc muzikant nebo punk?

Co si pod tim mam představit?:)

Souvisí to i s "Keep musician out of punk" … prostě jsi víc muzikant nebo punk?

Hahaaa:) Už se chytám… Já myslím že je snad jasný že PUNK!

Keep musician out of punk! Ty vole, to si snad nechám vytetovat:)


Jak vidíš Ty osobně hardcore punk v roce 2020?

Jak to vidím v roce 2020? No, myslím si, že díky tomu co se venku děje, to budeme mít všichni zase o dost těžší. Asi je to úhel pohledu, možná tenhle stav někomu hraje do karet, nevím? Na druhou stranu bude tady prostor zase od "začátku" něco tvořit a na to se těším. Teď to bude hodně o štěstí a víme jak to s nim je, že?:) Doufám v to nejlepší a držím nám palce jak v hardcore / punku, tak mimo něj. Ale abych byl úplně konkrétní, tak o hardcore nebo punk se nebojím! Jestli v něco věřím, tak je to hlavně tahle DIY subkultura! Ta nezávislost, která v tom je, je totiž dost kreativní. Aspoň z mého pohledu teda.
 

Pracuješ v Pirates Press. Pověz něco o tom, jak jsi se tam dostal, jak fungujete a tak…

Byla to hrozná náhoda a štěstí. Právě díky tomu sbírání desek a pořádání koncertů se to všechno seběhlo o dost snáz:)

Víc jsem o tom nedávno prozradil do Kids and Heroes tištěného zinu, tak ať se neopakuju, kdo by chtěl najde to tam! Jinak jak fungujeme? Pirates Press je vlastně firma, která ti dodá kompletně tvůj "produkt", hlavně jde o klasický černý i všechny možný verze a barvy vinylových desek, CD, ale klidně až po kompletní balíček pro interprety, kde najdeš od triček až po puzzle. Pak je Pirates Press Records, kde vycházejí spřízněný kapely od punkrocku, hardcoru, oi až po ska, country atd. Všechno je to hodně na "rodinné" bázi fungování, což mi hodně vyhovuje:) Vlastně to jsme tak trochu zpátky u toho proč mám rád ten hardcore punk?!:)


Pirates Press jsou lokalizovaný v San Francisku, už jsi navštívil jejich základnu?

Jojo, měl jsem to štěstí se tam párkrát podívat. Naposledy to bylo minulý rok na oslavu 15let labelu. Super akce, po klubech v Oaklandu a okolí probíhaly koncerty a všechno pak vyvrcholilo na letadlový lodi USS Hornet, kde bylo podium a program na celej den. Měl jsem radost, že můžu vidět spoustu kapel konečně naživo. Bylo to dost náročný na přípravu a organizaci a na játra, ale myslím, že se akce nakonec fakt povedla:) Jinak Californie je obecně hodně ujetý místo:)


Dá se podle Tvých návštěv v US porovnat ty scény (u nás a v US myslím), vypíchnout rozdíly, dojmy…? Nedávno jsem se bavil s Tvým spoluhráčem Honzou o Rebellion festivalu. Pro mnoho místních punks je zajisté výlet na tenhle v kategorii "sen", hlavně z důvodů finanční dostupnosti. Jak to je třeba ve státech, máš nějaký srovnání?

Stejnou otázku mi dal zrovna i Honza:) Ale když bych to měl porovnat… Punk je tam někde jinde než u nás a to s sebou nese pozitivní i negativní prvky. Pokud bych měl porovnat třeba ty festivaly? Jsme prý festivalová velmoc, takže si myslím, že úroveň třeba tady a tam je stejná. Jde spíš o ten přístup k muzice jako k celku.

Když bych se teď vyhnul čistě opravdu garážovým hardcore punk kapelám, který prostě jedou po vzoru DIY, který jednoduše žene dopředu to, že něco tvoří a milují muziku (paradoxně ty, díky kterým se udržel celý vinyl / hudební průmysl naživu), a ty jsou všude na světě, tak už nám z té západní scény zbydou jen ty celkem velký jména, teda pro naše měřítka velký… A tady asi narážím na ten rozdíl. U nás tyhle kapely buď milujeme nebo nenávidíme, ale víme o nich. A vyprodukovali jsme u nás něco takového? Nějakou kapelu, která by měla ten přesah?

Já tak nějak nevěřím nikomu, že se k téhle muzice nedostal díky právě těm velkým kapelám…  

Na druhou stranu, jak můžu porovnávat něco neporovnatelného??? Možná je třeba celá česká punk scéna porovnatelná s tou z Massachusetts, ale to je tak všechno:) Když už jsme u toho, máš rád Green Day?:)

 
Jaká (a proč) je Tvá nejoblíbenější "pirátská" nahrávka a jaká kapela?

Hele asi čistě jednu nahrávku ani kapelu nemám. Ale když bych měl jmenovat, tak nejblíž mému srdíčku jsou hudebně třeba: The Explosion, The Ratchets, Smalltown, Downtown Struts, Territories, Dee Cracks, Lenny Lashley, Re-Volts, Suede Razors a z těch větších jmen Rancid, Cock Sparrer, Street Dogs, CJ Ramone, Tim Timebomb, Lars Frederiksen, The Old Firm Casual, Charger ale klidně i The Aggrolites:)

Ale asi pro mně nejzásadnější bude split The Explosion / Street Brats a deska Sail The Seas Dry od Downtown Struts! Nevyhýbej se těm Green Day?!:)

 
Dotaz na Green Day jsem bral spíš jako řečnickou otázku:) Kdysi jsem měl na kazetě album "Dookie", MC vyšlo před 26 lety (?) a pamatuju se, že jeden čas jsem to poslouchal celkem často. Poměrně rychle mě to ale přestalo bavit a dnes bych si to nepustil ani z nostalgie. Jsou ale jiné velké kapely, který si poslechnu rád, i přesto, že jsou „velké“. Třeba Cock Sparrer jsou jedni z nich…, co by jsi o téhle kapele pověděl, potkal jsi je někdy jako "zaměstnanec" Pirates Press?

Haha, jasně... Ono to bylo trochu řečnický, ale chtěl jsem si to taky zkusit dávat otázky a hlavně z tebe dostat, že si měl tu kazetu:)) Hele ke Cock Sparrer jsem se dostal jen trochu, teď si tak vzpomínám, že jsem s nima jel dodávkou po koncertě na hotel. Bylo to v Belgii, kde byla taková větší pirátská party, asi neměli tušení, co tam s nima dělám, ale jsou to milý chlapíci:) Bohužel nikdy jsme se nějak oficiálně nepředstavili nebo tak něco. To jsme měl ale zase celkem štěstí, když mně kamarád představil Larsovi Frederiksenovi. Dodneška by mě zajímal můj tupej výraz tváře. Pamatuju si jen že mi v hlavě běželo, že když jsem si ještě na základce kupoval svoje první Rancid, nikdy bych neřekl, že budu v takový situaci jako teď. Jasně, tohle všechno jsou totální maličkosti, ale je to hezký. To asi musí znát každej, kdo se setkal někdy s nějakým "idolem" nebo ne? Co si budeme ale nalhávat, realita je taková že jsme všichni jenom lidi… :)

 
Jak by jsi představil Vašeho pirátského kapitána? Kolik je vlastně "pirátů" po celém světě?

Eric je asi největší fanoušek Cock Sparrer s tim největším a nejlaskavějším srdcem co znám:) Jinak "pirátů" je po světě asi víc než si troufám odhadovat, ale já vím určitě tak aspoň o padesáti?!:)

 
Jestli to není moc osobní, povíš něco o své práci? Dají se Pirates Press nahrávky zakoupit přímo v CZ?

Určitě se to dá, ale musí to stejně lidi objednat na našem ofiko webstoru. Vím že lidi v Čechách se bojí poštovného, ale všechny balíčky jsou sledovatelný atd. Určitě na tom nikdo neprodělá, všechny balíky jim s radostí připravím, třeba s trochou "překvapení navíc". Každou objednávku mám v ruce, takže si dám záležet:) "That's my job... "

Máš nějakou písničku, která Ti vždycky zvedne náladu? Já mám RAMONES "It's Gonna Be Alright"

Asi v top XXX songu který mi vždy zvednou náladu budou třeba tyhle dva:) Roecker Melody - "What The Hell Happened?" a Wyatt Blair - "Pop Your Heart Out".

 

Přeskočím ale k "Tvé" nové kapele Hippie Chippies, co plánujete, na co se těšit?

Doufám, že se nám povede v nejbližší době udělat nahrávku. Nahrávání je domluvené, takže se těším. Máme něco kolem 15 songů, tak bude z čeho vybírat:) Jinak až tahle situace opadne, tak doufám že bude možnost zase hodně hrát, my bude určitě ready!:)


Jo, jak Ty osobně představíš své spoluhráče v Hippie Chippies?

Většinu písniček napsal Bohouš (ex-Anyway, Dead Letters) který s Elvisem zkoušeli právě pro Dead Letters. Má v šuplíčku spousty materiálu, píše knížky, povídky atd. Takže mu toho hlavou běží asi hodně:) Tahle dvojka je prostě nerozlučná. Já jsem si s nima chodil trochu přicmrdávat na basu, ale po tom, co se přidal Adam s Albertem z The Oxx to dostalo tu pravou fazonu:) Kluci jsou oproti mně muzikanti a mají spoustů nápadů, takže já jim do toho házím trochu toho punku, ale myslím si, že to funguje hezky:) Adam s Bertem jsou bráchové, takže jsou na sebe nějak napojený, nebo co?:)

 
Váš druhý singl s The Junk Food vyšel na No Front Teeth Records, což je prima label a vychází tam podobné věci jako tomu bylo na německém labelu P.Trash. V ČR ale tyhle kapely nikdo moc neposlouchá (můj dojem), čím si myslíš, že to je?

K tomu P.Trash a NFT. Já si myslím, že je to možná všude po světě stejný. Ty nahrávky jsou super, ale prostě se k nim dostane jen pár magorů jako my. To rozhodně nemá bejt nějak elitářský, ale každýmu prostě stačí nějakej okruh kapel, co zná a málokdo z něj vylejzá. Sám jsem na tom někdy dost podobně. To ani nepočítám, že v tom množství, kolik toho vychází, se v tom vyznat prostě ani nedá. Víš, co tím myslím, ne? Tady jsme třeba s "džanfůdem" narazili na to, že na koncert stejně přijde max 10-20 lidi, který mají fakt nějakej zájem. To ani nepočítám kolik z nich má podobnou kapelu a jsou to tvoji známí?! Tohle nikdy nebyla a nebude muzika pro davy...

Je každopádně škoda, že v lidech není tolik zájmu o muziku. To je ale v ČR problém delší dobu. Nebo aspoň je to můj pohled, protože když otevřu třeba lokální noviny a dočtu se kolik peněz jde třeba do sportu a kolik na kulturu… tady bych řek že to začíná a končí!
 

Petře, díky za bleskové odpovědi. Drž se a máš prostor na cokoliv, co Tě napadne …

Já ti děkuju za možnost si povídat, moc mě to bavilo! Doufám, že se sejdeme na to pivo a probereme ještě všechno co jsme nestihli?:) Přeju všem hodně štěstí, zdraví a snad v lepším světě naviděnou. Na závěr mě napadlo si pustit tohle. (To je zase ten blbej humor...) 

thejunkfood.bc.com

cirguzcz.bc.com

piratespressrecords.com

Obrázky

   
Pedro
Pedro
Pedro
Pedro
Pedro
Pedro

 

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
DROM, MAYON & BULLFROG
DROM, MAYON & BULLFROG 19.04.2024 - 19.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Prostějov, Klub 27 Více informací ...
Neřád (CZ) / Røst (At)
Neřád (CZ) / Røst (At) 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Brno, Sibiř Více informací ...
Kanäl VII
Kanäl VII 20.04.2024 ( 19:00 - 23:59 )
Žamberk - Pivovar Kanec Více informací ...
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Příbram, Bowling Klub Více informací ...
DROM, MAYON & DRUTTY
DROM, MAYON & DRUTTY 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Frenštát p. Radhoštěm hospoda Lubina Frýdek-Místek, zkušebna club art Více informací ...
Arrogant Twins křtí desku.
Arrogant Twins křtí desku. 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha, Stresovicka Kramle Více informací ...
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE 22.04.2024 - 22.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


MORSCH, Praha - Eternie, 2.4.24
14.04.2024 11:59, Siki


MÝRDAL, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:28, Siki


OČI VLKA, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:24, Siki


MORDLOCH, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:23, Siki


KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (324)
Garlands – Ztracená místa (248)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (176)
Bratislavské Dievčatá - s/t (174)
Hippie Chippies - Double Trouble (159)
V.O.H. - Cesta bez konce (157)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (148)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
The Drowns - BLACKED OUT
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.