Youtube
Play Fast Or Don´t Festival
28.02.2011 21:42 Samuel
Obrázek

Play Fast Or Don´t Festival

Termín: 29.-30.7.2011

Místo konání: Hradec Králové – airport - "Hangar 187"

playfast.cz

Otázky: Samuel / Odpovídal: Smrčák (Rozhovor vznikl ve dnech 20-21.2.2011.)

Zdravím pane! Je únor 2011. Loňský Play Fast je za Váma a do letošního zbývá spousta času. Jaká je náladu v Play Fast teamu? Všichni ho znají, ale opakování je matka modrosti, tak ho zkus představit.
Nazdar! Do letošního festivalu je spousta času, ale my makáme na kapelách, grafik připravuje plakát, respektive jeho podklad neb to kreslí ručně. Snažíme se nějak aktualizovat webovky, myspace a facebook. Máme zabookovaných už cca 75% kapel, myslím že letošní ročník bude dělat čest svému jménu neb máme většinu „fast“ kapel.

Festival: Jsme festival extrémního hardcore, který se snažíme dělat v duchu DIY - žádný sponzoři a všechno si šéfujeme sami, ve svým volným čase. Znamená to, že se festivalem neživíme. Letos bude již 8. ročník. Festival se od roku 2009 koná ve festival parku v Hradci Králové, což je bývalé vojenské letiště se super zázemím. Termín pro letošní rok je stanovený na 29.-30.7.20011 a počet kapel bude již třetím rokem stejný - 30. V neposlední řade jsme milovníci piva, takže na našem festivalu kromě hlavního piva Krakonoš z Trutnova, budou zastoupeny i lokální malé a mini pivovary. Takže kromě toho, že PFOD je festival extrémního hardcore, je to i malý festival piva. Už o nás i píšou na stránkách zabývající se pivem.

Nálada v PFOD teamu je mírně optimistická kvůli positivním ohlasům na minulý ročník.

Jak moc je pro Vás důležité dělat festival „v duchu DIY“? Každým rokem rostete a může se stát, že toho již bude na „volno časovou“ aktivitu příliš. Změnilo by se něco, kdyby jste to dělali jako „práci“?

Myslím si, že se nezvětšujeme, v roce 2009 bylo cca 1000 lidí, naproti tomu minulý rok přišlo cca 700, takže tuším, že návštěvnost bude spíše stagnovat, což je v poslední době obecný trend na HC akcích. Vždycky jsem si chtěl dělat věci po svým, nezávisle na jakýmkoliv sponzorech, úřadech atd., takže pro mě je maximálně důležitý dělat to v duchu DIY. Nejde o to, jak je festival velký, ale jde jaksi o ten princip - udělat si to sám přesně podle sebe.

Vzhledem k tomu, že PFOD je festival extremního hardcore, který vždycky zajímal uzoučkou skupinu lidí, tak si myslím, že rozhodně nehrozí, že se z toho stane práce. Ani si nejsem jist, jestli by jsme chtěli, aby z toho byla práce. Je super, že každý rok cestujou fans z celé Evropy, aby si užili brutální kapely pod střechou hangáru v klubové atmosféře a nějak si nedokážu představit, že tam stojím s kalkulačkou a jsem v práci ....

Určitě ale počítáte nebo se pletu? Jednou z mnoha „kauz“ na czechcore.cz bylo hospodaření Fluff Festivalu. Jak jste na tom Vy s případnými zisky a prodělky? Myslíte si, že to je „veřejná“ věc nebo se to týká jen rodiny, tzn. festivalové teamu?

Samozřejmě, že počítáme. Nejsme žádna „hurá akce“ typu, kdy si pozveš 4 kapely ze zahraničí, dáš vstup 100,- Kč a víš, že Ti přijde 30 lidí, přitom kapely budou potřebovat min. 400 Euro.

Hmm, kauza Fluff to už je tak 5-6 let ne? Všimni si, že jenom v HC scéně jsou takový lidi, který sou schopný Ti naplivat do ksichtu a říkat jenom jak to děláš všechno na hovno a jaká seš kapitalistická svině. Myslí si, že maj patent na rozum a jediný správný názor je jejich. Skutečně jsem se nikde nesetkal s tolika „frustrátama“ na tohle téma. Osobně si myslím, že výdaje a příjmy jsou každýho věc a divím se, že se vždycky lidi serou jenom třeba do Fluffu, ale přitom tady jsou lidi a labely, který taky vydělávaj nebo se hardcorem živí a těm si nikdo nedovolí nic říct. Přijde mi to jako neměření stejným metrem.

CO se týče PFOD, nebudu říkat jaký máme výdělky nebo prodělky, řeknu jenom to, že festival je soběstačný a my se festivalem neživíme.

Zmínil jsi, že většina „booknutých“ kapel je ve „fast“ stylu. Najde se mezi nimi nějaká zatím nepříliš známá fastcore pecka o které zatím neví ani Broňa „fastcorista“?

Hahaha … fast stylem jsem měl na mysli i grind a méně známé kapely jsou např. Chiens z Francie, Atrocity Exhibit z Anglie, Maruta z USA nebo Mondo Gecko z Izraele (i když Ti jsou v Evropě myslím už po třetí). Myslím, že všechny má Broňa fastcorista naposlouchaný zepředu zezadu … hahahaha

Jsou nějaké podobné světové „FAST“ festivaly od kterých se učíte nebo čerpáte inspiraci?

Tak nad tímhle jsem nikdy nepřemýšlel. Já jsem na žádným světovým FAST festivalu nikdy nebyl, takže nemám srovnání.

Porovnáváte se třeba s Obscene?

Já osobně PFOD s OEF neporovnávám.

My to děláme jako nadšenci, máme jasně vyhraněné hranice, kam jít třeba v bookingu kapel, nehledě na návštěvnost, kdyžto OEF a další festy dělají lidi jako denní práci, zaměstnání, mají úplně jiný starosti, náklady na provoz a pochopitelně jiný vydělaný finance. My ten fest v podstatě držíme jako hlubokej underground, když to tak řeknu, ale snažíme se mít co nejkvalitnější servis pro kapely, lidi, zázemí, nejkvalitnější kapely v rámci extrémní HC, což je jako okruh kapel úzkej a zázemí z hlediska fanoušků taky.

Jaké je vlastně složení teamu? Kolik je Vás?

Jsme 4 : Já, Ondra (Lycantrophy/Psychcontrol), Ozák (nofp) a Otto (Needful Things/Psychcontrol). Lidí, kteří na festivalu pomáhají je cca 30. V posledních dvou-třech ročnících se to ustálilo zhruba na stejných lidech, takže jsme už poměrně sehraný team. Díky za to!

Co když by měl někdo zájem, se do dění kolem festivalu zapojit? Jsou nějaké možnosti?

Ať napíše a můžeme se na něčem domluvit. Obecně bych chtěl na festivalu víc nehudebních aktivit, my s PFOD teamem už nemáme čas organizovat ještě tyhle věci, ale rádi bychom tam něco podobného měli. Minulý rok defakto bylo poprvé promítání ve stanu čajovny lidskoprávní dokumenty a ve stanu ostravaků z grind restaurantu byla přednáška o Palestině. Osobně jsem rád, že se dotyční ozvali. Rád bych aby se ozvali lidé, kteří by měli zájem přijet se svou výstavou, přednáškou infošopem atd.. Tuhle výzvu píšeme každý rok a nikdy se nikdo neozve, což myslím i částečně vypovídá o stavu HC scény, což je škoda.

DIY, hardcore, punk … slova, která by měla souviset s ekologií a aktivním přístupem k vlastním odpadům. Plánujete vylepšit svůj přístup k třídění odpadů? Jak to u Vás vlastně probíhá?

Máme vždy objednaný kontejner na směsný odpad, ale tvoje otázka mě vyprovokovala k tomu, že jsem zavolal na odpadovou společnost a vyptal se jak to je s možností objednání kontejnerů na separovaný odpad.

Vnímáte "scénu" jako kompatní? Cítíte se součástí "scény" (tím myslím hardcore/punk) nebo se snažíte vytvářet vlastní, dle obrazu svého?

Denně jsem v kontaktu s lidma ze scény, mí známý jsou z 90% ze scény, na koncerty mi jezdí lidi ze scény, na festival mi jezdí lidi ze scény ... když vydáš desku, neprodáváš ji v Bontonlandu, ale v rámci hcpunk scény ... ať chceš nebo ne, podílíš se nějak na scéně a funguješ uvnitř ní. A nevidím to jako nějaký dogma, víc než scéna se mi líbí označení "network of friends". Ta spolupráce uvnitř té "scény" je naprosto v dnešní době neuvěřitelná, viz.v podstatě fungování bez smluv, podpisů, záloh, placení ... to je fenomén, kterej funguje pouze v HC. Nikde jinde. A na tom mi v podstatě s festem fungujeme taky, přijede ti 30 kapel, aniž bys řešil něco s nějakýma manažerama a podepisoval smlouvy. Jak tohle skončí a crustová kapela vytáhne smlouvu, tak končíme! Jinak vytvářet vlastní scénu je podle mě zbytečnost, na festu máš vege jídlo, kapely jsou politickýho ražení, nepodporujeme gore grindy nebo velký metal kapely, takže nějaká myšlenka tam taky je, fest podporuje GNWP, různý DIY aktivity atd., takže bych řekl, že hodnotově padáme do hc/punkový scény viz.společné body.

Jinak jasně, spousta lidí má svoji pravdu a vytváří různá dogmata, trochu tolerance či schopnost diskuze by občas neškodila, ale na druhou stranu je mi tohle prostředí milejší, a aspoň nějakým způsobem přemýšlí, oproti běžné společnosti. Spousta lidí s tím bojuje, já taky, ale aspoň Tě to nutí určitý věci konfrontovat, nesouhlasit s nima a nesedět s ostatníma ovečkama potichu jako v kostele.

Ono to máš těžký, třeba jsem se doslechl, že play fast je "dogmatický" fest, tzn. například pro metloše, gore grindery. Někdo má OEF za pohodový fest, kde je všechen styl, různý lidi a my jsme to dogma. Černá nebo bílá. Nic jinýho. Takže my to dogma taky svým způsobem vytváříme (z pohledu někoho jinýho).


Může u Vás hrát „emo“ kapela?

… hele my jsme festival extremního hardcore, pokud ta emo kapela bude hrát jako
Despise You, tak proč ne …

Jaký prostor bude mít letos sludgecore?

Letos budou opět 2 kapely hrající pomalý styl, Agrimonia a další máme ještě v jednání. Agrimonia jsem zrovna včera poslouchal jejich novou desku a zní dost dobře. Jeden ročník jsme měli dokonce i malou sludge stage, ale to bylo ještě na Flošně.

Minulý rok byli Counterblast a Bad Luck Rides On Wheels z Německa, kteří uzavírali celý fest a bylo to jedno z nejlepších vystoupení, co jsem viděl. Bad Luck Rides On Wheels mě přijdou jako totálně nedoceněná kapela a myslím, že si zasloužila hrát pro víc lidí, než pro 15 lidí, kteří došli půl roku předtím na jejich koncert v hradeckým Eldiablu.

Metal vs. Hardcore, black metal vs. hardcore, sXe vs. crust? Jak se Ty osobně, díváš na křížení těchto stylů?

Nemám s tím problém, ať si každej hraje jak se mu zlíbí. SxE crust je ale fakt vtipný spojení hahaha

PFOD bude 8.ročník a Vy jste spolupracovali s množstvím skupin. Jsou nějaké, o kterých by se dalo napsat, že Vás nejvíc zklamali a naopak další, které překvapili? Nemusí se jednat jen o hudební produkci.

U některých kapel tě kolikrát překvapí, že jim to naživo nehraje :o). Nikdo se ale nikdy nechoval jako nějakej magor nebo nafoukaná hvězda. Co mě vždycky naštve je to, že máš třeba domluvenou kapelu 3/4 roku předem s tím, že si třeba udělá pár koncertu po cestě, aby se zaplatili náklady na cestu, když jsou třeba z daleka a oni Ti tejden před festem napíšou, že nemohli za 3/4 roku sehnat 2-3 koncerty po cestě a jestli jim dáš teda 3násobek částky na
který jste byli domluvený. Přitom víš, že se ani nepokusili ty koncerty zařídit, nebo ti tejden před festem někdo napíše, že nedostal dovolenou a o PFOD ví taky 3/4 roku dopředu. To si potom říkáš, jak ty lidi fungujou normálně ...

Když jednáte s kapelami, probíhá komunikace přímo s nimi?

Z 99% procent ano.

Jak budete mít letos pochycený zvuk?

Jak budete mít letos pochycený zvuk? NO zvuk jsme podělali v roce 2009, kdy jsme byli poprvé v „hangáru“ a zvukař to moc nevychytal, od minulého roku máme jiného zvukaře, letos bude stejný zvukař. Poslední ročník byl zvuk fakt dobrý.

V úvodním představení Play Fastu jsi kladl důraz na nabídku piv. Jaký bude výběr z těch nealkoholických?

Haha … dělaš si srandu ? Nealkopiva :o))). Minulý rok jsme měli Clausthaler a Birrel, letos myslím, že to bude stejný. Točený nealko pivo myslím není potřeba, jak máme vypozorovaný tak se nealko pivo na našem festu zas tak nepije.

Budu se držet hesla „play fast or don´t“ (v našem případě write/read fast or don´t) a pokládám poslední otázku a v Tvé máš plně prostor pro sebe … a můžeš zmínit cokoliv máš na srdci nebo v hlavě … díky! Play fast or don´t!

Díky za rozhovor, doufám že všichno kdo mají zájem o extrémní hardcore dorazí v červenci na letiště. Vážíme si Vaší podpory! Na závěr výzva pro kohokoliv kdo něco tvoří, pokud by měl zájem vystavovat nebo přednášet - ozvi se!

playfast.cz
myspace.com/playfastordont
facebook.com/pages/Play-fast-or-dont-festival/141208579245947



Obrázky

   
Play Fast Or Don´t Festival
Play Fast Or Don´t Festival
Play Fast Or Don´t CREW
Play Fast Or Don´t CREW
Play Fast Or Don´t Festival
Play Fast Or Don´t Festival
Play Fast Or Don´t Festival
Play Fast Or Don´t Festival

 

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (329)
Garlands – Ztracená místa (254)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (181)
Bratislavské Dievčatá - s/t (178)
Hippie Chippies - Double Trouble (164)
V.O.H. - Cesta bez konce (163)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (153)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Testimony – Of Life And Death
Yarostan - II
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.