Youtube
Rozhovor s AGHAST
09.07.2007 20:10
AGHAST = hrubá a hlučná punková úderka z východního pobřeží USA, která k nám co nevidět dorazí pročistit naše ušní bubínky: 15. 7. Kladno (Krušovický sklípek), 16. 7. Liberec (zkušebna FASTERATU, + FASTERATU), 17. 7. Brno (zkušebna SYIH, + WHAT IF GODS LIE, RISPOSTA), 18. 7. Otrokovice (zkušebna M.G.P. + WHAT IF GODS LIE) a zároveň jí taky přesně v té době vyjde na labelu Gasmask Records diskografie na kazetě. Pro milovníky hlučných bordelů jako GLOOM, CONFUSE, GAI, FRAMTID... jistě lahůdka, ale nejen hlukem živ je člověk a tato parta má toho hodně co říct – přečti si rozhovor z portlandského fanzinu Warning č. 3, co vyšel cca před rokem. Ještě kontakt na kapelu (kde jsou k poslechu i nějaké MP trojky): www.myspace.com/desolatelegacy nebo www.aghast.dead-city.org. Překládal Phil Hell.
  
Rozhovor z Warning č. 3, odpovídá kytarista Shravan
  
Warning: Původně jsem si myslel, že se jako celá kapela pořád stěhujete z města do města než jste se usadili v Richmondu, ale nakonec se ukázalo, že bydlíte v různých končinách daleko od sebe. Jak tohle funguje?
Aghast: Je to tak, všichni bydlíme na různých místech. Forrest (basa) a Justin (zpěv) v Richmondu (Virginii) a John (bicí) ve Washingtonu DC. Já bydlím na jihu Floridy v Sarasotě, asi hodinu jižně od Tampy. Když jsme začínali tak jsem taky bydlel ve Washingtonu a s Johnem jsem se potkal skrz místní infoshop Brian MacKenzie, oba jsme tehdy byli členy jeho kolektivu. John v tom stále jede. Začali jsme zkoušet koncem roku 2002 jako duo a pak jsme v létě 2003 nahráli demo s kámošem Frankem na basu. Odešel od nás hned po nahrávání. Další zimu jsme nahráli „Sacrificied On The Altar Of State Power“ EP jen jako duo, kdy jsem hrál i na basu. Současná sestava se dala dohromady po nahrání prvního EP a už pak nahrávala i druhý singl, který vyšel na Distort Reality.
Warning: Řekl bych, že jdete po zvuku/stylu kapel jako GLOOM, ACID atd.... myslíš, že se vám to daří?
Aghast: Tyhle kapely pro nás vždycky znamenaly velké ovlivnění. Máme spoustu vlivů, ale nejen japonský crust jako GLOOM nebo ACID. Řekl bych, že taky spoustu italského, skandinávského a UK hardcore. Posloucháme spoustu různých druhů punku a ne vždycky se to úplně přesně odrazí do naší hudby. Řekl bych, že hrajeme svůj styl, který je krátký, rychlý, hodně zkreslený a hlasitý.
Warning: Hodně recenzí a nejen na vaše desky, ale na další podobné označují tento hlučný punk za momentální trend. Snažíte se naskočit na populární trend?
Aghast: Momentálně tady je hotová exploze kapel, co si říkají „raw“, „d-beat“ atd. Nikdy jsme nechtěli být kapelou, co okopčí určitej styl jen tak pro zábavu. Dáváme tomu vlastní ksicht a myslím, že naše hudba a texty to odrážejí.
Warning: I když jsou vaše texty většinou jen shlukem vět ve schválně zkomolené angličtině, řekl bych, že jsou velmi upřímné. Jak důležité jsou pro AGHAST texty a čím jsou inspirovány?
Aghast: Texty jsou důležitou součástí hraní. Všichni se hodně zajímáme o problémy, co teď hýbou světem. Rapidní konzumace přírodních zdrojů. Neustále se zvětšující propast mezi nejbohatšími z bohatých a nejchudšími z chudých. Tok finanční a vojenské pomoci do zemí Jižní Ameriky, kde mají údajně napomoct boji proti drogám. Rasistické neoliberální programy, které zvyšují rasovou segregaci. Mohl bych takhle pokračovat dál, ale v krátkosti se dá říct, že naše texty odrážejí frustraci a hněv ze současného stavu světa. Vyrůstal jsem ve Washingtonu DC a to mi ukázalo hodně problémů – město je naprosto rozdělené podle tříd. Stačí když ujdeš pár bloků od Bílého domu a hned vidíš tu spouš?, kterou napáchaly století třídní a rasové vládní politiky.
Warning: Které kapely byly těmi základními pro zformování vašich punkových názorů? Myslíš si, že punk by měl být automaticky (vždycky) nějak politický?
Aghast: Byly by to britské kapely 80. let. Kapely jako CRASS, DOOM, CONFLICT, EXTREME NOISE TERROR, OI POLLOI, ty všechny měly velký podíl na zformování mých punkových postojů. Cítil jsem, že mají silná a upřímná politická poselství, co jejich hudbu jen posilovaly a pro mě činili důležitější. Pro mě osobně byl punk vždycky hodně politickou záležitostí. Nemyslím ale že to tak musí být pro každýho. Na mě to ale mělo a má velký dopad. Punk byl vždycky o vyjádření vzteku, odcizení a protestu proti nespravedlnostem světa. A? už jsou texty o tom, jak je těžké přežívat z mizerného platu nebo jsou protestem proti konformitě, všechno jsou to v podstatě politické a sociální problémy, i když to na první pohled nemusí tak vypadat.
Warning: Text ke skladbě „Arrested By Pigs“ („Zadržen prasaty“) musí znít povědomě každému, kdo musel jednat s agresivními fízly. Týkalo se to nějakého konkrétního incidentu nebo je to jen obecná nedůvěra k policii?
Aghast: Text je o skutečné události, kdy jsem byl zadržen kvůli držení marihuany. Auto, ve kterém jsem byl, bylo nezákonně prohledáno fízly. Mí kámoši cestovali po Americe a přijeli mě navštívit na Floridu. Pozdě v noci jsme přejížděli ke známému domů a byli jsme zastaveni kvůli dálkovým světlům. Přikázali nám vystoupit z auta a prohledali ho, byla to pěkná sračka a skončilo to tím, že jsem spolu se svým kámošem Joshem strávil noc v policejní cele a celé mě to stálo pár set dolarů na soudní výlohy. Tady na FLoridě jsou pankáči něco jak mimozemš?ani, fízlové neví, co si o nás myslet a pokládají nás za totální odpad. Přechovávání marihuany se tady bere velice vážně. Není to jako v Kalifornii, kde dostaneš maximálně blokovou pokutu na místě.
Warning: Jak dopadlo vaše letní turné? Jak jste se dostali do Mexika? Bylo to vaše první větší turné?
Aghast: Letní turné bylo vynikající. Bylo úžasné projet celou zemi a potkat tolik nových známých. Bylo to naše první turné a bylo velmi intenzivní. Na západním pobřeží USA to bylo obzvláš? zábavný a nemůžu se dočkat až se tam zase podíváme. V podstatě jsme neměli žádný problém dostat se do Mexika a zpátky. Měli jsme jeden koncert v Tijuaně společně s WORHORSE z L.A. a ti nás hodili přímo do baru, kde jsme hráli. Zpátky to taky bylo bez problémů, akorát jsme museli jít přes imigrační úředníky. Jednou jsme se snažili zkrátit si cestu přes Kanadu, aby jsme se dostali z Rochesteru (NY) do Detroitu. To skončilo špatně, protože nám nekonečně dlouho na hranici prohledávali auto a pak nám zakázali vstup do Kanady. Pak nás opět nekonečně dlouho znovu prohledávali znovu američtí celníci. Kurevsky frustrující... Nedoporučuju tohle nikomu, kdo je na turné, zkoušet... Celkově bylo turné skvělou zkušeností a určitě se brzy zase objevíme na cestě.
Warning: Zaznamenal jsi silnější policejní/vojenskou kontrolu na Floridě po odeznění hurikánů? Nezdá se ti, že vláda využívá nedávné přírodní katastrofy ne jen k tomu, aby odvrátila pozornost od toho, co se děje v Iráku, ale tak že se tím cvičí na masovější občanské nepokoje?
Aghast: Oblast, kde bydlím, hurikány nezasáhly... Ale to, co udělala vláda v New Orleans se dalo čekat. Úřady se snaží shodit vinu na někoho jiného namísto aby zajistily pomoc pro ty, co to potřebují. Bylo jasné, že oni věděli, že starosta nezvládne přírodní katastrofu rozsahu hurikánu Katrina, ale tato skutečnost se prostě ztratila někde byrokratické hierarchii a důsledkem byla opožděná pomoc. Myslím si, že Bushova administrativa toho má hodně co skrývat, ale na druhou stranu si můžou dělat co chtějí, když ho znovuzvolili. Ekonomika je v útlumu a kongres právě schválil několik miliard dolarů na dálší válku s terorem. Mají v tom vlastní silné ekonomické zájmy a vydělají spoustu peněz na armádě a na „přestavbě Iráku“.
Warning: Studuješ na škole udržitelný rozvoj životního prostředí ve městěch, je to tak? Je to něco, co vychází zezdola, od lidí anebo je to spíš záležitost velkého byznysu, co v této nové módě ochrany živ. prostředí hledá nové zisky? Příkladem můžou být tabákové koncerny, co pěstují marihuanu pro případnou legalizaci nebo ropné společnosti s bio-dieselem.
Aghast: Udržitelnost je sama o sobě velmi vágní pojem. Znamená to různé věci pro různé lidi. Obecná definice udržitelnosti vychází z myšlenky snížit „ekologickou stopu“, kterou po sobě člověk zanechává na planetě Zemi. Masivní využívání přírodních zdrojů a znečištění životního prostředí se teď bere právě z tohoto úhlu pohledu. Můžeš vidět lavinu produktů a obchodů od ekologicky-přátelského toaletního papíru až po předražené obchody se zdravou výživou, co vydělávají velké peníze na tomto novém trendu. Kapitalismus dokáže vydělat na čemkoliv. Na tom nejnižším levelu se toho ale dá udělat hodně. Tím, co v USA nejvíc podporuje neuvěřitelné plýtvání přírodními zdroji je příměstské bydlení. Federální programy ho začaly masivně podporovat ve 20. a 30. letech minulého století. Tradiční průmysl se z měst přesunul do jiných zemí anebo na okraje měst, navíc se změnila ekonomika z průmyslové na ekonomiku služeb. Finanční podpora a daňové výhody se přesunuly, výhodněji jsou na tom předměstí než města. Výsledkem je to, že městské služby a vzdělání jsou znevýhodněné a život se stěhuje na předměstí. S tím souvisí závislost na automobilové dopravě, protože jen velmi málo čtvrtí funguje tak, že bys tam mohl chodit pěšky nebo jezdit na kole. Problém je taky to, že místní radnice jsou příliš slabé, aby mohly tento problém řešit komplexněji a tento nekontrolovatelný růst předměstského bydlení zastavit. Tady je prostor pro místní aktivitu zezdola, protože spousta radnic s tím ani nic dělat nechce, když má z agresivního rozšiřování předměstského bydlení lepší příjmy díky zdanění. Místní komunitní iniciativy jako např. Environmental Indicator Projects můžou o tomto tématu šířit povědomí a tlačit na lepší a ekologičtější plánování městského růstu. Spousta těchto aktivit má určitě daleko k dokonalosti, ale obecně mohou být nástrojem jak tlačit radnice k ekologičtějšímu chování. Cíl dosažení ekologické stability je v této zemi velmi vzdálený a bude to stát ještě hodně úsilí na různých místech než se ho podaří dosáhnout.
Warning: Jaké jsou budoucí plány kapely?
Aghast: Pracujeme na novém LP (už je venku – jmenuje se „Deformities“ a vyšlo na italském labelu Agipunk – www.agipunk.com), pak budeme dělat pár split singlů, pojedeme další tour po USA a pak snad do Evropy.

Více na old.czechcore.cz
Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23.4. < Anděl, Plzeň
Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23.4. < Anděl, Plzeň 23.04.2024 - 23.04.2024 ( 19:30 )
Anděl, Plzeň Více informací ...
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + ATOMIC CANDY DREEPS (cz)
24.04.2024 - 24.04.2024 ( 19:00 - 23:00 )
Ostrava Více informací ...
UTOUTATISE Vol.17
UTOUTATISE Vol.17 24.04.2024 - 24.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Zkušebna, Starý Plzenec (piš si o adresu!) Více informací ...
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (329)
Garlands – Ztracená místa (253)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (181)
Bratislavské Dievčatá - s/t (177)
V.O.H. - Cesta bez konce (162)
Hippie Chippies - Double Trouble (161)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (152)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Hippie Chippies - Double Trouble
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Cimiterium / Slavery - split
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.