Youtube
Rozhovor s BORN/DEAD
29.08.2005 14:27
  
BORN/DEAD = rozjetá punková mašina z kalifornského Oaklandu, jejíž produkce nemůže zklamat žádného příznivce kapel jako AUS ROTTEN, (starších) DEFIANCE nebo FINAL CONFLICT. Začátkem září podruhé na koncertech u nás v Praze (8.9.), v Brně v ( 9.9. klub Yacht + FESTA DESPERATO, MASS GENOCIDE PROCESS a FLAME STILL BURNS), v Hradci Králové – detaily najdeš v koncertech... BORN/DEAD mají pár desek vydaných na Prank Records a kazetu u Insane Society, MP trojku si můžete poslechnout na www.insanesociety.net, stránky kapely najdeš na adrese www.punkstuff.com/borndead. Tenhle rozhovor je přeložený z německého fanzinu Dogprints a je pár měsíců starý (nebo nový?). Ptal se Sven/Yellow Dog Records a odpovídal kytarista/zpěvák Willy. Příjemnou četbu! (intro + překlad by Phil Hell)
    
Zdarec, jak to jde? Co je u BORN/DEAD nového?
Jsme teď hrozně zaneprázdnění, ale vše je v pohodě, hahaha. Právě jsme zpět z amerického a kanadského turné, které bylo skvělé a máme venku pár nových desek na Prank. Se svou druhou kapelou DESOLATION se chystám během pár týdnů taky na turné a na novou desku.
    
Jste spokojení s novou deskou?
Máme venku limitované 12“ LP speciálně na americké a evropské turné, je na něm pár skladeb, se kterýma jsem doopravdy spokojený a pár dalších, které pocházely víceméně z demo nahrávek. Ale obecně se dá říct, že tohle „tour“ 12“ mám opravdu rád, teda kromě toho, že se moc nepovedl mastering (původní zdrojové CD znělo mnohem líp). Právě teď nám vychází ještě EP a tam se mastering skutečně povedl, takže myslím, že tahle deska bude ještě lepší.
    
Hoď sem nějáké základní informace o BORN/DEAD – co chcet říct názvem kapely, texty a grafikou?
Jen to, že život na tomhle světě skutečně nestojí za nic. Chceme, aby se lidi podívali kolem sebe a zamysleli se nad tím, jakým způsobem změny věci kolem sebe, ale i sebe. Podívat se na lidskou mizérii kolem a vyvolat změnu našich vlastních životů. Samozřejmě, že nejsme perfektní, ale chceme usilovat o změnu. Válka, chudoba a zoufalství jsou hlavními tématy v grafice na našich deskách, protože chceme, aby lidi byli z těchto věcí znechucení, protože tyhle věci by měli být vidět. Média v naší zemi to neukazují. Název kapely má víceméně co do činění s tím, že spousta lidí prožívá své životy jako by už byli mrtví – se svými „od devíti do pěti“ zaměstnáními, domy na předměstí a nadrogovanými existencemi. Nemají pro co by žili. Zvolili jsme si tohle jméno z více důvodů. Myslím, že nám plně vyhovuje.
    
Kdo teď vlastně tvoří BORN/DEAD?
BORN/DEAD jsou: Will Kinser – kytara a zpěv, Wyatt Culbertson – basa a zpěv a Josh Carman – bicí.
    
   
Myslím, že kdybych měl popsat hudbu BORN/DEAD, asi bych ji přirovnal k anarcho-punku v duchu AUS ROTTEN. Které kapely vás ve vaší hudbě ovlivnily?
Máme spoustu vlivů, americký/mezinárodní hardcore, anarcho-punk, staré UK kapely, D-beat, crust. Kdybych měl vyjmenovat konkrétní kapely, pak by seznam začínal s DISCHARGE, REAGAN YOUTH, SUBHUMANS, CHRIST ON PARADE, CRUCIFIX, N.O.T.A., UPRIGHT CITIZENS, EXIT-STANCE, NECROS, BATTALION OF SAINTS, BLACK FLAG, AMEBIX, CRESS a AUS ROTTEN a pokračoval by dál směrem k obskurnějším jménům jako APPENDIX, THE AUTHORITIES, THE INSTIGATORS, A-HEADS a mnoho dalším. Taky máme rádi současné kapely. Seznam by mohl pokračovat dál a dál, ale snažíme se o svůj styl, a? využíváme jakékoliv vlivy.
    
Dají se vůbec do téhle hudby psát srandovní texty? Nemyslíš si, že někdy jsou texty v tomto stylu trochu klišovité? Dá se to nějak změnit?
Myslím, že nejde psát legrační texty a zároveň je naplno řvát do téhle hudby, já se na to necítím a volím jiný druh textů. Možná, že jiní jsou schopní psát různé sarkastické ztřeštěné texty a něco jimi říct. Musíš mít ale skutečně pravý smysl pro humor, abys to dokázal. Samozřejmě, že v textech se dá najít spousta klišé, ale pokud věříš v to, co říkáš, pak je to v pohodě. Když píšu texty, tak se snažím vyjádřit to, co cítím. Nesnažím se hrát si na básníka nebo používat co nejširší slovní zásobu (hahaha), jen říkám co si myslím v jednoduché angličtině. Myslím, že spousta kapel se snaží být příliš abstraktní v textech a vyznívá to příliš rádobyvzdělaně anebo to vůbec nedává smysl. Na tohle seru. Punk je pro děcka, ne pro emo/pseudo-intelektuální blbce.
    
Je punk jenom pro „děcka“? Nepatřím do něj, když jsem o dost starší? Jak staří jsou lidi v punkové scéně v Kalifornii?
Já slovem „děcka“ označuju všechny punx, protože všichni, kteří tomu doopravdy věří, jsou v podstatě stále „děcka“. Já nechci „dospět“, jak už to napsali 7 SECONDS „I want to stay young until I die!“...hahaha. Nevím přesně kolik je tady v Kalifornii komu let, ale většina mých kámošů má mezi 18ti a 35ti. Řekl bych, že poslední dobou je v USA celkem dost lidí, co v tom jedou hodně dlouho.
    
Vaše nové desky mají excelentní grafiku. Kdo vám jí dělá? Jak moc je pro vás důležitá? Jak je podle tebe důležitá grafika ve srovnání s hudbou?
Dík za kompiment. Většinu grafiky dělám já a mí kámoši Mark Reategui (DEADFALL) a Mike Thorn. Většinou něco vymyslím, nastříhám a nalepím a pak to dám jim a společně to dokončíme. Myslím, že grafika je velice důležitá, je to ta prvná věc, kterou někdo, kdo tě ještě neslyšel, uvidí a posluchač tak může z toho vyčíst, jaké sdělení se snažíš předat. Pro mě je taky důležité to, že našim deskám věnuju 100% než abych jen narychlo něco splácnul dohromady. Samozřejmě, že texty jsou taky velmi důležité, protože punk je ze své podstaty politickým a přesně o tomhle chceme psát. Myslím, že punková scéna potřebuje texty o něčem jinak ztrácí svou intenzitu a stává se jen další nudnou subkulturou.
    
   
Pocházíte z Oaklandu, jaká je tam scéna? Z toho, co jsem viděl při svojí návštěvě, bych řekl, že je docela velká, ale je skutečně opravdová? Myslíš si, že je přístupná novým kapelám?
Scéna tady je skvělá, spousta aktivních děcek, koncertních míst, časáků, kapel, akcí atd... to všechno dohromady přispívá k tomu, že Oakland je skutečně skvělým místem pro různé pozitivní aktivity. Samozřejmě to neznamená, že tady nejsou žádná negativa. Při tak velkém počtu lidí vždycky najdeš nějaké idioty. Myslím, že pro novou kapelu s vlastním stylem je tady vždycky dost možností. Kapely tady hrají nejrůznější hudbu, od avantgardy přes crust a metal až po nevímco... a pokud v nich hrají punx, pak vždycky mají ohlas. Víc než kdy dřív teď věřm v to, že tady je spousta prostoru pro nové kapely a pro děcka, co chtějí něco dělat.
    
A jak to vypadá v Oaklandu obecně? Co zločinnost? Problémy s gangstery atd. – říkal jsi mi pěkně ostré historky, když jsem byl u tebe, hahaha, úplně mě to vystrašilo!
Nebudu lhát, zločinnost je obrovským problémem pokud tady bydlíš. Před pár měsíci mi vykradli dům zrovna když jsme hráli koncert a nedávno na mé tři kámoše kousek odsud najelo schválně auto, které řídil nějakej hajzl, co si myslel, že mu rozbili okno. Dovedeš pochopit, jak někdo málem zabije druhého kvůli něčemu, co vůbec neudělal a ani pro to nemáš žádný důkaz? Naštěstí byli jen zranění, ale teď splácejí obrovské peníze nemocnici. Týpek, co je srazil samozřejmě ujel, ale druhej den ho policie našla podle čísla auta. Taky byl přímo před naším domem onehdy jeden člověk zastřelen. Dokonce jsem o životě v tomhle místě napsal skladbu, která brzy vyjde na desce, jmenuje se „Barricades“ a je o tom, jak tě všechno tohle násilí nutí k tomu, aby ses zamčel doma před svým okolím a o tom, jak tě to mentálně ničí. Snažím se přijít na to, jak se zapojit do nějákých místních aktivit ve své čtvrti, protože to by snad mohlo přinést něco pozitivního, ale není to lehký.
    
Co je podle tebe příčinou téhle zločinnosti? Proč je tak tenká hranice po jejímž překročení chceš někoho zabít?
V Oaklandu to má víc příčin, od ekonomických záležitostí, které jsou naprosto evidentní (Oakland je velice chudé město) až po drogy, novou agresivní městskou výstavbu a obecně nízkou hodnotu lidského života v naší kultuře. Je to více faktorů dohromady a každý z nich by si zasluhoval pořádné vysvětlení. Hranice je příliš tenká proto, že lidé, co se uchylují k násilí si neváží vlastního života a nemají pro co žít.
    
   
Co si myslíš o znovuzvolení Bushe? Myslíš si, že běžní Američené ho stále podporují? Co si myslíš, že nám v příštích letech jeho politika připraví?
Nacionalismus a strach jsou dva hlavní důvody Bushova znovuzvolení. Lidé mají strach a z nějakého důvodu uvěřili tomu, že Bush s „terorem“ skutečně zatočí. V průzkumech teď dostává pravidelně 50% podporu, což znamená, že názory běžných občanů jsou rozděleny přesně na polovinu. S jeho znovuzvolením toho měla hodně co do činění masmédia, neustále se promítaly záběry sebevražedných atentátníků a mluvilo se o dalším teroristickém útoku na území USA a o jaderných zbraních v cizích zemích, to všechno podporovalo strach ve společnosti. Věřím, že Bush bude dělat všechno co je v jeho silách, aby protlačil politiku neokonzervativních pravicových fanatiků, kteří tuhle zemi kontrolují. Ale nevěřte tomu, že ho v USA všichni podporují, spousta lidí je proti němu.
    
Při své návštěvě jsem potkal spoustu lidí, co vyjadřovali svou podporu vojákům v Iráku, co říkali, že jsou proti válce, ale že podporují „naše chlapce v Iráku“? Je to normální? Co si o tom myslí punx v USA?
No, určitě je tady spousta lidí, kteří nesouhlasí s válkou a přejí si, aby se „naši chlapci“ vrátili zpátky. Někteří z nich věří tomu, že armádní rekruti jsou jen nástrojem zneužitým vládou, aby sloužili jako ovce, co jdou na porážku a myslí si, že bychom je měli podpořit, protože nasazují svůj život. Dokážu tenhle způsob uvažování pochopit, protože když se podíváš na taktiku armády, pomocí které láká nové vojáky a na statistiky, popisující typického rekruta, pak uvidíš, že do armády vstupuje spousta chudých lidí, protože doufají, že je to zachrání před chudobou nebo jim to umožní vystudovat vysokou školu – a že se jim přitom podaří vyhnout se nějak válce, což je osudový omyl. V armádě jsou jak pro-američtí fanatici, co věří ve válku a v armádu, tak i lidi, co tam vstoupili, aby si vydělali peníze na studium nebo získali dovednosti pro nějaké řemeslo, přičemž normálně by jim to jejich ekonomický status neumožnil. Nepodporuji žádnou válku ani vojáky (jedině dezertéry a odpírače). Můžu mluvit jen sám za sebe a já s válkou nesouhlasím. Myslím, že většina punx v USA je proti válce a pokud nejsou, pak je nepovažuju za punx.
    
Co si myslíš, když vidíš punkovou kapelu na MTV? Je punk mrtvej nebo se už úplně zaprodal? V Kalifornii jsem viděl obrovské množství pankáčů, ale řekl bych, že spousta z nich byli jen trendoví pozéři, co nemají ponětí o tomhle hnutí – co ti o tom myslíš?
Myslím, že opravdová hardcore/punková kapela by nikdy nevystoupila na MTV nebo nepodepsala smlouvu s major labelem, protože to je přesně to, proti čemu punk je. Pokud se objeví taková kapela na MTV, tak pak si myslím, že jsou to pozéři a nikdy skutečně nemysleli vážně to, o čem zpívali. Nemyslím si, že je nutně zavrženíhodné, když se někdo rozhodne stát se rockovou hvězdou, ale pak by si měl taky přiznat, že není ničím jiným než zaprodaným pozérem. Ano, všude v USA a v Evropě jsou lidi, co se rádi oblíkají jako punx, protože je to zrovna v módě a netuší nic o skutečné scéně nebo o historii tohoto hnutí. Punk je uvnitř a ne venku. Pokud jsi zkurvený revoluční vyvrhel společnosti, pak jseš punk.
    
Co děláš kromě kapely, máš nějaké další aktivity?
Snažím se dělat i něco dalšího, ale upřímně, kapela mi zabírá většinu volného času. Kromě povinností s kapelou taky vydávám desky na svém malém labelu No Options Records, dělám rozhovory pro Maximum RocknRoll a pomáhám s organizováním koncertů. A nedávno jsem si po pěti letech zase zašel zaplavat do moře. Dřív jsem to dělal hodně často, jsou tady super vlny a je to skvělá zábava. Myslím, že odteď si na to budu muset najít víc času, je to skvělej způsobe odreagování, hahaha.
    
   
Pracuješ někde? Jste často na turné, jak to řešíš v práci? V USA máte podporu v nezaměstnanosti jenom 3 nebo 6 měsíců, ne?
Pracuju pro jednoho kámoše, se kterým se znám už 12 let, dělám v jeho tiskárně. Je to v pohodě, můžu u toho nahlas poslouchat hudbu a většinou dělám ve velice přátelském prostředí. Hahaha. Kdykoliv potřebuju jet na turné, tak můžu. Nikdy jsem nepobíral podporu v nezaměstnanosti, tak nevím, jak dlouho ji můžeš dostávat, ale myslím, že to závisí na odpracovaných letech. Což v mém případě moc není, protože pracuju načerno. Všichni členové kapely spoří peníze, aby mohli jet na turné. Tady v oblasti Bay Area jsou životní náklady hodně vysoké, takže někdy je to celkem těžký.
    
Doteď jsem nikde neviděl tak velké plýtvání energií jako v USA – vidíte te to taky tak nebo je to normální?
Vidím to všude kolem sebe, od dvojitého balení zboží v obchodě, plastové obaly na všechno, přes auta s obrovskou spotřebou benzínu, ve kterých jezdí polovina americké populace až po plýtvání vodou a spoustou dalších zdrojů atd. Je mě z toho nanic! V naší kultuře je zažité, že všechny tyhle věci životnímu prostředí nijak neškodí a že plýtvání je naprosto normální všude na světě. Průměrný Američan je velmi sobecký a obecně vůbec neví nebo se ani nezajímá o jiné kultury. Samozřejmě, že nesouhlasíme s plýtváním. Rozčiluje mě, jak jsou lidi vztahovační, když je na to upozorníš. Brzy toho ale budou sami litovat – život na téhle planetě si ničí sami. Ha!
    
Poslední slova?
Uvidíme se brzy v Evropě, bude fajn zase potkat naše staré známé a poznat nové lidi, nemůžeme se dočkat. Díky za rozhovor, Svene.
  

Více na old.czechcore.cz
Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
Hanakuso (Jap) // Dáša fon Flaša (Sk) // Ctib (Cz)
Hanakuso (Jap) // Dáša fon Flaša (Sk) // Ctib (Cz) 18.04.2024 - 18.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Olomouc, SF MINI Více informací ...
DROM, MAYON & BULLFROG
DROM, MAYON & BULLFROG 19.04.2024 - 19.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Prostějov, Klub 27 Více informací ...
Neřád (CZ) / Røst (At)
Neřád (CZ) / Røst (At) 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Brno, Sibiř Více informací ...
Kanäl VII
Kanäl VII 20.04.2024 ( 19:00 - 23:59 )
Žamberk - Pivovar Kanec Více informací ...
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Příbram, Bowling Klub Více informací ...
DROM, MAYON & DRUTTY
DROM, MAYON & DRUTTY 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Frenštát p. Radhoštěm hospoda Lubina Frýdek-Místek, zkušebna club art Více informací ...
Arrogant Twins křtí desku.
Arrogant Twins křtí desku. 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha, Stresovicka Kramle Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


MORSCH, Praha - Eternie, 2.4.24
14.04.2024 11:59, Siki


MÝRDAL, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:28, Siki


OČI VLKA, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:24, Siki


MORDLOCH, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:23, Siki


KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (313)
Garlands – Ztracená místa (242)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (169)
Bratislavské Dievčatá - s/t (168)
Hippie Chippies - Double Trouble (154)
V.O.H. - Cesta bez konce (151)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (141)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.