Youtube
Rozhovor s Filipem (See You In Hell, ex Mrtva Budoucnost, HO...)
22.10.2001 21:45
1. Možná jsem poslední člověk, který to neví, ale proč vlastně ukončila svou existenci embéčka?


Poslední určitě nejseš, třeba můj soused to taky určitě neví... Těch důvodů bylo víc, nejdůležitější ale asi byly únava, stagnace, nedostatek času, peněz a hlavně motivace nějak smysluplně pokračovat dál. Neměli jsme aparaturu, přes kterou by se dalo aspoň trochu rozumně hrát, auto, kterým by se dalo jezdit na koncerty (těch 6 let ve vlacích už bylo fakt vražedných), navíc 5 členů a každej z jinýho koutu jižní Moravy atd. Za těch 6 let bušení jsme dosáhli skoro všeho, co kapela jako my dosáhnout mohla – několik desek, spousta koncertů, turné venku atd. a dál už to nikam nevedlo. Proto jsme se v klidu domluvili, že to rozpustíme a na jaře 2000 jsme odehráli pár posledních koncertů. Bubeník Čiko dnes obrábí kytaru v PANGS OF REMORSE, já v SEE YOU IN HELL, pěvec Rosi hraje taky na kytaru v nějáké emo/pop kapele, druhej zpěvák Marsta a basák Mára se snaží něco dalšího založit už léta, ale zatím bez úspěchu.


  


2. Máš přehled o tom, kolik MxBx vlastně vydali desek?


Mám – tady je diskografie:


- M.B./COEXIST split 7”


- M.B./PANGS OF REMORSE split 7”


- M.B./ARGUE DAMNATION split 7”


- M.B./LEFT IN RUINS split LP


- M.B./GRIDE split LP


- v/a “Speed Freaks Vol.3” 7”


- v/a “Drei Akkorde-Freiheit” 7”


- v/a “Animal Liberation” LP


- v/a “Europe in Decline” LP


- v/a “Falafel Grind” CD


- v/a “Scan of Czech Scene” 7”


- v/a „More Noise By Nice Boys“ 7“


Jinak pár kompilací, kam jsme poslali nějáký vály, doteď nevyšlo a asi už ani nikdy nevyjde. Kazet (samostatných a splitů) jsme vydali asi deset a kazetových kompilací, na kterých jsme, je okolo třicítky, možná víc, po celým světě. Pokud chcete slyšet skoro všechno, co kdy M.B. zplodila, pak doporučuju dvě “discography” kazety: “Worst of 94-96” a “Best Shots 97-99”, obojí k dostání na mojí adrese.


  


3. Teď už naplno k See You In Hell – zajímalo by mě kdy jste do toho praštili?


Loni v srpnu jsme měli první koncert v Rožnově na Vrahovi, spolu s LUMEN, ale vpodstatě jsme vznikli už v červnu 99, akorát nám strašně dlouhou dobu zabralo sehnat další členy kapely. Kompletní jsme byli až na konci roku 99 a v téhle sestavě hrajeme doteď: Jožka – zpěv, Tomáš – basa, zpěv, Martin – bicí a já na kytaru. V listopadu 2000 jsme nahráli kazetu a 3 vály na split singl s MINDLOCK, ten vyšel začátkem letošního roku. Brzy taky vyjde kompilační CD + EP na kalifornském labelu 625 Prod., kde budeme mít 3 vály. Do studia se chystáme letos na podzim, plánujeme samostatnej singl.


  


4. Máš představu kolik koncertů jste odjeli? Už ste se stihli podívat za hranice?


Okolo třiceti koncertů, za hranicema jsme byli (samozřejmě kromě Slovenska) v Polsku, Maďarsku a Německu, bylo to pokaždý super. V Polsku jsme hráli jednou s MINDLOCK (ve městě kde se narodil papež) a podruhý s ANTICHRIST, v Maďarsku jsme byli taky s MINDLOCK – v Budapešti – a hráli jsme tam s DIN ADDICT a HUMAN ERROR, no a v Německu jsme měli třídenní miniturné společně s GRIDE. Teď jedeme na 4 dny na Slovensko, už se těším.


  


5. Největší rutyka, kde?


Kojetín, Kroměříž, Budapeš?, Ulm... V Kojetíně se hrálo i zvěřilo přímo na velkým pódiu, kapely i publikum byli za staženou oponou a byl to jeden z nejdivočejších koncertů, na jakým jsem kdy byl – no, však jsi tam byl taky, tak co ti budu vykládat... Hráli tam s náma FULL BLADDER, CRUCIFY YOURSELF a MINDLOCK, vše excelentní nářezy. V Ulmu jsme hráli ve tři ráno na punkové svatbě – starej barák na konci města vedle bažiny, až po střechu naplněnej opilými pankáči a plechovkama s pivem, no peklo.


  


6. Vím, že máš hodně rád desky, já též, takže bych rád, kdybys řekl pár slov o tom, proč jsou desky to nejlepší, proč nikdy nepřejdeš na Cdčka…


Na deskách a kazetách jsem vyrostl, obaly desek mají mnohem lepší grafický možnosti, cédéčka jsou předraženej podvod - jejich výrobní cena je směšná, prodejní je mnohonásobně větší, nikdo neví, zda-li cédéčka mají skutečně tak skvělou životnost, jak se říká (teď jsem někde četl, že ta první generace cédéček už nejde poslouchat), hlvně je to skvělej výmysl mamutích gramofirem, který ti každých deset let nacpou novej nosič, aby sis ty musel tu samou hudbu kupovat pořád dokola. Podle mně je nejautentičtějším punkovým/hardcorovým nosičem kazeta a vinyl, ale uznávám, že teď, s příchodem doma vypalovaných cédéček se to mění. Je to tvrdá facka hudebnímu byznysu, když si teď každej vypaluje novou desku svý oblíbený kapely doma, než aby za ni dal v obchodě pětikilo. Jinak pár cédéček doma mám, většinou jsem je dostal, z velký části jsou to exotický kapely z Jižní Ameriky, Ruska apod. a SEE YOU IN HELL se taky určitě na nějakým kompaktu někdy objeví, nechci tady proto tvrdit, že na cédéčka nikdy nepřejdu - „nikdy neříkej nikdy“, jak se říká... Vinyl a kazety ale rozhodně preferuju.


  


7. Předpokládám, že koncerty jsou pro tebe taky určitý vrchol hc komunikace – zajímalo by mě ale, jak se cítíš na „ne-hc“ akcích, které obrážíš (třeba s distrem)? Jak se cítíš mezi metloši či rockery?


Já na žádný „ne-HC“ akce neobrážím, tak nevím. Obscene Fest považuju pořád spíš za „HC akci“, alespoň většina těch kapel, na který jsem se letos šel podívat rozhodně HC byly - DREAD 101, HUMAN ERROR, CRIPPLE BASTARDS, YACOPSAE... Vrcholem komunikace pro mě koncerty zas tak moc nejsou, většinou na nich není čas ani prostor o něčem v klidu pokecat, takže se většina mé komunikace s ostatními smrskává na kulometný výčet nových desek, který si kdo pořídil.


  


  


8. Teď pár nehudebních otázek (napiš, jak se díváš na tyhle věci. Pokud budeš kontroverzní, tím líp):


  


a) sXe? – co říkáš XXX týpkům co jeden čas chodili na nádr. rubat ožraly? Jen jsem o tom slyšel…doufám, že je to lež a pomluva…


Myslím, že si z tebe někdo udělal srandu. Jako vtip je to dobrý, ale lidí, který se kdy hlásili v Brně k S.E. nebylo nikdy víc než 5 a protože jsem si skoro jistej, že je všechny znám, tak mě to může akorát pobavit. Takový ty kecy o tom, jak někde S.E. mlátí opilce jsou prakticky vždycky výmysly nebo nafouknutý a příbarvený události, já jsem nic takovýho za 10 let ve „scéně“ nezažil a ani o tom z žádnýho hodnověrnýho zdroje neslyšel. Někteří z lidí co paří a kouří cigarety nebo berou drogy by tohle asi rádi slyšeli, ale fakt jsou to nesmysly. S.E. je o toleranci, ne o střílení ze samopalů.


  


b) Internet? – médium budoucnosti, nebo rychle se zmenšující ostrůvek veřejné sféry, který si brzo rozparcelují velké firmy?


Nevím, moc se o internet nezajímám.


  


c) Televize? – zdroj informací, nebo už pouhá forma televizního visílání je deaktivizační a manipulativní.


Televizi už pár let nemám, je to zbytečná až škodlivá věc, přečtěte si knížku od Jerry Mandera „Čtyři důvody pro zrušení televize“, tam najdete spoustu zajímavých myšlenek k tomuto tématu. Jak zpívali MAN IS THE BASTARD: „Fuck television - read a book“


  


d) Diy? – Slyšel jsem názor (a v nejmenším se s ním neztotožňuju) – že diy zabíjí hudbu (!!!), že tím, že je na deskách špatný zvuk ubíjí scénu a uzavírá ji novým fanouškům…


Hahaha. Odkdypak byl punk o skvělým zvuku? Moje starý demáče H.N.F. a RADEGASTU šumí stále dobře, pokud je jen kvůli tomu někdo odmítá poslouchat, pak je idiot.


  


e) Politická koreknost? – nepředstavuje možnou cenzuru spíš než otevření komunikace bez útlaku?


V rukách vlády určitě možnou cenzuru představuje, stejně tak jako třeba vládní potlačování rasismu. Nejsou mi vůbec sympatický náckovský kapely, ale nejsem si jistej, zda-li je v pohodě když se jim zakazují koncerty nebo se stíhají za to, jaký mají texty. Skončí stejně jako za minulého režimu - nějací cenzoři budou posuzovat, co je ještě v pohodě a co není. A nakonec to stejně odnesou ti, kteří proti fašismu nejvíc bojují - v Německu je stíhanej chlapík, co vede anarchopunkovej label Skuld Records (vydal třeba FLEAS AND LICE, HELLKRUSHER, OI POLLOI atd. - nazi kapely jak vyšitý...) a víš za co? Za to, že distribuoval singl od DOOM „Police Bastard“, na kterým je fízl s hákovým křížem na helmě - údajně propagace fašismu...


  


f) náboženství? – co bys dělal, kdyby tvý dítě začalo věřit v boha?


Jsem ateista a co bych dělal, to nevím, asi bych se mu to snažil rozmluvit, ale nezakazoval mu to - každý svého štěstí strůjcem.


  


9. Máš vůbec něco, co se dá nazvat oblíbenými kapelami? Zkus dát dohromady seznam pár kapel, které za všech okolností můžeš…která deska tě v poslední době skutečně srazila na kolena…


Poslouchám toho strašně moc a ten seznam by byl asi nekonečnej. Mezi mé dlouholeté favority patří (bez pořadí) ACTIVE MINDS, CRIPPLE BASTARDS, SEEIN RED, OI POLLOI, CAPITALIST CASUALTIES, INFEST, HIS HERO IS GONE, SUFFER, DEAD KENNEDYS, DROPDEAD, TOTALITAR, NAPALM DEATH (pouze starý), BORN AGAINST, CODE 13, HELLNATION...a mnoho dalších. Mezi pár nových desek, který mě poslední dobou vydrtily, patří singl URBAN WASTE (totální pal z New Yorku z r.82), LP TRAGEDY (nová kapela lidí z HIS HERO IS GONE) nebo LP BLACK FLAG „Wasted Again“. A taky teď poslouchám hodně starýho čs. punku - SMRT MLADÉHO SEBEVRAHA, H.N.F., RADEGAST nebo F.P.B., dokonce i ZÓNU A nebo ZNOUZECTNOST, vše ale jen starý předrevoluční nahrávky, pak už to nějak ztratilo šmrnc.


  


10. Moc se mi líbí grafika na desce s Mindlockem – kde se vzala ta bohovská fotka (vaši fanatic fans)?


Ta je fotka z první brněnské street párty, ale jinak nás fízlové určitě mají rádi, protiextrémistické oddělení v Brně patřilo za časů M.B. mezi časté návštěvníky našich koncertů.


  


11. Ještě k politice – myslíš, že je nějaké pouto mezi policikými názory a hc? Dovedeš si představit hc jako apolitickou muziku?


Hardcore má mnoho tváří a podob, takže určitě i tu apolitickou, ale nevím jestli je to pak ještě hardcore. Pro mě byla tahle hudba vždycky politickou záležitostí, ovšem každej to může mít jinak. Když se podíváš na ty kapely, co jsem vyjmenoval, tak z 90% mají excelentní politický texty, to myslím mluví samo za sebe.


  


12. Jak dlouho vlastně jedeš v hc? Mohl bys nám, mladíčkům (ha ha) říct, jak se vlastně scéna změnila od dob třeba Radegastu po doby Gride?


12 let. S tou druhou otázkou jsi přišel přesně v pravou chvíli, protože letošní léto trávím tak, že smolím knížku o historii československého punku a hardcoru. Vyjde to jako příloha Hluboké Orby č.23 někdy v listopadu/prosinci, takže doporučuju přečíst. Pokud se vám to číst nechce nebo pokud by to nakonec a? už z jakýhokoliv důvodu nevyšlo, pak jen velice stručně... Punk rock se k nám dostal někdy v letech 78/79, kdy ho jako první hrály kapely ZIKKURAT a EXTEMPORE (jinak hrály alternativní rock, jejich punkový repertoár byly z 90% covery DAMNED, STRANGLERS, SEX PISTOLS atd.), „čistě punkoví“ byli o něco později ENERGIE G a ještě o něco později KEČUP a A64 - vše kapely z Prahy. To byl úplnej pravěk - konec 70. a začátek 80. let. Pak se to rozjelo trochu víc, když začali hrát F.P.B., v roce 85 pak H.N.F. a koncem 80. let přišla invaze hardcoru - NAŠROT, SUICIDAL COMMANDO, P.S., SKIMMED, S.R.K.... RADEGAST (první HC u nás) sice existoval taky někdy od r.81-82, ale pořádně začali bušit až o 5 let později. Po revoluci přišla ohromná invaze - jednak začaly vycházet (skoro) všem těmhle kapelám desky (jediná punková deska, která kdy u nás za komoušů vyšla byl singl VISACÍHO ZÁMKU a pak ještě vyšlo pár kompilačních desek v cizině, jinak na vinylu vůbec nic) a ty pak bleskově ovlivnily desítky dalších nově vznikajících kapel, takže ty léta 90-92 byla hotová invaze punku. GRIDE vznikli v r.96, to už tady byla taková ta normální scéna jako je teď, o tom není moc co psát, někdy od toho roku 91, 92 to tady valí stejně jako jinde ve světě. Zbytek v knížce! Buy or die!


  


13. Jaká kapela, či jaká deska tě nejvíc ovlivnila?


Můj první punkovej koncert byla ZÓNA A v roce 89, takže asi ta, no a potom spousta kapel a desek, to by bylo těžký říct přesně která... Určitě nějáká z těch, co jsem vypsal nahoře. Ale hodně mě ovlivnily fanziny - třeba Šot, Malárie, A-Kontra, Maximum Rock n Roll, Heartattack...


  


14. Jak se díváš na NY/macho-hc, Agnostic Front, Madball…


Zrovna tyhle dvě kapely nemusím (i když první singl A.F. je pěknej prasopal), ale teď jsem si nedávno opatřil kazetu newyorské kapely 25 TA LIFE, což je lopatostyl jak prase a je to super. Ideově se s tím moc ztotožňovat nemusím (i když oni mají spíš pozitivní než macho poselství - slova „unity“ a „friendship“ jsou tam snad stokrát), ale čistě po hudební stránce je to skvělá thrash/mosh mlátička a fakt se mi to líbí. Ale jinak třeba A.F. nebo MADBALL a zejména někteří jejich fans jsou záležitostí, ze který se mi občas zvedá žaludek a s tím, co si pod HC představuju já, to moc společnýho nemá.


  


15. Díky za rozhovor a pokud cítíš, že cokoli chybí, máš volnou ruku.


Kdyby mi někdo chtěl napsat pak může na e-mail orba@seznam.cz nebo na adresu NESEHNUTÍ (H.O.), Údolní 44, 602 00 Brno.



Více na old.czechcore.cz

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
DROM, MAYON & BULLFROG
DROM, MAYON & BULLFROG 19.04.2024 - 19.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Prostějov, Klub 27 Více informací ...
Neřád (CZ) / Røst (At)
Neřád (CZ) / Røst (At) 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Brno, Sibiř Více informací ...
Kanäl VII
Kanäl VII 20.04.2024 ( 19:00 - 23:59 )
Žamberk - Pivovar Kanec Více informací ...
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Příbram, Bowling Klub Více informací ...
DROM, MAYON & DRUTTY
DROM, MAYON & DRUTTY 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Frenštát p. Radhoštěm hospoda Lubina Frýdek-Místek, zkušebna club art Více informací ...
Arrogant Twins křtí desku.
Arrogant Twins křtí desku. 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha, Stresovicka Kramle Více informací ...
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE 22.04.2024 - 22.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


MORSCH, Praha - Eternie, 2.4.24
14.04.2024 11:59, Siki


MÝRDAL, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:28, Siki


OČI VLKA, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:24, Siki


MORDLOCH, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:23, Siki


KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (324)
Garlands – Ztracená místa (248)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (176)
Bratislavské Dievčatá - s/t (174)
Hippie Chippies - Double Trouble (159)
V.O.H. - Cesta bez konce (157)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (148)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
The Drowns - BLACKED OUT
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Pivnica / Active Minds - split
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.