Youtube
Rozhovor s LAPINPOLTHAJAT
10.05.2015 14:12:13 Phill Hell
Obrázek

V červnu k nám na dva koncerty (14. 6. Praha - Café na půl cesty a 17. 6. Brno - Schrott) dorazí finská punková squadra LAPINPOLTHAJAT a to ve společnosti svých tour kolegů MAAILMANLOPPU. Častá přirovnání ke klasikům žánru APPENDIX a LAMA určitě nelžou, LAPINPOLTHAJAT je v současnosti určitě jedna z nejlepších punkových kapel ze země tisíců jezer a k nám přijíždějí vůbec poprvé, takže to neproserte! Níže je rozhovor z Maximum RocknRollu číslo 347, dík Kubovi G. za překlad!

Ha! Finsko! Příběh o lásce k finskému hardcoru!

To je snad tou jejich vodou.

Otázky kladl Phil Kieffer


1/ MRR: Kdo v současnosti tvoří kapelu? V jakých jiných kapelách jste hráli před tím?

A co vedlejší projekty?

Tuomas: zpěv + kytara

Antti: kytara + doprovodný zpěv

Häsperi: basa + doprovodný zpěv

Jukka: bicí + doprovodný zpěv

Tuomas a Jukka jsou zakládající členové. Hrát jsme začali v r. 1997, ale už někdy v r. 1999, když jsme se odstěhovali z Rovaniemi, jsme se odmlčeli. Znovu jsme začali hrát v r. 2009 a nahráli jsme nějaké staré a nové skladby na 7" EP. Krátce po té se přidal Häsperi na basu. Během nahrávání LP jsme požádali Anttiho, Tuomasova bratra, aby hrál na druhou kytaru.

Jukka: Zpívám ještě v Sotatile a hraju na basu v nové kapela nazvané Rajat. Dřív jsem působil v kapelách Diaspora (bicí, 1999-2000), Turun Tauti (bicí, 2000-2003), Kansalaistottelemattomuus (bicí, 2001-2003), Sotalita (zpěv, 2005 - dosud) a Riistetyt (bicí, 2007-2010). Häsperi hraje ještě v Diskelmä (na kytaru) a Surffiveikot (na kytaru, je to surfařská kapela). Z jeho dřívějších kapel bych zmínil aspoň Neuroottiset Pelimannit (kytara) a KOHU-63 (kytara).

Tuomas: Dřív jsem hrál v Perhearvot ('98-'01) a Elinvoima ('01-'07). V současnosti ještě hraju v projektu nazvaném Torsos Stallions. Antti dřív hrál v Brigade a nyní hraje v Over Attacks, což je také skvělá punková kapela. Taky hraje v Torsos Stallions.

2/ MRR: To je celkem působivý seznam kapel. Mrknu se na ty, který ještě neznám. Funguje kapela v současnosti? Koncertujete? Plánujete turné?

Tuomas: Fungujeme, a když je to možné, tak i koncertujeme, a během zimy 2010 jsme odjeli s kapelami Ydinperhe a Käpykaarti turné po Finsku. Každopádně nikdy nebylo cílem Lapinpolthajat odehrát co nejvíc koncertů a odjet co největší počet turné nebo dokonce hrát nejlíp, jak dovedeme, ale užít si s kapelou co nejvíc zábavy. Zatím nám to vychází docela dobře, užíváme si to a zažili jsme s Lapinpolthajat neskutečné příhody!

Jukka: Jo, občas koncertujeme, ale zatím jen po Finsku. Nesnažíme se koncertovat tak často, jak to jen jde, zahrajeme, jen když nás o to požádá nějakej kámoš a má pro nás smysl na tom koncertě vystoupit. Ale Finsko je malý a nemá význam hrát příliš často v těch samých městech. Plánovali jsme, že vyrazíme i za hranice Finska, ale zatím to z rozličných důvodů nevyšlo. Ale nijak na to netlačím, i tak mám dost jiných věcí na práci, ale nabídky na koncerty přesto vítáme, pokud pro nás má smysl na nich vystoupit.

3/ MRR: Takže když budete pozvaní na Chaos in Tejas, kývnete na to? Nebo když zaplatím letenky, můžu vám zajistit koncert?

Jukka: Nemysleli jsme to tak, že chceme hrát jen na těch nejvyhlášenějších koncertech na Zemi! Kdybychom hráli na Chaos in Tejas, tak to lidi stejně asi nebude zajímat, protože ve stejnej čas ve vedlejším klubu vystoupí reunion GISM. Chacha! Malý koncerty v zapadákovech se obvykle taky vydaří a bývá tam často i o dost lepší atmosféra. Ale když nám zajistíš vystoupení na Chaos in Tejas, tak si myslím, že zkusíme přijet. Nebo když budeš chtít uspořádat koncert ve Francii, tak rádi přijedeme tam. Ale nic nás netlačí na to stihnout tolik vystoupení, kolik je jen možné.

4/ MRR: Takže máte radši, když je atmosféra na koncertech přátelštější, jako třeba v menších městech, kde se všichni lidi vzájemně znají a zajímají se o sebe? Je publikum ve Finsku spíš poklidné? Nebo většinou spíš zvěří? Existují výraznější rozdíly mezi Helsinkami a zbytkem země? Hráli jste už u ruských hranic? Máte chuť vystoupit v Rusku (v dohledné době)?

Tuomas: Ve skutečnosti nezáleží na tom, jestli je to město velký nebo malý, protože punkáči jsou většinou přátelští a mezi sebou se znají. Nemůžu porovnávat publikum ve Finsku a v jiných zemích, protože jsem zatím všechny koncerty odehrál jen ve Finsku. Ve Finsku si lidi rádi hodně vypijou a zřídí se, ale myslím, že to tak mezi punkáči chodí v každé zemi, sám nejsem výjimka. Musím potvrdit, že Helsinky jsou trochu odlišné ve srovnání s ostatními městy ve Finsku. Helsinky jsou malé město v severovýchodní Evropě, ale lidé se chovají, jako by žili v New Yorku. Ale punkáči jsou obecně fajn lidi i v Helsinkách. Sám za sebe musím říct, že bych si hrozně rád zahrál v Rusku! Můj kámoš Laiho (Abnormi, Valse Triste, Subvulture) tam před nějakou dobou byl na turné s Valse Triste a vypráví o tom divoké a podivuhodné historky. Vyprávěl, že i přejezd mezi dvěma městy může být nebezpečné dobrodružství, při kterém cáká adrenalin a člověk je opakovaně v různých situacích rád, že vůbec přežil!

Jukka: Finští punkáči jsou docela opilci, ale pořád se chovají celkem v pohodě. Není tu tolik rvaček jako v některých jiných zemích; dobrým příkladem je Puntala fest se dvěma tisícovkama ožralých punkáčů, ale téměř bez rvaček. Na malých koncertech může být někdy nuda, zvlášť v současné době, když se ve větších městech koná příliš mnoho koncertů. Samozřejmě publikum bývá daleko více živé při některých zvláštních příležitostech a obecně taky o víkendech, když lidi chlastají. Řekl bych, že Helsinky jsou spíš punk rockové a Tampere jede víc ve stylu '82-HC. O každém městě se možná dá tvrdit, že je takové nebo onaké, ale svým způsobem je to všude stejné. Se Sotatilou jsem loni v létě v Rusku odehrál dva koncerty. Jeden z nich na festivalu pořádaném v lese a byl naprosto skvělý, dokud ho nerozehnala policie. Naštěstí jsme zahráli už před zásahem a byl to kurevsky skvělej set. Koncert předešlý den v Petrohradu byl nudnej. Málo lidí a mrtvo. Klub sám o sobě byl dobrej a lidi vstřícní, ale čekal jsem od toho víc. Petrohrad se z celýho Ruska nejvíc podobá západu, proto bych tenhle koncert ani moc nepočítal mezi vystoupení v Rusku. Asi před dvěma roky jsem byl v Rusku i jeden víkend s Terveet Kadet. Koncert v Petrozavodsku byl dobrej a ten další v Petrohradě přesunuli na jiné místo kvůli tomu, že nácci něco poničili v klubu, kde se měl původně konat. Když jsme dorazili do náhradního prostoru, přijeli policajti a vypnuli elektřinu. Tak jsme se přemístili na třetí místo do squatu na opačné straně toho velkýho města. Ten byl pro mnohé asi příliš daleko a nedošlo moc lidí, ale ten večer se skvěle vydařil. Pokud chceš vidět, jak to chodí v Moskvě, najdi si na You Tube záznam "Terveet Kadet back in '80s"! Samozřejmě by bylo fajn zahrát si v Rusku s Lapinpolthajat.

5/ MRR: Vypadá to, že si během turné užíváte víc cestování než samotného hraní. Jaká je nejzábavnější příhoda, která se Lapinpolthajat zatím stala na turné?

Tuomas: Stalo se to v Oulu: Koncert skončil a bar už zavíral. Kurevsky mrzlo, byla to jedna z nejchladnějších zim ve Finsku za hodně dlouhou dobu. Häsperi nám řekl, že pro Lapinpolthajat zařídil místo na přespání. Vyvedl nás z baru a my jsme kráčeli za ním. Každej z nás byl naplech a zároveň i promrzlej. Po chvíli jsme se začali vyptávat: "Hej, Häspe, seš si jistej, kde jsme? Neztratili jsme se?" Vytasil svou klasickou odpověď: "Tady odbočíme. Povede nás Häsperiho Štestěna!" Během chvilky jsme se ocitli na rozestavěným mostě obehnaném plotem s varovnými cedulemi. Kdybychom chtěli použít jinej most, znamenalo by to ujít v té zimě několik mil, tak jsme přelezli plot. Přechod přes most byl fakt napínavej, protože jsme museli jít po dočasně ne moc hustě položených namrzlých prknech, mezi kterými byly asi 65ti centimetrový mezery. Abychom se dostali přes řeku, přeskakovali jsme z jednoho prkna na druhé. Zrovna pod mostem řeka z nějakého důvodu nezamrzla a pod námi se valila temná masa ledové vody. Pád dolů by znamenal jistou smrt utopením i umrznutím. Ozývaly se výkřiky: "Do prdeleee, to nedám!" a "Dávej bacha, tohle prkno kurevsky klouže!" Antii se vrhl do čela a pokřikoval: "Žádnej strach! Berte to postupně, jen po jednom prkně! Až to přejdem', tak půjdeme do sauny!" Nakonec jsme všichni čtyři zvládli most překročit, roztřesení napětím i strachem, ale živí! A když jsme se dostali do cíle, šli jsme do sauny. Ta Häsperiho Štěstěna!

Jukka: Myslím si, že podobné situace zažíváme na turné často, protože jak po koncertě zachlastáme, tak nám to zrovna moc nemyslí. Takže bych řekl, že je i dobře, že tak často nekoncertujeme, a že nás to dokonce chrání!

6/ MRR: Tak to je něco! Punk je pořád skutečná hrozba! (Pozn.: Punk is still a serious threat! - Parafráze na heslo 'Making punk a threat again!' - Udělejme z punku zase hrozbu!) Co si myslíte o postoji G20 a zrušení referenda v Řecku?

Tuomas: Myslím si, že každej nezávislej národ má právo na pořádání referenda. Problém je, že národ může být nezávislej jen skrze svou vlastní ekonomickou nezávislost. Politici v Řecku rozvrátili ekonomiku větším a větším zadlužováním ve jménu jeho obyvatel. Teď si lídři EU, Evropská centrální banka a MMF myslí, že můžou určovat, co Řecko může a nemůže. Já to vidím tak, že pokud chtějí lidé v Řecku vystoupit z EU a mít vlastní měnu, měli by mít právo zvolit si takovou cestu. Je to sice složitý východisko ze vzniklé situace, ale zafungovalo i dříve: například Argentina se rozhodla obejít se bez úvěrů od MMF a prožila krušná léta, ale nyní jejich ekonomika funguje a MMF jim nemůže nařizovat, co smí a nesmí: jsou nezávislými. Pokud EU nezvládne vystoupení Řecka z EU, tak je slabá a zahnívající a stejně není životaschopná.

7/ MRR: Rád bych o něco víc probral politiku. Co si například myslíte o punkáčích, kteří se zapojují do místní politiky?

Jukka: Myslím, že je dobře, když se punkáči zapojují do místní i jiné politiky. Ale chápu taky punkáče/anarchisty, kteří se na politice nechtějí vůbec podílet a chtějí si vybudovat vlastní revoluční cestu životem. Když se tedy pokusíme o nějaké změny, dosáhneme na tolik různých cest, kolik jich je jen možných...každému totiž sedí nějaká jiná cesta. Když pronikneme do systému, tak jej pak můžeme snadněji zničit.

Tuomas: No, jsem si jistej, že je dobrý a důležitý, když se punkáči a/nebo podobně smýšlející lidi zapojují do politiky. Domnívám se, že politika je v jádru samá špína a jedinec ji nezmění, takže zapojit se do ní nepřináší zrovna uspokojení. Hodně punkáčů klade větší důraz na lidská práva, zvířecí práva, čisté životní prostředí, rovnost a osobní svobodu než na ekonomický růst a obecně navyšování bohatství/majetku. Byl bych rád, kdyby se tyhle hodnoty více projevily při tvorbě zákonů. A kvůli tomu bych rád uvítal víc punkáčů a/nebo podobně smýšlejících lidí zapojených do politiky a byl bych rád, kdyby získali skutečnou politickou sílu. Právě teď to vypadá, že ve světě většina subjektů opředených politickou silou klade důraz jen na obchod a shromažďování bohatství a moci na úkor lidských práv, zvířecích práv, čistého životního prostředí, rovnosti a osobní svobody. A já nechci, aby se tohle dělo.

8/ MRR: Vraťme se k hudbě. Jak je na tom v současnosti scéna ve Finsku? Funguje ještě Puntala fest?

Tuomas: Existuje spousta nových kapel a hodně těch starších je více či méně aktivních. A taky se pořádá spousta koncertů, obzvlášť tady v Helsinkách. Před pár měsíci jsem vyrazil na koncert pořádaný ve starém zchátralém železničním tunelu. Udivilo mě, kolik tam bylo mladých punkáčů! Taky existuje spolek Osuuskunta-82, který shromažďuje prostředky na otevření baru či kavárny v Helsinkách, který(-á) se zaměří na punkáče. S jistotou můžu říct, že finské punkové scéně se teď daří dobře. O Puntala festu ti poví víc Jukka, jelikož je jeden z jeho pořadatelů.

Jukka: Jo, pohybuju se v týmu pořadatelů Puntala festu už pár let. Festival proběhne 27. až 28. července (a k tomu ještě další koncerty po klubech). Pokud bys ty nebo někdo, kdo to čte, věděl o kapele, která by měla zájem si tam zahrát, ozvěte se mi.
Co se týče scény, zmínil bych squat v Tampere. Už dřív tam byl dvakrát zasquatovaný dům přímo vedle policejní služebny. Zdá se, že ve Finsku bývají squaty vyklízeny rychle, ale squatterská scéna je také aktivní. Taky bych měl zmínit nebývalý počet dobrých nových kapel.

9/ MRR: Můžete se vytasit s nějakými vašimi oblíbenými novými kapelami? Nikomu to neprozradím, jen čtenářům MRR.

Tuomas: Death Laser, Eu-Vostoliitto, Porco Dio, Rajat.

Jukka: Jmenoval bych 1981, Sokea Piste, Projekti 15, Maailmanloppu, Maakuntaradio, Käpykaarti, Vapaa Maa, Nuoret Sankarit, White Tears, Parantola, Armless Children, Antiklimax, Backlash...na spoustu dalších jsem zapomněl, soráč...


10/ MRR: Jukko, můžeš nám říct něco o svém labelu? Jak dlouho už funguje?

Jukka: OK, Kämäset Levyt jsem rozjel v r. 2000 se svým kámošem, kterej se z něj ale brzy vytratil. Dosud jsem vydal asi 50 nahrávek, většinou punk/hardcore a spoustu finských kapel. Ale taky kapely z Brazílie, Polska, UK, Španělska atd. Mnohé z toho jsem vydal ve spolupráci s dalšími labely. Už dlouho jsem blázen do punkových/hardcoreových desek, tak mi přišlo snadné rozjet label. Provozování on-line distra stejně jako prodávání desek na koncertech je většinou zábavné, protože finští punkáči se pořád zajímají o hudbu a nahrávky. Ale rozhodně i odjinud přijímám spoustu objednávek a dostávám nabídky na výměny. Většinou je to pěknej koníček, ale někdy je vydání nové desky docela porod. Klidně mi pošlete demo, ale většinou pracuju s kapelama kámošů a se svýma kapelama. Jo, a tohle je asi to nejlepší místo pro reklamu na příští titul! Takže teďka dávám dohromady LP s nefinskýma kapelama, který hrajou finskej punk/HC (a nejlépe ve finštině), takže jestli hrajete v takové kapele nebo nějaká taková je ve vašem městě, řekněte jim, ať se se mnou spojí!

11/ MRR: Jaké jsou významné kamenné i zásilkové obchody s deskama ve vaší oblasti?

Tuomas: Významný obchody s deskama v Helsinkách: Combat Rock Shop, Keltainen Jäänsärkijä a Levykauppa X. Zásilkové obchody neznám, využívám je zřídka. Většinu nahrávek si kupuju z dister a přímo od kapel.

Jukka: Podle mě je Combat Rock Shop jedinej dobrej obchod s deskama ve Finsku. Ty ostatní jsou předražený a nabízejí i spoustu sračkových kapel. Třeba ve Swamp Music v Tampere je spousta dobrých punkových věcí, ale dělají to čistě pro peníze. V každém větším městě jsou dobrá distra, která je záhodno podporovat. Vypadá to, že se teď konečně otevře obchod ve sklepě Hertty (politické, kulturní kavárny/baru/místa na koncerty v Tampere) a to mým uším zní slibně. Pokud se na dovolené pachtíš za raritami, měl bys navštívit Plastic Idols a Igipop v Turku, Green Grass Records a Keltainen Jäänsärkijä (a spoustu dalších) v Helsinkách a Aikakone a Swamp v Tampere, ale nečekej, že seženeš Nollanollanolla 7" za 5 EUR. Tohle jsou některý dobrý finský zásilkový obchody: Kaaos Korporaatio, Tuska & Ahdistus, Hätääpu, Raakanaama, P.Tuotanto (ten je nejstarší) a Roku Records. První dva jsou z Tampere.

12/ MRR: Něco na závěr?

Tuomas: Díky za rozhovor! Mimochodem, na cestě jsou nové desky, které můžu doporučit: nové 7" od Käpykaarti a od Abnormi. A včera jsem šel na koncert Kovaa Rasvaa, které jsem vůbec neznal, a úplně mě ohromili, kurevsky skvělej hardcore!

Praha: https://www.facebook.com/events/1588340424747234/

Brno: https://www.facebook.com/events/1612441815639297/

 

Hudba: http://lapinpolthajat.bandcamp.com/ 

Stránky: http://www.punkinfinland.net/bands/lapinpolthajat/

Další rozhovor a recenze v češtině:

http://www.kidsandheroes.com/tag/lapinpolthajat/

http://periferia.cz/recenze/cd/-1224/

Obrázky

   



 

Rozhovory Reakce (2) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
Potence (fr) // Ocaso (de) // Marne (cz)
Potence (fr) // Ocaso (de) // Marne (cz) 28.03.2024 - 28.03.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Olomouc, SF MINI Více informací ...
LAHAR + MÖRGHULL + REFORE
LAHAR + MÖRGHULL + REFORE 28.03.2024 - 28.03.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Slavonice, BArák Více informací ...
HARDCORE CROSSOVER KONCERT :
HARDCORE CROSSOVER KONCERT : 28.03.2024 - 28.03.2024 ( 20:00 - 23:59 )
Velké Meziříčí - Rock Depo Více informací ...
Zraz Anonymných Alkoholikov vol. 9
Zraz Anonymných Alkoholikov vol. 9 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 17:00 - 23:59 )
Letohrad | Pizzerie U Forchu Více informací ...
Pallasit
Pallasit 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 19:00 - 23:00 )
Pallasit, Zruč nad Sázavou Více informací ...
Tetem // Garga Pitic (Hun) - Boss Bar Poděbrady
Tetem // Garga Pitic (Hun) - Boss Bar Poděbrady 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 19:30 - 23:59 )
Poděbrady | Boss Bar Více informací ...
Sweat (USA) + 50m Znak (CZ) + další
Sweat (USA) + 50m Znak (CZ) + další 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


SKORUP/A - Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:21, Siki


NOSTRA CULPA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:20, Siki


YE.STEM, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:13, Siki


ZEMĚŽLUČ, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:12, Siki


ANGRY BRIGADE, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:11, Siki


Botch, Praha - MeetFactory, 8.3.2024
Botch,  Praha - MeetFactory, 8.3.2024 09.03.2024 19:55, Mira


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (291)
Garlands – Ztracená místa (201)
ARANANAR – Domov, Co Nebyl (193)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (152)
Přišel podzim 2023 a do ČR míří La Casa Fantom (145)
Bratislavské Dievčatá - s/t (134)
Serotonin Zero - Broken worlds (122)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.