Youtube
Rozhovor s MEGELNYK
31.05.2024 18:20 Samuel
Obrázek

(rozhovor) 

 

MEGELNYK jsou poměrně nová kapela - death metal z Písku, Píseckých hor a jim věnují svojí tvorbu. Zpracovávají temné příběhy z těchto míst a přenášejí je k zamyšlení do dnešních dní, doby ve které žijeme. Jejich skladby se vztahují ke konkrétním místům v Píseckých horách a najdeš je pomocí GPS souřadnic. Se členy MEGELNYK jsme se potkávali za starých zlatých časů na písecké Palubě a krátký rozhovor má za cíl jedno, představit novou kapelu z Písku!

Otázky: Samuel. Odpovědi: MEGELNYK, megelnyk(dot)gmail.com.

 
Zdravím Vás pánové, jsem rád, že máte chuť pustit se do rozhovoru. Pozdravy jdou z lesů, kde začínají Nízké Jeseníky a putují do Píseckých hor. MEGELNYK. Jak se na začátek představíte?
Pozdravy Tobě Samueli z Mehelnické vrchoviny! Děkujeme za Tvůj zájem o rozhovor s námi! Pokud se máme představit, jsme postarší muzikanti (až na jednoho) tvořící společně okultně - hudební spolek. Okultní, kvůli inspiraci ve folk - horrových příbězích, pohanské mytologii a dále i v  české a světové okultní literární tradici. Hudebně pak tvoříme v mantinelech dřevního death metalu z odklony do jiných stylů kovové těžkosti. Začali jsme hrát po dlouhé pauze v covidové nudě a nahráli jsme zatím dvě EP. Jedno jsme vydali na kazetě a až našetříme, vydáme stejnou cestou i druhé. Proklaté a Mrzné příběhy z Písecký hor jsou zatím k poslechu na Spotify.

"Postarší muzikanti" - abych řekl pravdu, hodně mile mně překvapilo, v jaké sestavě jste se v kapele sešli. Myslím, že jsme se všichni potkávali i na Palubě. Co se od těch časů v Písku změnilo? Je Písek opravdu již jen metalové město?
Na Palubě jsme se potkávali, to je jisté! V Písku se od té doby změnilo skoro všechno. Pár známých lidí ubylo (vzpomínáme kamarádi!), místa, kde se hrálo se zavřela, ale třeba Papírák se zase probral k životu. Není to ale jen jen metalové město, jak by se mohlo zdát, dělají se tady i jino-žánrové akce. Ale pánové z "trešnajtméru" to rozjeli nevídaně a akce dělají za velkého věhlasu, proto tedy asi Písek přívlastek "metalový" dostal.

Vypíchnu popisku na Váš květnový koncert na Papíráku "Celkem nová banda z Písku (založeno před cca 3 roky) hrající death metal s black náladama, to vše lehce zahaleno doom atmosférou. Na svém kontě za tuto krátkou dobu mají dvě EP. Ve svých textech (místy až okultních), oživují magické příběhy z Píseckých hor s pohanským přesahem." Jak vznikají Vaše písničky?
Písničky vznikají většinou na základě riffů, které pak společně skládáme, jak nám příjdou dobré. Pak píseň otextujeme. Úplně na začátku, ale máme jasné místo v Píseckých horách, kterému chceme skladbu věnovat. Příběh je někdy také dopředu daný. Výjimkou je Ave Imperátor, kde je text z pera táborského okultisty, profesora a herpetologa Rafaela Maria Boušky. U Novodvorské katovny nás inspirovala historie útrpného řemesla ve středověkém městě Písku.

Jste více muzikanti nebo Vás baví mít jako kámoši společně kapelu?
Samozřejmě jsme parta přátel, kteří oslavují střední věk podladěnou mrznou hudbou.

Jako skupina se určitě zabýváte tím, na jakých formátech bude MEGELNYK vycházet. Je to tak Jaký formát je pro Vás důležitý, sami si na něm muziku kupujete?
Vydali jsme zatím jen první ep na kazetě, druhé je v čekání. Oblíbili jsme si formát kazet a délku EP. EP se dá nahrát za víkend a na kazetách je něco z minulosti, co nám k naší hudbě pasuje. Krása. Obě EP jsme nahráli v Hellsoundu u Honzy Kapáka, za což mu děkujeme, kdykoli přijde na řeč. Hudbu kupujeme na všem možném, streamovací služby nevyjímaje.

Jednou jsem dělal rozhovor a v něm padlo, že metal je dobrá muzika, bez dalšího přesahu. Je pro Vás "nějaký" další přesah u muziky důležitý?
Přesah důležitý jistě je. My se snažíme ho dosáhnout v konceptu zhudebňování míst v Píseckých horách. Balit je do nadpřirozena, oživit zapomenuté legendy a hlavně se bavit při tvorbě. Na bookletu kazety našeho ep je i mapa se souřadnicemi, takže vzhůru do lesů pod Velkým Mehelníkem!

Máte rádi podladěnou hudbu? Jsou pro Vás důležitý hudební "škatulky", zařazení?
Ano, čím hlouběji, tím lépe! Hudební škatulky důležité na jednu stranu nejsou, zajímáme se o hudbu mnoha žánrů. Na stranu druhou mají užitečný orientační smysl. Ale co se týče naší tvorby, tak se držíme nějakých nepsaných pravidel v rámci těžkého kovu. Důležitá je i nálada a harmonie. Samozřejmě také naše schopnosti.

Celkem mně pobavilo, když jsem viděl Vaši koncertní fotku z 007 a měl jsem dojem, že se na podiúm skoro nevejdete... Jak by jste se představili více podrobně?
Nevešli doslova! Přibrali jsme mladou krev na 3. kytaru kvůli obohacení zvuku a kytarových partů, protože  můžeme. Podrobněji se představovat netřeba, jsme Megelnyk, kult Mehelnické vrchoviny, bratrstvo mrzné!

Každé město má svoji historii a Vy už jste zmínili, že u Vás je jasné, že Vás zaujala mystika. Vypíchli by jste z Písku něco hudebního? Může to být i hluboká historie.
Zajímavá otázka. Tak o Laharu - Tobě jistě psát nemusíme. Však jsme si Tě zase užili na "lahařích narozkách". Z minulosti určitě 5 Symbols a snad nebude znít jako sebechvála, když řeknu, že naši dva chlapci v nich hráli. Svého času grindová Mururoa, kolem sebe dost hlučela. Teď se nám z pravěku dostala remasterovaná nahrávka black metalu Astrál našeho kamaráda Krumpáče, to je slušná archeologie. Jak by dnes zněli třeba Karlovo a Vrabčákovo Ztracené Existence? Po nich snad ani nic nezůstalo.

Zaujala mě odpověď "podrobněji se představovat netřeba", má to jistou osobní anonymitu. Nedá mi to se tedy nezeptat, nepřemýšleli jste, že by jste hráli v maskách? Osobně mám hned několik oblíbených "maskovaných kapel":)
Asi na to i přišla řeč. Nějaké přírodní šamanské masky by se hodily. Paroží, mechy a jmelí k tomu odvar z durmanu a smečku vlků a hodně mlhy.

Hele, co až Vám dojdou místa v Píseckých horách, co bude s MEGELNYK?
Expandujeme! Jižní Čechy jsou plné kopců s nějakým tajemstvím. Zhudebnělým hymnem od R.M. Boušky Ave Imperátor jsme už Písecké hory jednou opustili a nechat se dále inspirovat českou okultní historií je lákavé. Knihy prof. Nakonečného, J. Veselého a dalších nabízí spoustu témat, takže máme moře možností.

"Okultně - hudební spolek. Okultní, kvůli inspiraci ve folk-horrových příbězích, pohanské mytologii." To je zajímavé, jak jste se k tomuhle tématu dostali?
Hlavně četba knih od zmíněných autorů, musíme zmínit hlavně Slovanskou magii od Jozefa Kariky. Ta se čte v bukových hajích na kopcích v mlžných dnech na jeden zátah.

O čem vlastně jsou příběhy z Píseckých hor?
Příběhy jsou smyšlené, vážou se ke konkrétním místům. Zčernalý dům je vyplenění Bílého domu Landsknechty, Horečka Havírek o těžbě zlata na Havírkách nad Semicema, Vlčí Jámy o nevydařeném návratu z nočního lovu atd. Pokud se vše podaří a můzy budou nakloněny, rádi bychom ke každé písni doplnili krátkou hororovou povídku. Zatím máme asi čtyři, tak uvidíme.

Jaký je Váš nejoblíbenější?
Obliba se střídá, ale výše uvedené tři mají asi nejvydařenější děj.

Dá se nějaký napasovat na realitu všedních dní?
Napasovat na dnešní dobu? Landsknechtů a zlotřilé vrchnosti je dnes stejně jako jindy, takže proč ne. Ale záměr v to není.

Máte pěkné kreslené logo, čí je to práce? Jak moc je pro Vás důležitá grafika nahrávky?
Logo jsme tvořili sami z inspirováni z runové abecedy. Jsme rádi, že se Ti líbí. Na epka Příběhů nám kreslil obrázek akademický grafik Michal Bednář. Z jeho práce jsme nadšeni, bohužel je velmi vytížen, takže příště asi zkusíme něco sami. Nějaká koláž nebo práce s fotografií na témata, která jsou nám blízká by byla určitě zajímavá.

Můžete napsat souřadnice míst v Píseckých horách k jednotlivým písničkám?
V bookletu kazety souřadnice jsou, na příští budou určitě také. Ale pro potřeby rozhovoru dokládáme i zde:

Megelnyk (49.2945061N, 14.2244422E)
Vlčí Jámy (49.3163567N, 14.1852261E)
Zčernalý Dům (49.3141153N, 14.2074925E)
Horečka Havírek (49.2874108N, 14.1960661E)
Matka (49.2732794N, 14.2589667E)

Jak těžké je Vás pozvat na koncert?
Jednoduché. Napsat na mail nebo fcb a budeme se snažit, rádi hrajeme kdekoli, obzvláště na undergroundovějších akcích na neobvyklých místech.

Myslím, že pro představení rozhovor splnil svůj účel! Ať se Vám daří, napadají Vás samé dobré podlazené riffy a někdy někde naviděnou! Máte prostor na cokoliv, na co jsem se zapomněl zeptat...
Děkujeme za rozhovor, přejeme Samuelovi vše dobré!
Kult Mehelnické vrchoviny.

megelnyk.bc.com 

Skladba: Zčernalý Dům
Album: Proklaté p​ř​í​b​ě​hy z P​í​seck​ý​ch hor

ZČERNALÝ DŮM

Klečí před spáleništěm,
v očích popel a prach.
Trpí, duše se svírá,
v srdci krvavý šrám.
Soumrak přinesl krutost,
oheň, bolest a strach.
Zhasla poslední víra v lidskost,
zbyl jenom zmar.
Tak proč? Otce mučili, matku věšeli?
Tak proč? Bratra topili, tak proč? Jí znásilnili?
Tak proč, Landsknechti!
Skončí sama svůj život,
vodou ukončí žal.
Skončí sama svůj život,
vodou, tam u těch skal.
Do vody, do vody, do černý rašeliny!!

Obrázky

   
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK
MEGELNYK

 

Video


ZČERNALÝ DŮM

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
Pod Parou XXI.
Pod Parou XXI. 25.07.2024 - 27.07.2024 ( 12:00 - 23:00 )
Trutnov, Na Bojišti Více informací ...
Pilníkofest vol. XVIII,
Pilníkofest vol. XVIII, 27.07.2024 - 27.07.2024 ( 14:00 - 02:00 )
Hřiště Pilníkov Více informací ...
PilnikoFest XVII
PilnikoFest XVII 27.07.2024 - 27.07.2024 ( 14:00 - 23:00 )
Rockové hřiště Pilníkov Více informací ...
Festa De La Pohoda 2024
Festa De La Pohoda 2024 27.07.2024 - 27.07.2024 ( 14:00 - 23:50 )
Vodňany, Sokolská Louka Více informací ...
Setkání svobodných duší
Setkání svobodných duší 27.07.2024 - 27.04.2024 ( 18:00 - 23:50 )
Malá Bystřice,Hospoda Santov Více informací ...
Dezaztre Natural a Haunebu Zwei
Dezaztre Natural a Haunebu Zwei 28.07.2024 - 28.07.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
BabyUtopia fest
BabyUtopia fest 03.08.2024 - 03.08.2024 ( 18:00 - 18:00 )
Čedičový lom u Konstantinových Lázní Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
ET ON TUERA TOUS LES AFFREUX, Praha - Café Na Půl cesty, 23.7.24
24.07.2024 21:15, Siki


DINYA, Praha - Café Na Půl cesty, 23.7.24
24.07.2024 21:13, Siki


KNÜR, Újezd - Hella, 12.7.24
13.07.2024 21:02, Siki


HAIL OF RAGE - Újezd - Hella, 12.7.24
13.07.2024 21:01, Siki


EXORBITANT PRICES MUST DIMISH - Újezd - Hella, 12.7.24
13.07.2024 20:59, Siki


LICKSPIT, Újezd - Hella, 12.7.24
13.07.2024 20:58, Siki


KAOSQUAD, Újezd - Hella, 12.7.24
13.07.2024 20:55, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Rozhovor s Alešem Medunou (348)
Bratislavské Dievčatá - s/t (342)
Hippie Chippies - Double Trouble (327)
V.O.H. - Cesta bez konce (317)
GRIDE - Vyzobat (287)
Pivnica / Active Minds - split (276)
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST (273)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
NÄ - Fu​š​erinä
Izurewara - Komu rulík, komu růže
Cock Sparrer - Hand On Heart
Arrogant Twins - Don't Fit In
Antisocial Skills - Low Expectations
Rozhovor s Alešem Medunou
Samuel S.C. - High Places
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.