Youtube
Rozhovor s Michalem (Fluff fest)
15.06.2011 11:55 Samuel
Obrázek

Ahoj Michale! Představovat Fluff festival je naprosto zbytečné. Léto se blíží, jaká vládne ve Fluff týmu nálada?

Ahoj! No, léto se blíží, to mě povídej. Nálada je dobrá, alespoň co můžu povědět za sebe. Celý tým je rozesetý mezi Prahou, Pardubicema, Plzní a Lisabonem, takže se dá těžko říct, jestli existuje nějaká „týmová“ nálada. Určitě vnímáme jak se fest blíží a na mě osobně určitě začíná doléhat jistá finální nervozita. Všichni, kdo na festu letos pracují, to dělají již léta. Tým se vlastně od úplného začátku nijak nemění, jen se občas rozšíří. Řekl bych, že všichni vědí co dělají ...

Já osobně mám do letošního festu hodně nového elánu. Posledních cca 5 let jsem se věnoval převážně ježdění turné a festival běžel hodně mimo mě. Letos jsme si s Tomášem hodně proházeli práci a určitě to vedlo k oživení ve všem co děláme. Fest je teď moje hlavní činnost, což osobně beru jako poměrně velkou změnu.

Plánujete tedy na letošní rok nějaké novinky? Na jaké změny se mohou hardcore kids těšit?

Nedá se říct změny. Hlavní odlišností asi bude množství kapel na druhém podiu, ve stanu. Letos by to prvně měla být plnohodnotná scéna, s trochu lepším ozvučením oproti „kombu kopák + zpěv“ z minulých let. Do budoucna bych určitě chtěl, aby byla druhá scéna hodně zaměřená na kapely z Česka a východní Evropy. Letos jich tam samozřejmě pár zahraje, možná trochu víc než v minulosti, ale není to nějak vyhraněná scéna. Hodně bych se právě zde chtěl soustředit na kapely, u kterých mám pocit, že na festival jezdí pravidelně - ať už tam hrají nebo ne. Jestli to vyjde, tak bude i čtvrteční program s pár kapelama, pro ty co přijedou o den dřív a takových lidí je každý rok celkem dost. Jinak je všechno při starým, doprovodný projekce v kino - stanu zaměřený hodně na práva zvířat, lidská práva, přednášky apod. Večerní blok s nějakým tím hiphopem, elektrem ..., knihovnička se zinama. Starej známej Fluff, řekl bych.

No, na jednu změnu se vlastně chystáme. S tím jak fest narostl, začalo bejt poměrně neúnosný kempování na podiu. Určitě víš co mám na mysli … všichni ti co si před koncertem, během nebo mezi songama „ustelou“ na podiu. Ať už s foťákem nebo bez něj. Nakonec to dopadá asi tak, že si stovka kids „hopsá“ po podiu a dalších pár tisíc kouká na jejich zadky a zpocený záda. Určitě nechceme zřizovat nějaký bariéry nebo najímat svalnatou ochranku, ale bude nutný nastavit určitý pravidla.

Říkal jsi, že „fest narostl …“ … srovnáváte se s Play Fast Or Don´t nebo Obscene Festivalem? Cítíš v nich nějakou konkurenci nebo naopak nějak spolupracujete?

Ne, co se týče konkurence - to mě asi ani nikdy nenapadlo. Nevím, jak to mají jiný festivaly mezi sebou, ale Fluff - mám pocit - stojí trochu mimo. Ani osobně nevím, kolik lidí jezdí na ty druhý festy. Dřív jsme řešili termín a samozřejmě tyhle (i další) festy hrály roli, protože se nikdo nechce nějak krýt! To už je počítám léta vyřešený. Ale ty vole …, ani s tím si teď nejsem jistý a raději jsem se podíval na termíny - nekryje se to, to jsem rád! Tak asi tolik ohledně té spolupráce... .

Co se týče srovnávání, to je asi na lidech, který jezdí na všechny festivaly. Já toho moc o PFOD ani Obscene festu nevím, ale je fakt, že občas za mnou někdo přijde s tím, že tohle nebo tohle je třeba na Obscenu vyřešeno líp a my se na to pak snažíme reagovat i u nás. To se obecně ale může týkat jakéhokoliv festu, ne konkrétně zmíněných dvou.

Mám i pocit, že oba dva jsou poměrně úzce zaměřený, čemuž jsme se my spíš vždy chtěli vyhnout. Je možný, že spousta lidí se kouká na náš „line up“ a říká si to samý o Fluffu. Fluff složení kapel jsme se vždy snažili dělat hodně jedinečné a určitě v tom chceme pokračovat. Hodně z těch kapel, co za ty léta zahrála na jednom podiu, se jinde na „jednom podiu“ těžko potká.

Fluff Festival děláte již nějaký ten rok, máte něco za sebou. Pokud by jsi měl zpětně bilancovat, jsi spokojený s tím, kam se za ta léta dostal?

Určitě. Pro mě osobně je ten víkend něco zcela ojedinělého a skoro posvátného. Samozřejmě je tam asi tuna věcí, které by se dali zlepšit, ale pro mě je to důkaz, že každý může splnit svůj sen - když je dostatečně pracovitej a trpělivej. Taky je to důkaz toho, že nemusíš následovat nějakej zaběhnutej model se sponzorama, marketingem a nějakou profi firmou, která ti udělá produkci, což mám pocit hodně lidí bere jako automatickou věc v momentě, kdy "jako že děláš věci vážně". To, že i po dvanácti letech festival zůstal v té „rodinné“ atmosféře, ve které byl první rok, je na něm to nejvzácnější. Záměrně neříkám punk, diy, underground nebo cokoliv jiného, protože to jsou nálepky, který mě pramálo zajímají. Ať si to každý posoudí sám. Ten „level“, kterej je každému, kdo na festu dělá jasnej - je pro mě důležitý a je mi zároveň úplně jedno jestli to jméno má, nebo jaký by mohlo být. Pro někoho to jistě bude komerční fest jako jakýkoliv jiný, ale to už je na posouzení každýho.

Další důležitou věcí je návaznost, kterou má jeden ročník na ty další. Na festival nepřijelo třeba tři tisíce lidí ze dne na den. Každý rok jich přibylo o pár stovek víc a postupně se to budovalo. To je něco co považuji za další zásadní věc. Nikdy to nebylo tak, že by jsme jeden rok nějak - někde sehnali hromadu peněz a fest byl najednou „velkej“. Je to něco, co pro mě zaručuje nezávislost festivalu.

Nedá mi to se nezeptat ... a nechci tím naprosto vytahovat kostlivce ze skříně … ovlivnila nějak kauza „fluff“, která proběhla právě na czechcore Vaší práci? Jak se na ní díváš s odstupem času?

To bych rozdělil, festival to neovlivnilo, alespoň naši práci na něm. Samozřejmě ten rok to bylo hodně specifický a kdyby jsme měli pocit, že nějaký zásadní množství lidí má negativní pocit ohledně festu jako takového, tak jsme s ním byli připraveni skončit. Každopádně náš přístup - jakým způsobem jsme fest dělali před a po aféře, se nezměnil. Byl jasně daný od festu č. 1. To jsem doufám nakousnul už v odpovědi na předchozí otázky.

V rovině čistě osobní to samozřejmě ovlivnilo zásadní množství věcí. Myslím si, že když se vytáhne tahle aféra, jsou jiný lidi než my, který by se měli chytat za nos a u kterých ve skříních leží kostlivci. Já jsem od té doby prostě hodně vybíravej s kým budu dál spolupracovat. Jakmile mám pocit, že lidem jde jen o svůj vlastní profit - je to jasná stopka. Ať už jde o profit finanční nebo nějaký léčení / zvyšování si vlastního ega.

Zmínil jsi hip hop … nahradí „diskotéku“? Čím Ti přijde tenhle styl zajímavý?

Kdyby tam nebylo to disko, tak nikdo nepřijede, nebuď blázen, to disko to drží nad vodou :).
Ten hiphop si s sebou přivezou kluci a holky kolem realita.tv, který se už pár let starají o kino stan. V tom stanu, nebo možná z něj ven, se plánují i nějaké koncerty, který mají menší požadavky na aparát - třeba nějaký písničkáři se španělkou, nebo právě pár kluků v XXL tričkách s mikrofonem …, ale taky nějaký přednášky atd.. Program se teď dává dohromady a ani nevím, kolik je toho potvrzeného a kolik ne, takže tady nechci házet jména.

Hiphop má určitě sílu nosného média - hodně podobného jako punková muzika, ale to se může týkat i folku atd.. Samozřejmě nějaký „gangsta hiphop s bouhačkou a zlatým řetězem“ je směšná záležitost, stejně jako hiphop založený na vulgaritě.

Ale znova se tu dostávám k tomu, kam bych chtěl aby Fluff směřoval - dávat prostor alternativě a podobně naladěným lidem skrz žánry. Nakonec to vždycky bude hlavně hardcore fest, ale tím kolik je tam prostoru i mimo hlavní podium, se otvírá hodně možností kolem. Navíc si myslím, že si ty davy v černých tričkách zaslouží i nějakej ten „šok“ v podobě introverta s patkou, kytarou a laptopem a nebo hiphopu. Takový ty mantinely, který si často lidi z jedné scény v sobě nosí a je to ve finále právě to, co tu scénu zabijí a nikam ji neposouvá. Je až neuvěřitelný, jak konzervativní dokážou být mladý lidi, který se honosí právě tím, že jsou „alternativa“. Například vymezování se proti cedéčkům, který si nakonec může každá garážová banda za pár korun vypálit doma, nebo proti internetu - který jako nástroj pomůže komukoliv obejít mainstream a navíc nemá téměř žádný limity ... to jsou pro mě naprosto neuvěřitelný záležitosti.

Na co se tedy letos mohou návštěvníci těšit? Jaké jsou „taháky“ a naopak co by jsi doporučil z „neznámých“ kapel?

Asi Ti nedám jednoznačnou odpověď. Lineup jsme se vždycky snažili dělat tak, aby tam třeba nebyl jednoznačný „headliner“. Pro každého je nejspíš „tahák“ úplně jiná kapela. Někdo se letos může těšit na Swing Kinds reunion, někdo se rád podívá jak to po těch letech šlape Ensign a jiné bude vrchol Joe Lally nebo Obstacles v malém stanu.

Já, ale doufám, že hlavní věc kterou lidé ocení a na kterou se nakonec budou těšit, je množství lokálnějších kapel, které odehrají ve stanu. Po letech, kdy line up tvořilo někde mezi 30 a 40 kapel, se letos potvrzené kapely blíží 60tce. Většina jich vlastně odehraje mimo hlavní pódium.

Máš Ty osobně z nějaké kapely radost, že bude na Fluffu hrát?

Mám radost, že se podařilo domluvit Joe Lally, basáka Fugazi. Určitě to beru jako zpestření a něco, co doufám osloví hodně lidí. Mimo to jsem rád za tolik českých kapel, které letos zahrají. Nijak se ale nefixuji na konkrétní kapely, dřív jsem to občas dělal a dost často jsem pak kapelu stejně neviděl, páč jsem někde něco řešil. Celkově mně těší reakce, které dostáváme na letošní lineup.

Jak vlastně název Fluff vznikl?

Tomáš před lety udělal jedno číslo Bellybutton Fluff zinu, později jsme bookovali kapely většinou do pražského klubu 007 pod hlavičkou Bellybutton Fluff crew nebo presents nebo něco podobného. To bylo někdy mezi lety 1997 - 2000. Oba dva jsme studovali a já shodou okolností chvilku bydlel přímo na sedmičce. První fest měl na plakátu ještě něco jako Y2K HC fest, nebo tak nějak. Od druhého ročníku to již byl Fluff.

Podporujete s činnosti festivalu i nějaké benefity?

Fluff je od začátku úzce spojený se Svobodou zvířat. V momentě, kdy se ukázalo, že fest docela funguje, řešili jsme kam se vydat v tomto směru a rozhodli jsme se pro jakousi exklusivitu pro Svobodu zvířat a tak jsme dokázali dlouhodobě a zásadně pomoct této organizaci. Všechny lidi od nich znám hodně let a plně jim věřím, že s penězi rozumně a smysluplně nakládají. Určitě jsme podporu mohli rozmělnit mezi víc nebo dokonce hodně jiných organizací, či projektů, ale vydali jsme se cestou zásadní podpory jedné organizace. Jinak na festu je samozřejmě možnost prezentace pro kohokoliv a dost často je to i spojená se finanční sbírkou. Letos něco chystá Amnesty International, dost tradičně jezdí Antifa, Realita.tv atd..

Jsou nějaké možnosti jak si vstup na festival odpracovat?

Vstup je možný si odpracovat před festem -  během jeho stavby nebo v průběhu festivalu a samozřejmě i po jeho skončení - úklid. Rovnou musím říct, že jestliže si chce někdo přepočítávat hodiny, které odpracoval, zkoumal jaká práce to byla a řešit jestli se mu to vyplatí, potom ať jde na kasu do Tesca a vstup si z výplaty zaplatí. Je to pro lidi, kteří chtějí pomoct, mají zájem být součástí festivalu a snad i pro Ty, který možná zajímá jak to chodí v zázemí festu. Jo …, úklid je špinavá a občas dost nechutná práce.

Distra, ani žádný jiný stánky nic neplatí. Jen pokud chtěj být „uvnitř“ v areálu, platí vstup jako každý jiný, ale to je za „člověka“, není to poplatek za stan nebo stůl.

Vidím reklamy na Fluff v Maximum Rock´n´Rollu, zahraničních médiích … .  Je v tom záměr nebo reklamě u nás v Čechách necháváte samovolný spád?

Ne, většina těchto zinů má celosvětovou a hlavně celo evropskou distribuci, takže si ta reklama nakonec najde cestu i k nám. Jinak je ale fakt, že s reklamou to nějak nehrotíme a trochu spoléháme na to, že se to mezi lidma rozkřikne. Lidi, který se o tuhle muziku zajímají a spojují je určité názory i životní styl, si k festivalu svou cestu najdou. Navíc při dnešním rozšíření internetu by se podle mě osobně ani nic nestalo, kdyby žádná reklama na papíře nebyla. Samozřejmě je ale reklama v pár zinech, nějaký plakáty a letáky po klubech a record storech - to je asi tak všechno, co se týče tištěný reklamy na FLUFF. Rozhodně žádný plakátování po ulicích a podobně. Za tím, že fest existuje je na 100% práce přes internet a tam směřuje i většina reklamy.

Podle jakých měřítek vybíráte kapely?

To není úplně otázka na mou osobu,  lineup dává dohromady tradičně Tomáš a posledních pár let mu pomáhá Jakub. Oni mají přehled a kapely vybírají prostě podle toho, co by podle nich lidi oslovilo a který kapely by rádi viděli osobně. Taky jsme trochu limitovaní tím, který kapely jsou v době festu někde poblíž.

Jezdíte i s kapelama, takže můžete srovnávat hardcore scény u nás a mimo ČR? Cítíš nějaké zásadní rozdíly?

No, já osobně jsem toho s hardcore kapelama moc nenajezdil. Ale myslím si, že ta scéna v evropským měřítku funguje dost podobně, samozřejmě se každému bude zdát, že tamhle vedle jim to hrozně šlape, protože tam třeba měl nějakou dobrou zkušenost z jednoho výletu, ale je to dost podobný. Čím víc na východ, tím máš větší hlad po koncertech a kapelách, protože tam až tak moc kapel zatím nejezdí. Čím víc na západ, tím vetší je koncertní nasycenost.

Nakonec ta poloha pro FLUFF je ideální, dokáže se tam potkat taková ta „syrová scéna“ východu s tou jemně unavenou západní. Co se nás týče, jsme po těch 20ti letech samozřejmě spíš již na unaveným západě. Taky se scéna posouvá dál a dál na východ, na první festy jezdili děcka ze Slovenska, Polska a dneska jezdí z Kazachstánu, Ruska …. Ta scéna nemá velký rozdíly - založený na poloze, spíš na době jaká uplynula od otevření hranic. 90tý léta to tady byla samozřejmě pionýrská doba, která teď probíhá někde dost daleko na východ od nás.

Poslední slova jsou na Tobě … díky za rozhovor a ať se daří Michale …

Díky, tak na Fluffu.

http://www.flufffest.net/

http://www.facetheshow.com/archive.php?file=fluffpreview

 

Obrázky

   
Fluff Fest
Fluff Fest
Fluff Fest
Fluff Fest
Fluff Fest
Fluff Fest
Fluff Fest
Fluff Fest

 

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (332)
Garlands – Ztracená místa (256)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (183)
Bratislavské Dievčatá - s/t (180)
V.O.H. - Cesta bez konce (166)
Hippie Chippies - Double Trouble (164)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (154)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Cimiterium / Slavery - split
Pivnica / Active Minds - split
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.