Youtube
Rozhovor s PISSCHRIST
16.07.2008 10:36
Hlučné australské raw punx PISSCHRIST jste už možná začátkem léta u nás viděli, když hráli na Obscenu a na Sedmičce, nicméně na dva koncerty se k nám v nejbližších dnech ještě vrátí, takže tady je rozhovor! Jinak pokud jste doposud neměli tu čest, tak zkombinujte surovost švédských kapel 80. let (MOB 47, TOTALITÄR, CRUDE SS, ANTI-CIMEX, BOMBANFALL...) s energií japonských kapel jako FRAMTID, DISCLOSE nebo GLOOM, přihoďte navrch strhující pódiové nasazení a máte PISSCHRIST! Více na www.myspace.com/dbeatholocaust
  
31. 7. Rožnov p. Radh. - Vrah (+ DISNEY, EVIDENCE SMRTI)
7. 8. Brno - zkušebna SYIH (+ RUCE PO OBRNĚ, SOTATILA)
  
Rozhovor z PISSCHRIST je přeložen a zkompilován ze dvou různých rozhovorů, co vyšly v r. 2007 – z Maximum RocknRollu č. 288 a Profane Existence č. 52-53.
  
Můžete se představit? Jméno, věk, nástroj?
Tim: d-beat, 27 let, Yeap: hrdelní křeče, 26 let, Dave: motorová pila, 25 let, James: basa, doprovodné hrdelní křeče, 29 let.
  
Kdy jste se dali dohromady? Znali jste se předtím? A jak se zformovala dnešní sestava PISSCHRIST?
Yeap: No, všichni jsme bydleli ve stejném baráku – ve skladišti Pink Palace. Kromě toho, že to bylo místo k bydlení, jsme tu měli i zkušebnu a ve vstupní hale jsme organizovali punkové koncerty a různé benefiční akce. Takže ano, byli jsme předtím všichni kámoši a dělali jsme spolu koncerty, organizovali turné pro jiné kapely atd. Kapelu rozjeli Tim, Dave a James v r. 2003, já jsem se přidal jako poslední, protože jsem byl v té době zrovna na cestách. Měli vymyšlených pár skladeb a potřebovali zpěváka, takže mě oslovili. Základní myšlenka kapely je od začátku jednoduchá: hrát hlasitý, zkreslený, surový švédský hardcore! Dva měsíce po založení kapely jsme nahráli demo.
Tim: PISSCHRIST je v podstatě boční projekt, který se vymknul kontrole. Chtěl jsem hrát mnohem hrubější sračku než v předchozích kapelách, ale předtím jsem na to neměl čas a stejně tak ostatní měli své projekty, ale nakonec se to nějak povedlo. Zorganizovat tuhle kapelu není tak těžké a hraní v ní je sranda.
  
Když hodím na gramofon desku PISSCHRIST, tak slyším vlivy starého švédského d-beat kangu namixovaného s prvotřídním japonským hardcore typu BASTARD nebo NIGHTMARE, souhlasili byste? Jsou v Austrálii nějaké další d-beatové kapely?
Yeap: Řekl bych, že nás určitě inspiruje spousta kapel ze Švédska a z Japonska. Takže se to přirozeně odráží při vymýšlení našich skladeb. Pro mně je PISSCHRIST něco jako pocta všem našim oblíbeným kapelám!
Dave: Jasně, z Austrálie je spousta skvělých kapel, ale pokud jde o d-beat, musíme hledat inspiraci jinde.
  
Texty PISSCHRIST jsou psané v hodně zjednodušeném stylu DISCHARGE-rýmovánek, myslíte si že takto můžete jednoduše a jasně sdělit to, co chcete nebo je to takto psané spíš za účelem zůstat věrni stylu? Máte pár skladeb i v jiném jazyce než angličtina, jak k tomu došlo?
Yeap: Já píšu texty v malajštině. S angličtinou většinou zápolím, jde-li o psaní a čtení. Někdy je jednodušší mixovat angličtinu a malajštinu dohromady. Texty psané v mém původním jazyce většinou vycházejí ze zkušeností, které jsem měl doma v Malajsii.
  
Vaše desky vycházejí v perfektní grafické úpravě, která přesně souzní s vaší hudbou a hodně vychází z klasické punkové grafiky. Kdo vám dělá grafiku a jak moc je pro vás důležité používat tradiční punkový styl?
Yeap: Naše grafické motivy mají na svědomí tři lidi: Kenji Terror z Indonésie, Steve z VISIONS OF WAR a já! Dělám všechny podklady na našich deskách. Snažím se u toho vynechávat počítač a namísto toho preferuju metodu „vystřihni a nalep“. Vypadá to líp a má to osobitější kouzlo. Mám vystudovanou vizuální animaci, takže hodně oceňuju, když si kapely dávají na grafice skutečně záležet!
  
Australská scéna byla až donedávna od zbytku světa celkem izolovaná, čím se to poslední dobou trochu změnilo? Jaké jsou další dobré kapely, labely, fanziny z Austrálie?
Dave: Řekl bych, že se to trochu změnilo díky tomu, že víc aktivních nadšenců odtud začalo komunikovat s lidma ze zámoří, měnit desky atd. Austrálie se taky začala otevírat pro turné cizích kapel, byli tady třeba LIMPWRIST, REGULATIONS, PACK nebo KYKLOOPIEN SUKUPUUTTO. Bohužel nám tu chybí místní kapely, co by vydržely hrát dýl, vydávaly by desky, jezdily turné atd. Pár jmén: ABC WEAPONS, MASSTRAUMA, DRAFT DOGGER (už nehrají), VAE VICTUS (jeli turné po Evropě) a má další kapela STRAIGHTJACKET NATION. Endless Blockades je skvělý aktivní label. Fanziny na papíře, co stojí za zmínku, jsou např. Distort (ten je úžasný!), Cut Sick a Usvthem.
  
Zasáhlo „globální tažení proti teroru“ i Austrálii a jihovýchodní Asii? V roce 2002 došlo na Bali k teroristickému útoku, vedlo to ke zpřísnění bezpečnostních opatření?
Yeap: Ano, Austrálie je skutečně paranoidní zemí, pokud jde o tohle. Vláda se neustále snaží odrazovat uprchlíky z jiných zemí a imigrační procedury jsou stále přísnější. Já sám mívám kvůli tomu, že jsem Malajec, někdy problémy s celníky a imigračními úředníky. Loni byl tady v Melbourne velký zátah ve čtvrti obývané přistěhovalci z Blízkého východu a několik Muslimů bylo zatčeno bez jakéhokoliv zdůvodnění.
  
Všimli jste si nějakých velkých rozdílů mezi koncerty, které jste hráli během svých evropských a asijských turné a mezi těmi, co hrajete doma v Austrálii?
Yeap: Myslím, že máme velké štěstí v tom, že odezva na našich koncertech je všude šílená! Jediným rozdílem je to, že na koncerty v Evropě a v jihovýchodní Asii chodí mnohem víc lidí. V Asii není ve scéně moc holek (ale pomalu se to mění) ve srovnání se zbytkem světa. Myslím, že energie a zapojení lidí na koncertech jsou všude stejné, v Austrílii možná víc zpívají s kapelou. Když jsme hráli v Německu v Potsdami, tak Loffy, zpěvák CYNESS, vyběhl na pódium a zazpíval s náma jednu skladbu v malajštině, text si pro jistotu napsal na ruku, kdyby na něj zapomněl. Vzpomínám taky na to, jak ve francouzském St. Etienne na koncertě týpek, co měl jen jednu nohu, odhodil berle a vletěl řádit do mosh-pitu, hahahaha!
James: Většina koncertů v Evropě byla ve velkých squatech, to je něco, co v Austrálii nemáme. Bylo skvělé vidět na těchto místech jejich historii – z plakátů na zdech a vůbec celkově. Plus samozřejmě ty úžasný jídla pro kapely a taky je v Evropě lepší pivo, i když většinou teplé (byli jsme tam v létě 2006, což bylo jedno z vůbec nejteplejších období na kontinentě). A všude jsou spousty dister. Publikum v jihovýchodní Asii je zase maximálně entusiastické, bylo úžasné hrát v Malajsii pro 1500 lidí a to nám pak řekli, že to byl spíš ten menší koncert! A lidi tam byli nadšení z toho, že můžou potkat cizí kapelu na turné, byli přátelští, bavili se s náma, společně jsme jedli a pili, bylo to fantastické. V Thajsku jsme hráli v nočním klubu na otáčivém pódiu, to asi v Austrálii nezopakujeme. A zase – všude spousta dister, což je něco, co se u nás taky často nevidí.
Yeap: Hodně mě v Evropě inspirovalo to, když jsem viděl jak tam mají lidi zorganizovaná místa ke koncertům a jak se starají o kapely, co jsou na turné (jídlo, místo na spaní, spousta alkoholu). Bylo to pro nás fajn, když jsme hráli každý den, přijet vždycky na nové místo a tam dostat dobré jídlo, pití, potkat příjemné lidi a dostat slušné místo ke spaní. Když jsme dřív dělávali koncerty v Pink Palace, tak jsme nikdy tak zorganizovaní nebyli. Až se vrátím z dalšího turné domů, tak začnu určitě věnovat mnohem víc energie tomu, aby tady začalo fungovat koncertní místo, co bude lépe podporovat kapely na turné.
  
Podle vašich textů to vypadá, že jste všichni vegani nebo vegetariáni, měli jste s tím při svých cestách po světě nějaké problémy? Objevili jste na turné nějaké bezmasé delikatesy?
Yeap: Kromě mně jsou všichni v kapele vegani, já jsem vegetarián. Myslím, že Indonésie v tomhle vede, je to tam totální tempeh a tofu teror! Silnice tam lemují stánky, co prodávají ogrilované plněné tofu a tempeh! Nebo kokosovou rýži s chilli omáčkou a smaženým tempehem! Malajsi má zase několik skvělých restaurací s imitacemi masa. Slyšel jsem, že v USA se dá taky kvalitně najíst... těším se!
Dave: Jídla, o kterých mluvil Yeap, jsou nejlepší. Všude po Jihovýchodní Asii to bylo s veganským jídlem super, snad kromě Thajska, protože tam do všeho dávají omáčku z ryb a taky se tam neprodává tolik jídel přímo na ulici jako jinde, ale i tam jsou úžasné restaurace s bezmasým jídlem.
  
Jakou desku jste měli na svém gramofonu naposledy?
Yeap: BASTARDS „Wind Of Pain“ LP
James: UART PUNK „81-83“ demo and live LP
Tim: COP ON FIRE/VISIONS OF WAR split LP
Dave: TOTALITAR „Vi Ar Eliten“ EP

Více na old.czechcore.cz
Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
Potence (fr) // Ocaso (de) // Marne (cz)
Potence (fr) // Ocaso (de) // Marne (cz) 28.03.2024 - 28.03.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Olomouc, SF MINI Více informací ...
LAHAR + MÖRGHULL + REFORE
LAHAR + MÖRGHULL + REFORE 28.03.2024 - 28.03.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Slavonice, BArák Více informací ...
HARDCORE CROSSOVER KONCERT :
HARDCORE CROSSOVER KONCERT : 28.03.2024 - 28.03.2024 ( 20:00 - 23:59 )
Velké Meziříčí - Rock Depo Více informací ...
Zraz Anonymných Alkoholikov vol. 9
Zraz Anonymných Alkoholikov vol. 9 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 17:00 - 23:59 )
Letohrad | Pizzerie U Forchu Více informací ...
Pallasit
Pallasit 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 19:00 - 23:00 )
Pallasit, Zruč nad Sázavou Více informací ...
Tetem // Garga Pitic (Hun) - Boss Bar Poděbrady
Tetem // Garga Pitic (Hun) - Boss Bar Poděbrady 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 19:30 - 23:59 )
Poděbrady | Boss Bar Více informací ...
Sweat (USA) + 50m Znak (CZ) + další
Sweat (USA) + 50m Znak (CZ) + další 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


SKORUP/A - Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:21, Siki


NOSTRA CULPA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:20, Siki


YE.STEM, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:13, Siki


ZEMĚŽLUČ, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:12, Siki


ANGRY BRIGADE, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:11, Siki


Botch, Praha - MeetFactory, 8.3.2024
Botch,  Praha - MeetFactory, 8.3.2024 09.03.2024 19:55, Mira


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (291)
Garlands – Ztracená místa (201)
ARANANAR – Domov, Co Nebyl (192)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (151)
Přišel podzim 2023 a do ČR míří La Casa Fantom (145)
Bratislavské Dievčatá - s/t (132)
Serotonin Zero - Broken worlds (122)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Earth Crust Displacement - Under The Surface
The Drowns - BLACKED OUT
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
The Fialky - Chulig​á​ni II.
Hippie Chippies - Double Trouble
Garlands – Ztracená místa
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.