Youtube
Rozhovor s VASELINE CHILDREN
12.08.2007 12:51
  
V úterý 21. srpna zahrají v Brně (a na druhý den v Bratislavě) dvě hardcore/punkové kapely z ex-Jugoslávie – VASELINE CHILDREN (Chorvatsko) a MLADINA KINA (Slovinsko). Máš-li rád(a) VITAMIN X, F.P.O., TEAR IT UP nebo LIFES HALT, pak je ta první přesně pro tebe, ta druhá hrne neohrabanější old school hardcore/punk v duchu starých kapel z Washingtonu D.C. Doplní je vídeňská experimentální drumnbass crust kapela s pilou - ABDERA. Start v 19:00 naprosto přesně, pozvánky na mailu orba(a)seznam.cz, koná se ve zkušebně SYIH.
Tady je (zkrácený) rozhovor s VASELINE CHILDREN z Maximum RocknRollu č. 291 ze srpna 2007, překládal Phil Hell, ptal se Mungos z Makedonie:
VASELINE CHILDREN jsou pravděpodobně jednou z nejlepších dnešních chorvatských hardcore kapel. Hrají rychlý, ofenzivní a přímý hardcore s obrovským nasazením a energií. Kapela začala fungovat v Záhřebu na konci r. 2005 a od té doby skutečně tvrdě pracuje: před pár měsíci vydala své první CD a teď chystá další nahrávku. Týpci z kapely jsou taky aktivní v místní scéně, dělají koncerty, píší ziny a mají distra a labely. Pokud budete mít šanci uvidět je naživo, nepropásněte ji – nakopou vám prdel. Sestava: Mario (zpěv), Gajo (bicí), Blaz (kytara) a Kiki (basa).
  
MRR: Nedávno jste jeli krátké zimní turné po Srbsku a Makedonii. Jaké to bylo?
Blaz: Nevím, jestli bych tomu říkal „turné“, ale co... Bylo to super a možnost vidět srbskou a makedonskou scénu „z první ruky“ mě skutečně nadchla, ale hlavně bylo fajn potkat kámoše, které tak často nevídáme. To je ta nejdůležitější věc: vidět staré známé, potkat nové kámoše, nechat se inspirovat – to mě na kapele baví nejvíc. Koncerty byly skvělé. Nejlepší ale bylo vidět zase naživo FxPxOx, protože je mám raději než jakoukoliv jinou kapelu, možná to pro mě bylo důležitější než náš koncert hahaha... Pokud jde o atmosféru an turné, tak občas byl trochu stres, ale většinou jsme se furt řechtali, protože jsme banda magorů, ale to je tak pořád...
xGajox: Nebylo to „pravé turné“... jen dva koncerty zorganizované našimi drahými kámoši z Bělehradu a Skopje. Měli jsme hrát taky v Temešváru, ale ten koncert odpadl. Měli jsme se skvěle – oba odehrané koncerty byly super! Opět jsme se mohli vidět s lidma, co milujeme, potkat nové známé, hráli jsme a poslouchali spoustu dobrého hardcore/punku, domluvili jsme pár budoucích punkových aktivit a ještě toho bylo víc. Tohle nezažiješ v žádné mainstreamové pop rockové scéně, to je jasné, protože v HC/punku nejsou žádné bariéry, žádné rozdíly mezi kapelou a posluchači.
MRR: Před turné jste si vydali své první CD, můžete o něm říct víc? Bylo vydáno v kooperaci více labelů z Chorvatska, Srbska a Makedonie... je tohle dobrá cesta pro kapelu jak vydat svou hudbu?
Blaz: Jasně... co ale říct víc, prostě jsme to vydali a jsme spokojení s výsledkem. Někdo si určitě bude stěžovat na „kvalitu produktu“, ale koho to zajímá, my jsme punková kapela a nemáme dost peněý ani „know-how“, aby to dopadlo líp.
xGajox: Tenhle způsob vydání je skvělej pro kapelu, zvlášť tehdy, když do toho dáš víc než jen texty a seznam válů na obal. Připojili jsme ke každé skladbě komentář a každý z nás napsal svůj text o kapele, o DIY hardcore punkové scéně atd. Doufám, že to aspoň někoho vyburcuje k zamyšlení a aktivitě.
Blaz: Jsme se vším spokojení, akorát škoda, že booklet není ještě větší, představoval jsem si spíš mini-fanzin s mnohem více texty. Ale je to teprve první nahrávka kapely a dělali jsme jí celkem narychlo... určitě toho vydáme víc a bude tak větší prostor se zlepšovat.
xGajox: Vydat nahrávku ve spolupráci s labely z celého Balkánu je skvělé, protože to dává scénu dohromady a rozšíří se to mezi více lidí. Taky si myslím, že punx na Balkáně by měli víc máknout na svých nahrávkách. Měli by vydávat víc CDs a pořádně je šířit... neměli by zůstávat jen u demáčů a scény ve svém nejbližším okolí.
Kiki: To je nejlepší cesta jak něco vydat: DIY. Možná to neuslyší úplně všichni, co by mohli, ale o to nejde – DIY kapelám jde víc o to, kdo je poslouchá, než o to, kolik lidí je poslouchá.
MRR: Jste straight edge kapela. To je dnes celkem vzácnost. Kdy jste s tím začali a bylo to nějak vědomě? Jak moc je to důležité?
Blaz: Jasně, jsme straight edge kapela, ale nemluvíme o tom v našich skladbách nebo na koncertech... OK, malujeme si křížky na ruce, ale to je spíš osobní věc, chceme tím ukázat něco jako „jsme stále tady“. Důležité ale je, že jsme se dali dohromady náhodou, nehledali jsme cíleně další straight edge členy – jsme jen parta hardcore/punkových nadšenců naladěných na stejnou vlnu a takhle to prostě dopadlo, že jsme se potkali. Upřímně, mě je u prdele kdo je straight edge a kdo ne, snažím se tomu nevěnovat pozornost. Nejdůležitější je, jakej je ten člověk sám a jestli se ke mě chová jako k lidské bytosti. Důležité je chovat se k sobě jako lidi bez jakýchkoliv nálepek. Co je komu po tom, jestli piju nebo ne – to je úplně jedno – je to moje věc a já se tak cítím fajn, ale vím, že to není pro každého, takže proč bych měl svůj názor někomu cpát?
Cane: Zjistil jsem, že Kiki je straight edge až během první společné zkoušky.
Kiki: Když Gajo a Blaz kapelu založili, tak nehledali cíleně S.E. členy, byla to náhoda. Myslím, že straight edge pro nás znamená víc jako pro individuality než že by to bylo něco kolektivního týkající se celé kapely. Máme rádi jeden druhého a respektujeme se a bylo by to tak nadále i když by se straight edge někdo přestal.
MRR: Máte skladbu „Hardcore začíná v mém pokoji“, ve které mluvíte o lidech, co nedělají nic a jen sedí na prdeli a kritizují. Myslím, že to přesně popisuje scénu ve Skopje, protože je to pořád těch pár stejných lidí, co dělají všechno – od vydávání zinů až po organizování koncertů, asi je to ale stejné i v Chorvatsku. Proč si myslíte, že to tak je?
xGajox: Tu skladbu jsem napsal já. Text je o tom, jak pro většinu lidí je punk jen příležitostí, aby se zmastili a užili si nějakej festival, zatímco po zbytek roku nedělají nic. Vždycky jsem si myslel, že když je někdo pankáč, tak jím je 24 hodin denně, ne jenom o víkendu anebo když se to zrovna hodí.
Blaz: Je to tak se vším. Většina lidí není zvyklá něco sama dělat pro druhé a pro sebe. Většina lidí o to nemá zájem, jsou zvyklí, že je vždycky někdo obslouží, tak co by se starali? Faktem je, že na to, abys normálně fungoval v této společnosti toho potřebuješ umět stále míň a míň oproti minulosti. Jídlo, pití, oblečení, zábava atd., všechno si můžeš objednat, doručí ti to přímo domů, máme internet, nepotřebujeme spolu komunikovat přímo. Je to totálně bizardní. Naše civilizace hromadí všechny poznatky zašlých kultur a stejně i tak se nám daří je ničit a je stále míň a míň věcí, které umíme vyrobit vlastníma rukama. Stejné je to ve scéně. Jsou lidi, kteří se pouští do konstruktivních aktivit, zatímco jiní zvládnou jen kritizovat a konzumovat, protože nic lepšího neumí.
Cane: Nejjednodušší je sedět a říkat, že scéna je na prd a nedělat nic pro to, aby to bylo lepší. Problém je, že většina lidí je příliš líná a nechce hýbnout prdelí.
Kiki: Myslím, že je tohle stejné všude, protože lidi jsou všude stejní konformisti. Berou punk jako něco co je zábavou přes víkend, jako něco, co děláš, když jseš v pubertě. Nedokáží respektovat ani těch pár lidí, co za ně vždycky všechno zorganizují.
MRR: VASELINE CHILDREN je kapela, která ráda mluví mezi skladbama, což není případ většiny kapel dnes, co jen odehrají koncert a zmizí... Jak moc je důležité pro HC/punkovou kapelou prezentovat svůj názor před lidma? Asi všichni víme, že většina lidí spíš preferuje kapely co jen hrají než ty, co hodně mluví.
Cane: Mluvit mezi skladbama, o tom je hardcore! Pro kapely, co mají, co říct, je důležité, aby to na pódiu řekly. A nemusí to být nějaká stokrát přežvýkaná fráze, měl by to být upřímný názor, toho, kdo ho říká.
xGajox: Hned od začátku existence VASELINE CHILDREN jsme se rozhodli, že budeme na našich koncertech vždycky mluvit. Je pro nás důležité vyjádřit naše názory, myšlenky a témata, o kterých jsou naše texty. Nemyslím, že by to nutně musela dělat každá HC/punková kapela, ale myslím, že je to fajn způsob, jak se o své názory podělit s druhými a někdy tím odstartovat diskusi nebo komunikaci.
Blaz: Je to pro nás velmi důležité... Nemám nic proti kapelám, co jen odehrají svoje skladby, ale vždycky jsem zklamaný když vidím nějakou cizí kapelu, která kromě svého názvu nic neřekne. Rozumíš, když jsem v cizím městě nebo dokonce státě, tak chci poznat jak tam lidi žijí, co si myslí atd. Je mi ukradená jejich sbírka desek, chci se s nima poznat, naučit se něco nového, říct co si myslím já, vyjádřit své názory, říct, proč jsem tam. Možná, že tak inspiruju někoho dalšího stejně tak jako mě inspirovali jiní lidi nebo kapely, když jsem se dostával k punku.
MRR: Řekl bych, že styl hardcore, kterej hrajete, je těžce ovlivněn kapelou TEAR IT UP. Vzhledem k tomu, že ta už je dávno na pravdě boží, je podle vás nějaká nová kapela, co by je nahradila? Možná VASELINE CHILDREN? Co vůbec posloucháte za kapely?
xGajox: TEAR IT UP je kapela, co mě v posledních dvou letech hodně ovlivnila. Pouštěl jsem si jejich desky pořád dokola, četl si jejich texty a rozhovory a říkal si: „To je ono, to je přesně příklad punkové kapely!“ Takže určitě na mě měli jistý vliv.
Blaz: Pokud jde o kapelu, co by je nahradila, tak nevím. A je mi to celkem jedno dokud mám doma jejich desku „Nothing To Nothing“. Většinou poslouchám hardcore klasiky a vše z nových kapel, co za něco stojí, naštěstí jich je stále víc. Můj top five za posledních pár dnů: BAD BRAINS „Roir tape“, NO MEANS NO „Wrong“, THE NEW BOMB TURKS „Destroy Oh Boy!“, IMPERIAL LEATHER „Something Out Of Nothing“, BIKINI KILL „Reject All American“.
xGajox: Poslouchám hromadu hudby, většinou hardcore a punk z 80. let, což v poslední době znamená: DESCENDENTS/ALL, BLACK FLAG, ADOLESCENTS, CIRLCE JERKS, ILL REPUTE, HATED YOUTH, TEAR IT UP, THE RITES, FxPxOx, FINAL APPROACH, BAD RELIGION, DOWN BY LAW, DAG NASTY, MOVING TARGETS, ranné DC kapely, ranné bostonské kapely atd.
Kiki: Poslední dobou poslouchám kapely od raných 80. let až po dnešek (ILL REPUTE, I OBJECT, SENATA FOX, THE TANGLED LINES...), stejně tak jako power violence a undergroundový hip-hop.
Cane: Poslouchám spoustu kapel: BLACK FLAG, INSIDE OUT, CHILDREN OF FALL, AK 47, RAMBO, I OBJECT, HEAVEN SHALL BURN, ENDSTAND, THE NOW DENIAL, THE PLAGUE MASS, SICK OF IT ALL, Johny Cash, F.P.O., PANACEJA, I WALK THE LINE, THE VICTIMS, LETS GROW... to by se dalo psát celý den...
MRR: Scéna tady v Makedonii je na tom poslední dobou ne moc dobře... míň a míň lidí chodí na koncerty a o hardcore se nikdo nezajímá. Jak je to v Zahřebu a v Chorvatsku vůbec? Může kapela jako VASELINE CHILDREN ovlivnit nějakým pozitivním způsobem scénu?
Blaz: Dá se říct, že u nás je návštěva koncertu na stejné úrovni jako jakákoliv jiná víkendová zábava. V parku, na baru, na diskotéce nebo na punkovém koncertě, většina lidí to bere stejně, řekl bych... Je to smutné, protože z toho plyne, že punková scéna ztratila veškerý smysl své existence s výjimkou aspektu laciné zábavy... Nevím, jestli byl punk někdy nějakou skutečnou hrozbou, ale myslím, že scéna mívala i lepší dny, jde-li o její podvratnou roli. My jako kapela se můžem klidně plácat čurákama přes obličej, ale nezměníme nic... možná je to trochu pesimistické, ale k tomuhle jsem došel a myslím, že je to prostě tak. Někdy se k tomu na koncertech snažíme přistupovat pozitivně, mluvíme, snažíme se zapojit lidi a stejně to vyvolává akorát nadávky. Někdy jsme negativističtí a to taky není dobrý.
xGajox: Myslím, že pro scénu v zemích ex-Jugoslávie by bylo nejlepší, kdyby se víc propojila, protože v různých zemích jsou různé výhody a nevýhody. Např. ve Slovinsku se nejlíp organizují koncerty, v Chorvatsku jsou nejlepší ziny, všechny země jako Makedonie, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko mají skvělé kapely a lidi, co se těžce snaží udržet DIY HC/punkovou scénu při životě. Doufám, že s VASELINE CHILDREN můžeme scénu pozitivně ovlivnit, uvidíme časem jak se nám to povedlo ať už s kapelou nebo jako každému zvlášť.
Kiki: Myslím, že scéna tady byla před 2-3 lety horší. Dnes máme určitě víc fanzinů a větší zájem o ně. Jsem zvědavej, jaké to bude za rok. V Chorvatsku obecně jsou místa, kde je to lepší a místa, kde je to horší. Uvidíme, jak se mladší generace bude vyvíjet.
MRR: V Makedonii se všechno točí kolem Skopje – žije tady skoro polovina populace. Může to být někdy na hovno, protože vše se děje jen tady a lidí z menších měst se cítí odstrčeni, podvedeni, frustrovaní, protože nežijí v hlavním městě, takže výsledkem je, že se tam všichni chtějí přestěhovat. Řekněte mi víc o tom jak je to v Chorvatsku – vím, že Blaz je z menšího města – akceptují lidi z hlavního města ty, co přicházejí z menších měst?
Cane: Záhřeb je největší chorvatské město a má bohatou hardcore punkovou historii. Lidi ho a jeho obyvatele buďto nenávidí anebo si nedokáží život mimo Záhřeb představit.
Blaz: Záhřeb je hlavním centrem a hodně se toho v něm děje, ale jsou i jiné scény s aktivní scénou – třeba Rijeka – a skoro všude se najde pár nadšenců, co se o něco snaží. Ale faktem je, že většina těchto lidí pak jde na vejšku a skončí tak v Záhřebu, což znamená, že o ně jejich lokální scéna přijde.
xGajox: Většina peněz jde do Záhřebu, spousta lidí tu studuje, pracuje, žije. Nevím, co říct víc, v Srbsku je to stejné.
Kiki: Někdo sem jde za studiem jako Blaz, další lidi prostě jdou za „lepším životem“. Některé části Chorvatska jsou v zcela pohodě, hlavně ty co žijí z cestovního ruchu, ale jsou taky části země, co jsou naprosto odříznuté od světa a jsou na tom hodně zkurveně. Většinou za to může válka. Hodně mladých lidí z vesnic se stěhuje do Záhřebu, protože doma nemají z čeho žít. Malá města jsou často monotónní a depresivní, možná vhodná když máš rodinu, ale absolutně nepřejícná mladým lidem. Spousta lidí chorvatského původu se do nich přestěhovala z Bosny a Hercegoviny a většinou sebou přinesli silně konzervativní názory a návyky. Lidi z velkých měst většinou ty z těch menších zcela akceptují.
MRR: Pokud vím, tak Chorvatsko by se mělo stát někdy v roce 2007 členem NATO a brzy poté pravděpodobně i členem EU. Jak to ovlivňuje život v Chorvatsku? Co si o tom lidi myslí? A co vy?
Blaz: Chorvatsko utratí obrovské peníze na to, aby se zalíbilo EU a aby dostalo úroveň své armády na úroveň NATO, zatímco jsou tu lidi, co nedostávají po celé měsíce mzdu a stejně chodí do práce. Běžný člověk se o to nezajímá a útěchu hledá v tom že vždycky je někdo, kdo je na tom hůře než on (staré rčení: když mi chcípne kráva, tak ať sousedovi chcípnou dvě). Běžný člověk nepřemýšlí o NATO ani o EU – stará se hlavně o to, aby měl co jíst, pít, šukat a těší se z toho, že během volební kampaně mu vyasfaltují silnici. Je to dost sarkastické, ale bohužel je to velmi blízko pravdě. Hodně jsem o těchto věcech přemýšlel a faktem je, že negativní aspekty převažují ty pozitivní. EU zde údajně potřebuje udržet stabilitu. Jejím základním účelem přitom je zajistit hladký oběh peněz a zboží a ne lidských práv. Pokud jseš bohatej, máš se stejně tak dobře v Německu, Chorvatsku anebo v Srbsku a pokud patříš k pracující třídě, vyjebávají s tebou stejně a můžeš být kde chceš.
xGajox: Jsou lidi, kteří jsou pro a jsou lidi, kteří jsou proti tomu. Určitě se ale staneme členy EU brzo i tak, takže namáhat si hlavu argumenty pro a proti nemá moc smysl. Stejně jako spousta dalších z toho nejsem úplně nadšenej, ale zároveň si myslím, že to přinese i něco pozitivního. Zatím je to spíš ve vzduchu a nedá se říct najisto, co to přinese. Až se Chorvatsko stane členem, tak uvidíme.
Kiki: Lidi jsou k tomu kritičtí, obzvláště k NATO. Vstup do NATO je rozhodnutím politiků a referendum k němu nebude, takže se s tím moc dělat nedá. Nemyslím si, že by vstup do EU a NATO byl něčím skutečně negativním s výjimkou toho, že se vše začne regulovat. Ale jinak je to stejné, ať jsme v EU nebo ne, stále jsme otroky zákonů a místních elit.
Cane: Když se Chorvatsko stane členem EU, tak nebude tak těžké získat víza do USA a to bude pro nás jako pro kapelu ta hlavní pozitivní věc. Normální lidi se většinou bojí, že ztratí svou národní identitu a že budou dál pracovat v mizerných podmínkách, zatímco elita bude poté, co to s EU nějak upeče, stále v té nejlepší pozici.
MRR: OK, myslím, že to stačí, tak řekněte něco nakonec – budoucí plány, cokoliv dalšího, co máte na srdci...
Blaz: Singl na Thrashbastards Records z Německa, split 7“ na Third Party z USA, nějaké split CD, koncerty, nahrávky, potkávání známých, ježdění na kole láska, boj, sranda... běžný život...
Cane: Pokud chce kdokoliv vědět o nás víc, ozvěte se. Komunikace je klíčem ke všemu!

Více na old.czechcore.cz
Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
DROM, MAYON & BULLFROG
DROM, MAYON & BULLFROG 19.04.2024 - 19.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Prostějov, Klub 27 Více informací ...
Neřád (CZ) / Røst (At)
Neřád (CZ) / Røst (At) 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Brno, Sibiř Více informací ...
Kanäl VII
Kanäl VII 20.04.2024 ( 19:00 - 23:59 )
Žamberk - Pivovar Kanec Více informací ...
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Příbram, Bowling Klub Více informací ...
DROM, MAYON & DRUTTY
DROM, MAYON & DRUTTY 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Frenštát p. Radhoštěm hospoda Lubina Frýdek-Místek, zkušebna club art Více informací ...
Arrogant Twins křtí desku.
Arrogant Twins křtí desku. 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha, Stresovicka Kramle Více informací ...
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE 22.04.2024 - 22.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


MORSCH, Praha - Eternie, 2.4.24
14.04.2024 11:59, Siki


MÝRDAL, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:28, Siki


OČI VLKA, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:24, Siki


MORDLOCH, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:23, Siki


KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (324)
Garlands – Ztracená místa (249)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (176)
Bratislavské Dievčatá - s/t (175)
Hippie Chippies - Double Trouble (160)
V.O.H. - Cesta bez konce (157)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (148)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.