Youtube
Rozhovor se Sergeyem (Led By Fear, Axidance)
09.09.2013 09:17 Saman
Obrázek

Led By Fear je divoké úderné disbeat trio z Ruského Tveru, které se na přelomu září a října vydává na dvoutýdenní evropské turné a zhruba ve stejné době jim vychází split sedmipalec s Petrohradskými kolegy AdrianoCelentano (grind/d-beat se členy Distress). Protože se s kytaristou Sergeyem známe skrze jeho druhou kapelu Axidance, prohodil jsem s ním pár slov o nadcházejícím turné a o ruské scéně.

 

Jak je pro nemoskevskou kapelu z Ruska těžký domluvit turné po střední a východní Evropě?

Je to docela jiné, než když bookujeme turné po Ukrajině, Rusku nebo Bělorusku. Vypadá to, že většina měst je přesycená kapelami, všichni jezdí na tour a často nikdo ani neodpovídá na maily od kapely, která chce někde hrát. Takže pro neznámou kapelu, jako je ta naše, není úplně lehké najít koncerty. Turné by nebylo možné zařídit bez kamarádů v Polsku, ČR, Bělorusku a Holandsku. Díky nim jsme v těchto zemích neměli problém domluvit koncerty. Ty ostatní řešíme nemilosrdnými e-mailovými nálety, haha. Je to asi v Evropě běžná věc, ale pro nás to bylo nezvyklé. Protože třeba ve Tveru bych chtěl punk/hc koncerty dělat častěji. Moc kapel sem ale nejezdí, tím spíše takových, pro které bych chtěl dělat koncerty. Ale situace se lepší rok od roku a je dobré vidět víc a víc kapel z Evropy na turné po Rusku, které si navíc užívají.

 

S tvou druhou kapelou Axidance jste hráli i na dost odlehlých místech po celém Rusku. Jaký to bylo?

Jo, v posledních několika letech jsme podnikli pár výletu skrz Rusko. Poslední turné začalo v Moskvě a skončilo daleko na Sibiři, v Irkutsku. Bylo to 14 koncertů a bylo to úplně výborné. Sibiř byla neuvěřitelná. Neskutečná příroda, nádherná a mocná, lidský jazyk to nemůže vyjádřit. Krásná města se skvělými lidmi. Mají svojí vlastní mentalitu odlišnou od zbytku Ruska. Jsou pevní jak skála, žádné sračky, a jsou velmi chytří, milí a upřímní, ryzí lidé. Musel bys to vidět. Je těžké to popsat, obzvlášť v angličtině. Takoví lidé bydlí ve velkých městech a hlavně na venkově. Je tam taky hodně menších industriálních měst, kde je situace jiná. Každopádně v téhle scéně je hodně zajímavých lidí a dost skvělých kapel. Je škoda, že pro mnoho z nich je velice obtížné hrát v centrálním Rusku. Jsou tam unikátní kapely, které nejsou podobné ničemu jinému. Ale bohužel je tam taky těžké nahrát obstojnou nahrávku. Všechny koncerty byly perfektně zorganizované a neměli jsme skoro žádné problémy s policajty nebo s nácky, což je super. Reakce lidí na naše koncerty byly hodně emocionální. Během celého našeho hodinového setu byli lidé nadšení a samozřejmě pro nás bylo silné pro takové publikum hrát. Asi nejlepší koncerty byly v Togliatti, Ekaterinburgu, Novokuznetsku, Krasnoyarsku a Irkutsku.

Jak jsem říkal, ve většině ruských měst nebývá moc koncertů, takže každá akce je pro místní událostí. Ale naštěstí jsou lidí, kteří drží scénu naživu, protože považují za důležité prolomit ten pocit izolace. Chápeš, někdy mají lidé pocit, že nemá cenu zkoušet něco měnit, takže to pak vypadá asi takhle: „možná je to možné v Evropě, v USA nebo v Moskvě, ale ne v téhle prdeli.“ A týká se to všeho - od hraní v kapele, přes vegetariánství/veganství, až po politický/antifašistický aktivismus. Taky jsem se tak párkrát cítil. Koncerty jsou součástí komunikace a kulturní výměny, takže lidí dostávají hudbu, myšlenky, postoje a energii přímo od kapely a ne jen skrze internet. Inspiruje je to k tomu, dělat něco se svými životy a s místy, kde žijí. Můžu to říct s jistotou, vídám to ve svém městě.

 

Brzo vyjde nova nahrávka Led By Fear. Řekni něco o procesu nahrávání, vydávání a o tom, kdy to vyjde.

Vydáváme split s AdrianoCelentano, našimi dobrými přáteli z Petrohradu, kde hrají i dva lidi z Distress, známé ruské disbeatové kapely. AdrianoCelentano hrají hrubý grind/d-beat a některé z jejich songů mají takové ty kurevsky tvrdé sludge pasáže. Zajímavé jsou na nich určitě i dvě zkreslené basy a dva vokály. Taky bych zmínil jejich šíleně divoké koncerty, to je čisté peklo.

Naše strana bude k dispozici k poslechu na bandcampu. Nahrajeme jí tam pár týdnů před tím, než vyjedeme na tour. Jsou to tři písně nahrané v loňském roce. Od té doby jsme ještě nahráli další 4 písně, které plánujeme vydat jako 7“. Teď dáváme dohromady labely.

Všechny naše nahrávky jsou udělané stejně. Jdeme do studia, připravíme se a nahrajeme základ písní naživo. Písně ze splitu a z plánovaného sedmipalce jsou nahrané najednou. Podle nás je hraní naživo důležitým faktorem naší hudby a takhle nahrané desky mají více energie a taky je větší zábava při nahrávání. A taky tam můžeš slyšet, jak doopravdy hrajeme, včetně chyb. Nakonec doděláváme jen druhou kytarovou stopu, sóla a vokály. Všechny nahrávky jsem mixoval a masteroval sám. V podstatě jsem se to učil za pochodu, hehe.

Split vychází na konci září v kooperaci obou kapel a následujících labelů: Drink And Be Merry, (rus/ger), Totalpunk recs (rus), Headnoise (rus), Up The Punks (pol) a Miravoice recs (ukr).

Ještě bych zmínil našeho talentovaného kamaráda Victora z Petrozavodsku, který dělal obal.

 

Jaká je vlastně scéna ve Tveru?

Malá, ale je tu pár dobrých kapel, které můžu zmínit:

Болт69 (Bolt69) – hrajou výborný melodický punkrock, ale občas sahají od naštvaného hardcoru až k akustickým věcem. Textově se věnují sociálním, antifašistickým, straight-edge, veganským  i hluboce osobním tématům. Hrajou od roku 2004 a měli nějaké turné po Rusku, Ukrajině a Bělorusku. Vydali i pár desek, z nichž poslední vyšla jen před pár týdny. Taky jsou to fajn lidé, naši dobří přátelé. http://bolt69.bandcamp.com/

Паника? (Panic) –punkrocková kapela. Po letech nečinnosti se znovu dali dohromady s bubeníkem a basákem z Led By Fear. Bohužel ještě nemají nahrávku.

Vmgnovenijah – hrají emo/post-rock/post-hardcore. Ale podle mě jejich nahrávky nemají nic dočinění s energií jejich koncertů. Zajímaví lidé. Zpěvák napsal dizertaci o anarchistickém hnutí v Rusku na počátku 20. století. Taky jsou narozdíl od ostatních ruských kapel v tomto stylu silně DIY kapelou. http://vmgnovenijah.bandcamp.com/

Dvory – výborný meditativní ambient/drone project našeho kamaráda. Vydal hodně věcí, ale o internet se nezajímá, hehe.

Ve Tveru nebývá moc koncertů. Většinou několik do měsíce a v různých stylech. V poslední době jsem viděl La Casa Fantom, Landveraad, The Fight a Jungbluth. Je tu teď hezký levný klub, kde se dají dělat koncerty. Taky pořádáme koncerty na zkušebnách, v opuštěných domech, v lese a na jiných místech, které jsem zapomněl.

Z jiných aktivit bych zmínil ještě několik transparentových politických akcí, nedávné započetí stavby kulturního centra v opuštěné rodné usedlosti Mikhaila Bakunia (která je kousek od Tveru a je opravována dobrovolníky a aktivisty, před pár měsíci tam dělali festival/setkání) nebo pomoc místnímu zvířecímu útulku, který děláme. Taky jsme před pár lety byly úspěšní v zabránění náckovským kapelám v hraní v našem městě. V podstatě jsme přesvědčili všechny kluby ve městě, aby jim to neumožňovaly, a ujistili jsme se, že žádný z promotérů jim koncert neudělá. Pro mě je to dost důležité, protože nejenže netolerujeme náckovský sračky, ale snažili jsme se i odcizit město místním boneheadům a nedat jim žádný prostor, kde by se mohli bavit, scházet a cítit se dobře.

Ještě zpět k Sibiři. Zmínil jsi kvality tamních kapel. Zmínil bys nějaká jména?

Jasně, skoro v každém městě byla dobrá kapela, která zasluhuje pozornost.

Löd - sludge z Togliatti lodswag666.bandcamp.com

Ignis - black metal band z Ekaterinburgu ignis.bandcamp.com/album/sic-transit-gloria-mundi

Сирены Титана (Titan's Sirens) – hodně originální bluesově znějící  noise rock z Irkutsku. Zkreslená basa, bicí a vokály. www.youtube.com/watch?v=sOGNOVeA5sg

Культура Курения - post-black/post-punk z Novosibirsku kulturakureniya.bandcamp.com

Steak Chaos – temný grindcore z Novokuznetsku se sociálními a proveganskými texty. Koncert byl neskutečný. Jedni z nejlepších hudebníků, co jsem v Rusku viděl. djdrecords.bandcamp.com/album/steak-chaos-xxi (je to staré album, nové vychází brzy)

Dogstone – sludge/rock se členy Steak Chaos dogstone.bandcamp.com/album/time-of-waste

UWOSG – temný, trochu ujetý a melancholický rock-n-roll/death rock/post-punk z Barnaulu. Oni a Сирены Титана byli mí favorite z turné uwosg.bandcamp.com

Deafknife – hodně dobrý post black/black metal from Krasnoyarsku opposingmusic.bandcamp.com/album/deafknife-vi-er-d-de-2012

 

LED BY FEAR BANDCAMP

LED BY FEAR EURO TOUR 2013:

25/9 Minsk
26/9 Grodno
27/9 Brest
28/9 Belostok
29/9 Biala Podlaska
30/9 Warsaw
1/10 Wroclaw tbc
2/10 Prague
3/10 Liberec
4/10 Roznov
5/10 Unicov
6/10 Plzen
7/10 NEED HELP Nurnberg/Stuttgart
8/10 Mainz
9/10 NEED HELP Strasbourg/Karlsruhe
10/10 Nancy
11/10 Emmen
12/10 Nijmigen
13/10 Amsterdam tbc
14/10 DAY OFF
15/10 NEED HELP Germany
16/10 NEED HELP Germany
17/10 NEED HELP Germany
18/10 Leipzig tbc
19/10 Berlin tbc
20/10 Poznan

Obrázky

   



 

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
Zraz Anonymných Alkoholikov vol. 9
Zraz Anonymných Alkoholikov vol. 9 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 17:00 - 23:59 )
Letohrad | Pizzerie U Forchu Více informací ...
Pallasit
Pallasit 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 19:00 - 23:00 )
Pallasit, Zruč nad Sázavou Více informací ...
Tetem // Garga Pitic (Hun) - Boss Bar Poděbrady
Tetem // Garga Pitic (Hun) - Boss Bar Poděbrady 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 19:30 - 23:59 )
Poděbrady | Boss Bar Více informací ...
Sweat (USA) + 50m Znak (CZ) + další
Sweat (USA) + 50m Znak (CZ) + další 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
Gurs // Samota // sinks
Gurs // Samota // sinks 03.04.2024 - 03.04.2024 ( 19:00 - 22:30 )
Brno Vegalite Více informací ...
Pražské koncerty Conflict (UK)
04.04.2024 - 04.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
INDUSTRY (DE) + více
INDUSTRY (DE) + více 04.04.2024 - 04.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Liberec, Azyl Pivní Bar Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


SKORUP/A - Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:21, Siki


NOSTRA CULPA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:20, Siki


YE.STEM, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:13, Siki


ZEMĚŽLUČ, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:12, Siki


ANGRY BRIGADE, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:11, Siki


Botch, Praha - MeetFactory, 8.3.2024
Botch,  Praha - MeetFactory, 8.3.2024 09.03.2024 19:55, Mira


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (291)
Garlands – Ztracená místa (201)
ARANANAR – Domov, Co Nebyl (193)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (152)
Přišel podzim 2023 a do ČR míří La Casa Fantom (145)
Bratislavské Dievčatá - s/t (135)
Serotonin Zero - Broken worlds (122)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
The Drowns - BLACKED OUT
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.