Youtube
SOULSIDE (Dischord records) | rozhovor
19.09.2019 11:36 Jirzophone
Obrázek

Další z řady mini rozhovorů, které vznikly pro MUZIN, informační mini zin brněnského klubu Kabinet MÚZ. Tentokrát na Banánovi otázky odpovídala dischordská kapela SOULSIDE. V brněnském klubu KABINET MÚZ vystoupí 1.10., o den později 2.10. bude Prha - 007.

 

[for English scroll down]

 

Soulside-2verze kopie 2ee49dbe585c4b5b62e02cf96d87eb0e4470b38d0e17bba437dccf7f16e06853-rimg-w525-h315-gmir

 

Slovem "kultovní" by se mělo šetřit, avšak v případě Soulside je zcela na místě. Kapela, která byla součástí tzv. Revolution Summer, jednoho z nejinspirativnějších období v celé historii punk rocku a vydala nadčasové desky na Dischord Records. Soulside se objevili na pódiích tzv. Východního bloku již v 80. letech a byli inspirací pro Girls Against Boys a další skvělé kapely. Bubeník Alexis Fleisig , kterého můžete znát např. z Obits nebo Savak, je členem Soulside od doby jejich vzniku v roce 1985. Zde jsou jeho odpovědi na pár otázek...

Otázky kladl Banán, překlad: Honza Č. + Slowcha

  1. Soulside původně vznikli ve Washingtonu DC v roce 1985, což už je pěkných pár let dozadu. Teď je rok 2019 a vy se vracíte do Evropy. Koho napadlo začít znovu hrát? Shodli jste se na tom okamžitě, nebo to chvíli trvalo? A kdo je vlastně teď součástí kapely?

Soulside byli v podstatě aktivní mezi roky 1985 a 1989. Měli jsme to štěstí jezdit turné po Státech, vydat pár desek a v roce 1989 nás pozvali do Evropy. To pro nás pro všechny byla zásadní zkušenost. Byli jsme sice mladí, ale věděli jsme, jak důležité je potkat se a seznámit s lidmi v historicky tak zlomové době. Berlínská zeď ještě stála, Polsko procházelo obrovskými změnami a bylo fakt hodně silný tohle všechno vidět. Scotta napadlo, že by bylo bezvadný si o 30 let později v Evropě znovu zahrát . Sice nám chvíli trvalo společně naplánovat, kdy do toho celá kapela může jít, ale všichni  bez rozdílu jsme byli tím nápadem nadšeni. Jedem v tom pořád - já, Bobby, Johnny a Scott.

soulsideinner2 soulside

  1. Jaký je největší rozdíl mezi koncertováním tehdy a teď? A můžeš nám trochu povědět o tom trochu tajuplném, ale rozhodně magickém REVOLUTION SUMMER 1986 v DC? Byla to přece jen vaše doba.

Myslím, že hudební i politický svět a vlastně celá realita, se hodně posunuly. To, co jsme tehdy udělali, je dnes v podstatě nemyslitelné. Věci, které tehdejší dobu definovaly, už tu nejsou a jejich kontext zapadnul. Není žádný východní Berlín a způsob, jakým lidi například sdílí hudbu a informace, je úplně jiný. Spousta zážitků z evropského turné v roce 1989 se už nezdá skutečných.

Revoluční léto byl skvělý a hodně krátký moment v historii Washingtonu DC. Prolnutí hudby a idejí tehdy vedlo ke vzniku spousty nových skvělých kapel a cítili jsme se plní nadějí na pozitivní a lepší budoucnost. Šli jste třeba na koncert Embrace nebo Rites of Spring a domů pak běželi plní nových myšlenek a  nápadů. Nic nebylo nemožný.

  1. Soulside byli jedna z mála kapel, které hrály ve východním Berlíně před pádem zdi. Pamatuješ si ty koncerty? A jak k tomu vlastně došlo?

V roce 1988 jsme jeli americké turné a potkali se s Hetty Zwart z amsterdamského vydavatelství DeKonk records, která nás pak pozvala hrát do Evropy a přes síť přátel a známých jsme se nakonec dostali do Británie, Holandska, Belgie, Francie, Švýcarska, Itálie, Španělska, Řecka, Jugoslávie, Východního a Západního Německa a Polska. Byli jsme na cestách asi čtyři měsíce a viděli spoustu věcí, který nám po těch letech už připadají neuvěřitelně. Tehdejší koncerty si pamatuju a mám pocit, že nás ta zkušenost všechny změnila k lepšímu. Díky obrovskému štěstí jsme potkali skvělé lidi a měli možnost s nimi sdílet a prožívat alespoň malou část jejich životů v té převratné době. Bylo a stále to  je nezapomenutelné.

 034 038 Soulside Les Deep Inside Keeps Soulside Soon Come Happysoulside-front

  1. Hodně Dischord kapel z půlky osmdesátých let je známých tím že posunuly politiku na velmi osobní úroveň. Máš to tak pořád? A jak se cítíš ohledně současného dění ve světě?

Myslím, že jsme si vždycky říkali, že nás politika ovlivňuje všechny, bez ohledu na to jestli o ní chceme mluvit a nebo ne. Spousta našich oblíbených písní je hodně politických. Zároveň  se v nich nemusí mluvit o konkrétní osobě nebo vládě a vyjadřují se k tomu, co je špatně nebo nesmyslně. Každý lidský čin má na něco nebo někoho dopad, takže politika je součástí všeho co děláme. Myslím si, že si to teď potřebujeme připomínat víc než kdy jindy. Když si lidi myslí, že je něco špatně, musí se ozvat. A je důležité, aby věděli, že nejsou sami a že svět může být lepší.

  1. Něco na závěr?

Jsem kámoš s klukama v Soulside celý život a cítím se šťastný, že můžu hrát pro lidi zajímající se o hudbu, kterou jsme dali dohromady před třiceti lety. Mám obrovské štěstí, že potkávám tolik skvělých lidí a že jsem v kapele s lidmi, kteří jsou mí přátelé.

>> 1.10. Brno - Kabinet MÚZ: SOULSIDE (USA) + A-SUN AMISSA (UK) + PROHRA PRAHA // event

>> 2.10. Praha- 007: SOULSIDE (USA) + PROHRA PRAHA // event

 

66457467_2433304183398074_8031712448383811584_o

 

****************** ENG VERSION ******************

 

1. Soulside was originaly formed in DC at 1985, which means some years ago already. But now is 2019 and you are coming back to Europe after few years. Whos idea was it to start to play again and why? Did you agreed immediately or it took sime time to say yes. And who is in the band right now?

Soulside was basically active from 1985 until 1989. We had the good fortune to tour the US, put out a bunch of records and get invited to Europe in 1989. It was an incredibly influential experience for us all-we were young but realized the importance of seeing and meeting people at that pivotal moment in time. The Berlin wall had not yet come down and Poland was going through big changes so to see it at that time was very powerful. Scott had the idea that it would be great to be able to play in Europe again 30 years later. It took a while for all of us to work out when it would be possible for all of us, but we were all pretty excited by the idea. It's all the same people-me, Bobby, Johnny and Scott.

 

2. Whats the biggest difference between playing now and then? And can you tell us little bit about that little bit mystical and definetly magical Revolution Summer of 1986 in DC. Becuase that was your time.

I think the musical world and the political world and just reality in general has shifted a lot. I think it's unfathomable to do what we did back then now-hardly any of those things exist anymore and the context is completely lost. There is no east berlin, the way people exchange information and music is completely different-so much so that those experiences we had touring in Europe in 1989 seem more like fantasy now.
Revolution Summer was a very cool very short moment in time in Washington DC where music and ideas all seemed to gel and sort of get pushed downstream into an explosion of cool bands and a very positive hopeful future of better things to come. We would go see Embrace or Rites of Spring and run home with heads full of new ideas. It felt like anything was possible.

 

3. Soulside was one of a very few bands which played Eastern part of Berlin befor Berlin Wall felt down. Do you rember those shows? And do you rember how it all happened?

We were touring the US in 1988 and met Hetty Zwart from DeKonk records in Amsterdam. She invited us over to play throughout Europe and through a network of her friends and associates, we were able to tour from the UK, the Netherlands, Belgium, France, Switzerland, Italy, Spain, Greece, Yugoslavia, East and West Germany and Poland. it was about 4 months of touring and we got to see so many things that now seem impossible. I remember the shows and I think the experience changed all of us for the better. We were really lucky to have met the people we met and have the opportunity to get a slice of their lives from that time. It was completely unforgettable.

 

4. A lot of mid 80´s Dischord bands were known for bringing politics on very personal level. Do you still feel it? And whats you feelings about whats going on right now all over the world?

I think we always felt like politics affect all of us whether we want to speak out about them or not. A lot of our favorite songs are very political-not necessarily speaking out about one particular person or government but about how situations are wrong or just don't make sense. Every action that we humans make has an impact on someone or something else so politics are part of everything we do. I think we need it more than ever now. People need to speak up and say when they think something is wrong. People need to know that they are not alone and that the world can be better.

 

5. Any last words?

I've been friends with the guys in Soulside my whole life and I feel very lucky to be able to play to people who are interested in hearing this music we made more than 30 years ago and I'm very lucky to meet some many cool people and call the guys in the band friends.
 
 

 

 

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
DROM, MAYON & BULLFROG
DROM, MAYON & BULLFROG 19.04.2024 - 19.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Prostějov, Klub 27 Více informací ...
Neřád (CZ) / Røst (At)
Neřád (CZ) / Røst (At) 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Brno, Sibiř Více informací ...
Kanäl VII
Kanäl VII 20.04.2024 ( 19:00 - 23:59 )
Žamberk - Pivovar Kanec Více informací ...
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Příbram, Bowling Klub Více informací ...
DROM, MAYON & DRUTTY
DROM, MAYON & DRUTTY 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Frenštát p. Radhoštěm hospoda Lubina Frýdek-Místek, zkušebna club art Více informací ...
Arrogant Twins křtí desku.
Arrogant Twins křtí desku. 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha, Stresovicka Kramle Více informací ...
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE 22.04.2024 - 22.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


MORSCH, Praha - Eternie, 2.4.24
14.04.2024 11:59, Siki


MÝRDAL, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:28, Siki


OČI VLKA, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:24, Siki


MORDLOCH, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:23, Siki


KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (324)
Garlands – Ztracená místa (248)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (176)
Bratislavské Dievčatá - s/t (174)
Hippie Chippies - Double Trouble (159)
V.O.H. - Cesta bez konce (157)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (148)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Bratislavské Dievčatá - s/t
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
The Drowns - BLACKED OUT
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.