Youtube
Waawe, Free Dim Fest, Free Dimension
24.03.2003 07:51
Bavit se s experimentátorskou hlukařsky intelektuální :-) kapelou Waawe znamená vzpomenout nejen jejich novou desku, nebo evropské tour. Kluci patří taky do agilní party Free Dimension z Tábora. A ta například dělá hodně vychytaný Free Dim Fest, který bude i letos. Takže tohle povídání se točí kolem všech těhle věcí.
  
Není tomu tak dávno, co jste vydali novou desku. Jak jste s ní s odstupem času spokojeni?
  
Pepa – Já osobně, jsem s tou deskou hodně spokojenej, když to kluci, po míchání u Ježka, přivezli z Prahy, tak jsem byl, co se stran zvuku týče, přímo unešenej.
Tomáš – Já jsem s ní hodně spokojenej, i když bych dneska některý věci udělal jinak, ale to je vždycky, když se na něco díváš s odstupem několika měsíců. Jsem rád, že si tu desku klidně s chutí pustim a baví mě, což se mi u první desky moc nestávalo.

  
V čem je nová věc jiná než předchozí Signal Was...? Zkoušeli jste třeba jiné postupy nahrávání, nebo nějak jinak vznikaly písničky? V některých recenzích jsem se třeba dočetl, že nová deska je právě více písničková....
  
Pepa - My jsem si tu první desku dělali skoro sami, a tenkrát jsem si myslel, že je to hodně povedený, jako na to, že jsme to nahrávali ve zkušebně a tak, ale ta druhá deska je taky nahraná ve zkušebně a zní podstatně líp, prostě je na ní slyšet velkej kus práce od Ondry Ježka. Písničky vznikaly úplně stejně, postup nahrávání byl taky dost podobnej. O tom, že Waawe dneska zněj víc písničkovejc, tak to je pravda, ale taky je pravda, že už to není tak kostrbatý, je to uhlazenější a víc vyprodukovaný.
  
Vy jste k té desce objeli i celkem obsáhlé evropské turné. Máte z něj nějaké zajímavé vzpomínky, jací lidé na vás vlastně takhle venku chodí?
  
Tomáš – Jo těch vzpomínek je spousty, ale pro mě ty nejdůležitější jsou to, že když jedeš na turné na podzim a všude je zima, tak pak přijedeš na jih Francie a do Španělska a tam je nádherný počasí, moře, hory,taky to, že můžeš absolutně vypnout a můžeš alespoň na měsíc bejt bez takovejch těch všedních starostí, když jseš doma. Jediný co děláš je, že celý den sedíš v dodávce a jedeš na koncik, zahraješ, zakalíš, na chvíli jdeš spát, nasnídáš se a ráno znova to samý. Je to vážně fajn.
Pepa - No, zas tak obsáhlý nebylo, 28 koncertů během 5týdnů, což je dost volna a mít na turné víc jak jeden nebo dva dny volna je strašná nuda. Zajímavejch vzpomínek je spousta, asi nejlepší byla ZOO v Berlíně. Ohledně těch lidí, já myslim, že je to asi stejný jako tady v Čechách, nevim, tohle moc nezkoumám.

  
Waawe nikdy nepatřili k typickým představitelům řekněme té odnože HC scény, co má v Evropě porůznu rozjeté kontakty třeba přes hraní v squatech a podobně. Jak tyhle evropské kontakty vychytáváte vy, ale třeba i další od FreeDim. Na jakých místech tam vlastně hrajete?
  
Pepa - To je pravda, já si vůbec myslim, že s hard corem jako takovým to moc společnýho nemá. Na druhou stranu nevim, kam bych to zařadil, ale po squattech hrajeme hodně. Kontakty přichází porůznu, ale nejvíc se jich dá vychytat přes internet. Samozřejmě to zkoušíme kde se dá, úspěšnost není příliš velká a dobře udělaný turné je práce tak na 5 měsíců. Hrajeme, dá se říct všude, od profi klubů až po squatty nebo knihovny.
  
Czechcore je především HC web, takže se nemůžu nezeptat... Jak jste na tom co se týče pohledu na HC scénu a její myšlenky vy? Jakou třeba máte životní i kapelní (možná blbé slovo...) filosofii. A co texty Waawe. O čem vlastně jsou, jak vznikají?
  
Tomáš - Sorry, ale já vážně nevím co jsou myšlenky Hard coru. Mám tu „scénu“ rád, protože se tam děje spoustu zajímavý muziky a má to svý kouzlo (viz Fluff Fest), ale spousta zajímavý muziky je i jinde než v hardcoru a nemá cenu se fixovat jedním směrem. Ale nějaký kouzlo to pro mě má, to bych se občas nekouknul na stránky czechcoru (ha, ha).
Žádnou filozofii jako kapela nemáme. Většina z nás se zná už celkem dlouho a kapelu jsme založili proto, že jsme spolu chtěli hrát a to byla jediná naše filozofie a dneska myslim, že je to stejný. Nevím, nikdy jsem nad tim moc nepřemejšlel, samozřejmě máš nějaký sny, ale občas je dobrý se jich vyvarovat, protože tě můžou pěkně zaslepit. K tomu, abys udělal dobrou věc nepotřebuješ žádnou filozofii. Děláme hudbu, tak jako někdo třeba rád hraje fotbal.
Možná máme nějaký zásady, který ale vyplývaj z konkrétních situací, takže ti je nemůžu popsat, protože si teď žádnou nevybavuju, ale jsou to spíš jednotlivý situace, do kterejch se v průběhu, např. turné, můžeš dostat.
A k těm textům, je těžký se k tomu nějak vyjadřovat, většinou je píšu, když ve mně něco vyvolá nějakou emoci, a? už negativní nebo pozitivní, čili, je to hodně o problémech, o radostech, o svobodě atd. Většinou to začne jednou větou a pak už se to píše samo. Občas se divím, co ze mě vypadne. Ale ten pocit, když se ti něco podaří napsat a seš s tím maximálně spokojenej je fakt skvělej.

  
Koncerty jsou jedna věc, druhá deska. Daří se vám jí dostávat třeba i do dister venku? A rovnou přejděme domů. Daří se vám zařizovat koncerty tady, chodí lidi a kupují desky?
  
Pepa – No, podařilo se nám dostat desku do německý distribuce Soul Food, který docela prodávaj a taky, když jsme byli na turné, tak jsme to dali pár nezávislej distrum, ale to je všechno komise, takže ty prachy z toho se vrací pomalu a někdy i vůbec. Tady po Čechách to maj v distru známí a taky CDirekt, ale o tomhle já moc přehled nemám. S koncertama je to tady obecně špatný a s kupováním desek ještě horší, ale to je ohraná písnička.
  
Bavit se s kýmkoli od Free Dimension znamená zeptat se i na ostatní z party. Jak se daří ostatním kapelám a projektům, co všichni, včetně Waawe pochopitelně, chystáte letos a do budoucna?
  
Pepa – Takže, Deverova chyba zrovna donahrála novou desku a čeká se jen na termín u Ježka, deska by měla bejt venku v květnu nebo nebo červnu. Někdy během dubna vyde první deska nový kapele na FDR, jmenuje se Some Other Place, chlapci jsou taky z Tábora a je to hodně ambientní záležitost typu Sigur Ros nebo Codeine, jsme strašně rádi, že se objevil někdo novej, kdo to zase dělá úplně jinak než my. Céčka teď zrovna začali dělat věci na novou desku, ta by měla bejt venku někdy v létě. Na podzim se chystá evropský turné D.CH. + C a ještě před tím v termínu 19.9.-28.9. děláme ve spolupráci s cestovní kanceláří Mareš sport týdenní „festival“ v Chorvatsku s kapelama SABOT, WAAWE, C, DEVEROVA CHYBA a SOBI 20, vlatně taková dovolená, každej večer koncert a hustej mejdan. Asi nejaktuálnější je koncert Valiny (A) + C v Táboře 28/03, Valina je kapela, která nedávno vydala svojí druhou desku, kterou nahrávali ve státech se Stevem Albinim, takže asi bude na co se těšit. (Myslím, že den před tím hrajou v Praze na 007.)
  
A je jasné, že se nejde nezeptat na jeden z nejvychytanějších indie punk festů u nás, vaše dítko Freedim Fest v Táboře. Takže. Co letos? Kdy bude, už se ví kdo tam bude? Na webu freemusic.cz (pozn: kéž by vše bylo tak free, jak často se tohle slovo objevuje v tomhle rozhovoru :-)) jste před pár týdny povídali, že letos chystáte i nějaké překvapení v podobě známější kapely "z venku". Tehdy jste ale nechtěli hovořit konkrétněji. Myslíte, že teď už to jde? O koho by tedy mělo jít, jak se vám to podařilo dojednat?
  
Pepa – no, to překvapení z venku jsou americký Big Numbers a angláni co si říkaj Planquez, ty první jsou asi hodně ovlivněný chicagskou scénou, to druhý je slušnej noise. Třetí kapela je německá a jmenuje se Smart Ass Dynamite, viděl jsem je na živo a je to něco mezi No Means No a Jesus Lizard. Jinak se objeví Squall, Anyway, C, Deverova chyba. Zbytek ještě není vyřešenej.
  
Tábor vůbec je asi hodně inspirativní místo. Je tam Free Dimension, C.E.S.T.A. Jak to tam u vás vlastně žije, co se týče třeba jiných kulturních aktivit? A co třeba taková ta nejmladší dorůstající generace? Tvoří? Třeba nějaká úplně nová zajímavá kapela, nebo snad dokonce snaha o vznik podobně fungujícího sdružení jako jste vy. Registrujete něco podobného? Nebo k těm novým kapelám. Je třeba možné, že by jste pod svá, okřídleně řečeno, ochranná křídla vzali některou mladou partu a nějak s ní pracovali?
  
Pepa – Co se týče jinech kulturních aktivit, tak třeba Cesta dělá každej rok v létě festival, kterej je ovšem úplně o něčem jiným než normální festivaly, je to takovej velkej propletenec, oni tomu řikaj multidisciplinarní spolupráce, což znamená, že oni daj dohromady skupiny lidí, většinou různý národnosti a různýho uměleckýho zaměření (jako že video art s butoh tancem a podobně) a ty spolu musejí za nějakou dobu vytvořit představení na daný téma. Celý je to hodně vychytaný, někdy až přespříliš, na můj vkus, avantgardní, ale určitě to nutí lidi přemýslet. Jinak se tam taky dá potkat spoustu zajímavejch lidí z celýho světa, vobčas je to fakt úlet.
Nová kapela na free dim jsou teď, už výše zmiňovaný Some Other Place, jsou to fakt milí hoši, no, oni nejsou až takoví nováčci, třeba kytarista Zdenál hrál už v Trojkách, což byl docela kultovní industrial ze začátku 90. let nebo klávesák hrál v Pesticide, takovej fakt hustej metal, teď dělaj naprosto něco jinýho, což na nich hodně obdivuju.
Tomáš – My s Patrikem děláme v komunitním centru pro děti a mládež Cheiron T, což je vlastně centrum pro volnej čas. Děláme spostu jinejch kulturních akcí, jako jsou různý přednášky, besedy, divadelní festiválek společně s Cestou, Týdny proti rasismu a xenofobii, výstavy atd. Máme v centru i zkušebnu kam chodí přes tejden asi 11 mladejch kapel okolo 15 let. Od punku přes metal k hip hopu, takže třeba jednou někdo prorazí.

  
Jasně, a závěrem klasika, co se ptám všech. Můžete tady vyjmenovat kapely, nebo třeba i osobnosti, které vám byly a jsou inspirací, nějak vás ovlivnily, nebo je prostě máte z nejrůznějších příčin rádi?
  
Pepa - Já teď zrovna dostal do ruky nový OTK a něco tak vypykanýho jsem dlouho neslyšel, jinak z nejrůznějších příčin, a není jich málo, mám rád UV SRR a Dana Dudarce. Kdybych to měl jmenovat všechno, tak to píšu přes noc.
Tomáš – Souhlasim s Pepou kromě těch OTK, ty jsem ještě neslyšel. A z těch kapel to je těžký vybírat, ale pokusím se: Husker Du, The Cure, Echo and The Bunnymen, Gill Scott Heron , Spacemen 3, Jane´s Addiction, Black Uhuru, The Smiths, Sonic Youth, Slint ,Codeine z těch novějších Chemical Brothers, Orb, Autechre, Make Up, Death In Vegas, Beck, Air, Aphex Twin, Primal Scream, Radiohead, Tortoise, Gnu, Sunshine, Deverova Chyba atd. je toho spousty.

  
A na závěr. Chcete lidem říci ještě něco, na co jsem se sám nezeptal?
  
Děkujeme všem, kterým se naše hudba líbí.
  
díky moc

Více na old.czechcore.cz
Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (330)
Garlands – Ztracená místa (255)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (182)
Bratislavské Dievčatá - s/t (179)
V.O.H. - Cesta bez konce (165)
Hippie Chippies - Double Trouble (164)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (154)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Bratislavské Dievčatá - s/t
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
The Drowns - BLACKED OUT
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.