Youtube
rozhovor s YAKUZA HORROR
02.11.2008 20:02
Od 5. do 7. listopadu se na třech koncertech u nás (Ostrava, Brno, Praha) objeví YAKUZA HORROR - parta divokých crusterů ze španělské Zaragozy, co vydala loni skvělý debutní singl „La Vi Extincion“ a teď má aktuálně venku LP, se kterým vyráží na své první evropské turné. Pánové hrnou temný rozjetý „motor-crust“ lehce ovlivněný třeba takovými SEVERED HEAD OF STATE, poslechněte si sami na
www.myspace.com/yakuzahorror
 A více si přečtěte v rozhovoru, který z nejnovějšího (ještě nepublikovaného) čísla Profane Existence ochotně přeložil Martin W./Zero Budget label (vřelý dík!).
  
Zdravím! YAKUZA HORROR existuje už pár let. Kromě hraní máte venku demokazetu a 7”. Podělte se o svoji historii s lidmi, kteří o vás zatím neslyšeli.
  
Dani: Kapela vznikla v roce 2003 s úmyslem hrát tradiční crust. Bylo to myšleno spíše jako projekt, protože většina z nás hrála a hraje v jiných kapelách jako DOWN TO AGONY, KARNVAPEN ATTACK, CRIATURA, TOTALIKERS, ASALTO 54 atd. Odehráli jsme pár dost chaotických koncertů (s malým počtem skladeb a snad ještě menším počtem zkoušek), až se přidal Alex jako zpěvák, čímž jsme doplnili sestavu. Dosud jsme nahráli demokazetu, 7” („La VI Extinción“) a absolvovali turné po jižní části naší země. Jinak jsme hráli již po celém Španělsku: Barcelona, Andalucía, Logroño, Valencia, Euskadi atd.
Alex: Pro mě to celé začalo, když mi Rubén a Dani, kteří studovali na stejném místě jako já, nabídli, ať se přidám k spontánnímu projektu SURFIN EBRIOS („Opilí surfeři“). Tahle kapela ukradla pár skladeb jiné kapele, myslím že ALFREDO LANDA, a Rubén a já jsme zpíval songy bez textů, měli jsme jednu zkoušku a jinak to byla samá improvizace a hodně srandy. Cílem bylo dostat zadarmo pití a podívat se zadarmo na ostatní kapely. Na zkoušce mi říkali „Hej metalisto, ty máš punkovou duši“. A pak mi Rubén nabídl, ať se přidám k této kapele. Dlouho jsem hledal nějakou extrémní kapelu, ve které bych mohl zpívat, takže jsem nabídku přijal, a zbytek už Dani řekl.
  
Co nevidět se chystáte k nahrávání LP „…y vendrán mil años más“. Povězte něco o tom albu, kdo to bude vydávat? V jakém formátu? Podle toho, co hrajete na zkouškách, to zní rockověji, dá-li se to tak říct, je tam vliv INEPSY?
  
Dani: V době, kdy to čtete, už by mělo být album venku. Je to 12” LP, takže vinyl, ale chystáme i CD a hledáme evropského vydavatele pro kazetu. Vinyl vydává Mala Raza, kolektiv-label-distro fungující od roku 1992, na kterém se dva z nás podílejí. CD vyjde u Mala Raza, Grita o Muere (Barcelona) a možná ještě dalšího labelu, jestli někoho najdeme. INEPSY mají otevřený a zajímavý přístup ke zvuku, ale myslím, že my tímto způsobem nepracujeme. Náš „rockovější“ zvuk a střednětempové skladby z mého pohledu vycházejí spíš ze vztahu k Oi! a streetpunku, ale taky rockové hudbě 70. a 80. let. To je zvuk, který existuje již dlouho.
J: Haha, nové songy jsou opravdu více rockové, ale určitě to není zvuk ve stylu INEPSY – MOTORHEAD, osobně INEPSY ani nemám rád.
  
Yakuza Horror se liší od ostatních kapel ve svém textovém i „uměleckém“ pojetí, dalo by se mluvit o konceptuální práci. Je tento aspekt zpracován i na vašem LP – destrukce jako jediná cesta k obnově? Něco nového povstávajícího z popela? Dochází k vyčerpání zdrojů?
  
Dani: Snažíme se pracovat na konceptu, ano. Pěknou věc řekl Andy Palmer z CRASS, když uvedl, že jim záleží na jejich image a že na ní velmi tvrdě pracují. Myslím, že kapela musí něco předávat, mít nějakou image. My se snažíme na tom pracovat a zaměřujeme se na to, co cítíme a vidíme – konec. Tento konec se nicméně liší od klasických crustových pojetí, náš koncept je seriózní. Čas utíká velmi rychle a my nemůžeme vědět, co bude zítra při současném brutálním využívání naší planety, lidí a lidských možností. Průmyslová éra nejen vyčerpala zdroje, ale i to, co zbylo z našeho lidství. Je pro nás důležité to předávat a je nutné to brát vážně.
J: 2012!!!!
Alex: Obsah textů zmiňuje tři druhy konce: Za prvé to je konec světa s vyčerpáním přírodních zdrojů, nebo možná nedostatku slušného chování, které by umožnilo jejich distribuci a spokojené využívání, konec lidské rasy, apokalypsu. Dalším koncem je konec života, smrt, absolutně nevyhnutelný konec, který nás všechny potká a který nás definuje jako bytosti, které jsou jím ohraničené. A nakonec je to spirituální konec, nedostatek víry, kréda, přesvědčení, filozofie, etiky... ztráta všeho, co by nás mohlo přimět hledat něco po smrti. Nemůžeme prostě věřit všem těm sračkám, které na nás útočí ze všech stran – Bůh, Alláh, pohanství, Odin … Dnešní doba už nemá duchovní útěchu a to je konec duše, není nic, v co lze věřit.
  
Jako další španělské kapely se chystáte překročit Pyreneje a vyrazit na turné po Evropě, konkrétně v listopadu...
  
J: V plánu je myslím 17 koncertů, Francie, Švýcarsko, Rakousko, Itálie, Česká republika a Německo. Pár dní ještě není definitivních, ale většinu už máme potvrzenu. Moc se na to těšíme, už jsme byli na turné s jinýma kapelama, ale s YH zatím ne, doufám, že se všechno vydaří tak, jak dříve.
  
Někteří jsou zažraní do scény ve vašem domovském městě, co takhle krátký report o scéně v Zaragoze?
  
Dani: Zaragoza je mezi Barcelonou a Baskickem, takže tady vždy projíždějí kapely na turné, což má svoje výsledky: je tu hromada kapel (možná 20 nebo 25 hardcore punk band), a některé z nich stojí opravdu za to. Můžu vyzvednout kapely ze všech stylů punkové hudby, od CHICHARRICA, kteří jsou spíš punk rock, po DOWN TO AGONY, kteří se blíží „neo crustu“, jak se tomu teď říká. Abych byl podrobnější, zmínění DOWN TO AGONY vydali 7”, split LP s FALL OF EFAFRA a teď první samostatné LP; INSOMNIO jsou sice nová, ale velmi populární kapela díky svému kvalitnímu punk rocku prvky amerického hardcoru, mají venku LP a 7” a chystají další LP; CRIATURA, ti existují už hodně dlouho a odehráli pár evropských turné, mají 2 LP, 2 split 7” a split cd, jsou spíš do melodického emo punku; KARNVAPEN ATTACK, jedna z kapel s bohatší diskografií (LP, hromada 7” a split 7”, jedno split cd a nějaké demokazety); ROTTEN MEYER AND THE PSYCHOPUNKS se svým „stupidním hardcorem“, směšnými texty a rychlou muzikou s vlivem HC band 80. let, mají venku CD a nějaké nové věci se chystají; KANZER DE ESKROTO, kteří hrají tradiční španělský punk od začátku 90. let, vydali 2 LP; BLOCKBASTARD, ve stylu GBH a DISCHARGE, mají hodně intenzivní koncerty, vydali jedno CD a druhé je na cestě; RIZILLOS, se svým veselým punk rockem, vydali pár 7”; MISTKAFER, nový příslib punk crust hudby od nás, 100% ženská kapela, která zní fakt výborně; a spousta mladých band jako HAAGUEN DIAZ, KORRIENDO KON TIJERAS, ANGELA CHANNING, PLAGA, MOPKOBB, sakra, že jich je!!!
Máme tady ovšem velmi dobré místo na koncerty: Arrebato. Je to autonomně fungující místo s info kavárnou a nyní tam působí i Mala Raza. Myslím, že hodně lidí z kapel ví, o kterém místě je řeč.
Kromě Mala Raza je tu pár dalších dister, jako La Revuelta, což je anaristické sociální středisko, distribuují hardcore punk věci a hromady anarchistického čtení. Lidé z kapel jako Insomnio pak mají svoje distra s věcmi z výměn.
Co se týče fanzinů, scéna moc bohatá není. Já jsem hodně let vydával Canaliza tu Violencia, ale na psaní už mi nezbývá čas. Pořád je tady Ciutat Podrida, bývalý fanzin Intellectual Punks. Ciutat Podrida má taky dvouhodinové vysílání v rádiu Radio Topo, nezávislé stanici u nás ve městě. Zaměřuje se na všechnu DIY hudbu, od metalu po punk rock.
  
Technologie ničí úplně všechno a týká se to i punkové komunity. Mnoho labelů, kolektivů a hlavně tisku bylo nuceno přebudovat své projekty, jak moc zůstávají ziny důležitým nástrojem DIY scény?
  
Dani: Jsou důležitým nástroje pro to, aby byla scéna skutečná! Možná už pominul význam předávání informací, protože internet jich dnes nabízí velké množství, ale myslím, že nemůže nabídnout to, co najdeš na vytištěném papíru, který dali dohromady sami punx. Ziny obsahují pocit ve své vlastní podobě, můžete si je vzít sebou a přečíst si je kdekoli chcete, dát je kámošům a podobně. A to, co čteš na papíře, je přece jen jaksi hlubší než to, co ti rychle proběhne před očima na monitoru. Myslím tím, že informace na internetu mají momentální hodnotu, ale tištěný zin je tu na dlouho. Jinak mám tentýž pocit, pokud jde o vliv technologie na punk, hlavně pokud jde o hudbu. Ale musíme mít sílu postavit se nové situaci a být schopni existovat v této „nové době“, i když si třeba myslíme, že stojí za hovno.
J: Já si nemyslím, že mají klíčovou roli, přece jen, hodně zinů zaniklo a DIY scéna přitom žije dál. Ale pravdou je, že s odchodem těch fanzinů jsme mnoho ztratili. Většina dnešního tisku nemá bohužel kontinuitu a má podobu spíše projektů jednotlivců.
Alex: Já o zinech moc nevím, funguju spíš izolovaně, ale technologie je taková, jaká je, vyvíjí se rychleji než etika a ideologie, takže jediný způsob, jak přežít, coby zdroj informací, je chytit se proudu a směrovat ho tam, kam sami chceme. Nemyslím tím zahození tradičních způsobů, jenže tradice má tendenci umírat, když přicházejí nové věci (a tohle hnutí je taky o tom, myslím). Hlavním cílem musí být vzájemná a přímá komunikace. Pokud ztratíme kontakt, bude to smrt celé scény, a ztráta osobních vazeb povede v podstatě k témuž.
  
Na závěr sdělte, cokoliv považujete za podstatné. Díky za vše a ať se vydaří turné!
  
Díky za vše, Jaume. Uvidíme se všichni na turné!!! Máte-li zájem o koupi nebo výměnu našeho LP, kontaktujte distro Mala Raza: malarazadistro@gmail.com. Není žádná jediná cesta, je jen tvoje cesta. YAKUZA HORROR – ZARAGOZA CRUST CITY ROCKERS!

Více na old.czechcore.cz
Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (330)
Garlands – Ztracená místa (256)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (182)
Bratislavské Dievčatá - s/t (179)
V.O.H. - Cesta bez konce (165)
Hippie Chippies - Double Trouble (164)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (154)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Cimiterium / Slavery - split
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.