Youtube
Hardcore/Punk Fiesta, Brno - Yacht, 13.12.2003
18.12.2003 14:37
McGywer, Mass Genocide Process, Festa Desperato, Tuzex, Friendship Forever, Foolocracy, Výbor veřejného blaha, Malignant Tumour + Promítání.
  
Čtrnáct dní po extrémně vydařeném benefitu na brněnské FNB se na stejném místě schází v podstatě stejná cháska, tentokrát na takřka celodenní zábavu v podobě punkfiesty. Všechno to začíná v 16.00 promítáním videí z Filipova výletu za oceán. Nejdřív valí dokument o hispánské scéně, pak záznam mnoha koncertů. Asi nemá smysl vypisovat tu smečky (Shank a Breakfast z těch co se mi líbily nejvíc), které jsme mohli s dávkou závisti sledovat při jejich běsnění na Super Sabbado festivalu i jinde, ale stručně řečeno – byl to náhul. No a nakonec pro někoho nostalgické, pro někoho naučné díly Big beatu o hc/punku.
V 19.05 pak rozjíždí sérii živé muziky MCGYWER. Tyhle rokery známe už z Pazi Snajpra a starého psa... Na McGywerovi je asi nejhorší ten název, jinak parádní ostrej, ale i melodickej punk. Žádná rozladěnost, přísný melodie, pěkně precizně Poděsem odsypáno. Řekl bych, že velice povedené, ale pravda taky je, že můj styl tohle není. Výborný zvuk jenom naznačuje, že dneska to bude ještě ostré!
Druzí MASS GENOCIDE PROCESS. No tak tohle je jiná káva. Huuustý! Tentokrát to zní fakt neskutečně brutálně! Depresivní crust v duchu portlandu. Hudba je správně crustově přímočará, hodně zlá a naštvaná, koketuje s metalem. Patřičně zlá image to všechno jenom podtrhuje. Dva vokály, basa proklatě nízko…Tohle vystoupení u mě pasuje MGP na jednu z nejoblíbenějších českých kapel.
Ale to ještě netuším, co přichystala brněnská FESTA DESPERATO. Snad každej kdo viděl tuhle kapelu naživo byl spokojenej, ale to co předvedli dneska nemá obdoby! Totálně nakoplej mladej, agresivní hardcore/punk! Od Los Crudos to má sice čím dál dál, ale je to čím dál lepší! Lehce rozladěno, zařadit nejvyšší rychlost a jedem! Mirkovy typický projevy tentokrát sice jen v minimální míře, ale o to větší spád set měl. FD přitáhli hodně mladých fans/punks, a musím sebekriticky uznat, že nám dali lekci v tom, jak si užít koncert. Šílená zvěřička, pogo punk, zběsilé (nikoli násilné) až si chudák Mirek rozbil hlavu. No ale dozpíval set – jako pravej punker i s krví všude na hlavě si vystřihl cover Reagan Youth. Pak přišla výměna nástrojů a už to byla jen ryzí erupce emocí. Jestli hledáte ty nejuhlazenější tóny…asi nic pro vás. Ale ti co byli na sále byli touhle divočinou stržení do posledního!!! Vystoupení plné energie, našlapané…sakra nevím co psát, tohle byl pro mě autentickej hc/p.
Po FD by to měl těžký každej. Ale TUZEX – neboli SYIH prezentující svou oblíbenou muziku z 80. let – ti mají úspěch zaručený skoro vždy. Radegast, HNF, SRK, Michael`s Uncle – no kdo by je neměl rád? A když se v patřičně velkorockovém antré představují chlapci v dobových kostýmech (Fildovo číro a autentické džínsy, Tomovo rudý číro, Jožka s podmalovanýma očima a nášivkou punks not dead, Beňo ve fialové paruce, mnoho fotek je na www.seeyouinhell.cz)…no prostě sranda. Co se hudební stránky týká, playlist byl bohatej a tyhle songy z dřevních dob jsou prostě kvalitka. Ale abych upřímně přiznal, moc revivalovým hnutím nefandím, takže sem si to bezva užil, ale sem rád, že Tuzex vystupuje jen zřídka a zachovává si tak stále vtipnost a kvalitu.
A dále už pokračuje INY:
Takže Vaněna musel po Tuzexu vypadnout - že by šel utrácet právě levně nabyté bony? – a tak mě poprosil jestli bych tenhle report nedopsal. No a já jsem pro, ačkoliv jsem si nedělal výpisky, ale nějak to snad dám dohromady.
No, hned o kapele FRIENDSHIP FOREVER, která nastoupila po vekslgruppe toho moc neřeknu, protože jsem jejich vystoupení prokecal v distro místnosti a viděl jsem asi jen dva vály, který bych nerad hodnotil. Tak snad příště.
Po nich nastupují FOOLOCRACY, na který jsem fakt hodně zvědavý. Jejich kazeta se mi líbí, i když jsem v poslední Orbě měl jistý výhrady ke zpěvu – apropos, omlouvám se tímto zpěvákovi, že jsem ho v recenzi nařknul, že ve studiu zpíval nasráč, prej měl jen pár piv a zmiňovanou historku jen nafoukli všudypřítomné punk drbny. Chlapci chvilku zvučí a pak spustí. Vůbec se s tím nemažou a do přítomných nahustí parádně odsejpávající punk rožnovskýho střihu. Znějí mnohem agresivněji než z kazety, zpěv tentokrát sedí jak prdel na hrnec, takže slušnej mazec a nemalej počet lidí se dostává do tranzu, pogujou, moshujou a zpívají některý refrény spolu s kapelou. Typicky provinční přístup slaví svůj triumf. Parádní vystoupení, pověst o tom, že FOOLOCRACY jsou naživo excelentní nelhala.
Následovat mají VÝBOR VEŘEJNÉHO BLAHA z Rožnova, což je hip hop punk, těmi co jejich vystoupení zažili vychvalovaný do nebes. Přestavba na "pódiu" trvá o něco déle, kvůli instalaci Valáškových gramců a sezvučení samplů, saxofonu a kytary. Mezitím sleduji Bilose jak si dává již poněkolikáté svou oblíbenou zelenou a tak nějak začínám mít strach jestli do vystoupení MALIGNANT TUMOUR tenhle ostravský znuděný cip vydrží stát na nohou. No ale už to jede. Členové Výboru jsou oblečeni do pracovních kombinéz a předseda Ctib má navíc ještě solidní červené rukavice. Do lidí se valí perfektní fůze punku, hip hopu a možná tam tak trochu slyším i něco z předlistopadovýho undergroundu. Oproti split EP s HOMOCONSUMENS to zní o moc živěji a míň počítačově, asi hlavně díky neopakovatelné Fekálově kytaře. Mezi skladbama výborné, mírně provokující proslovy (kdo pamatuje TELEFON, ví o čem mluvím), který jsou v mnohém hodně inspirativní. Dokonce slyším od chlapíka vedle mě, že muzika ho moc nebaví, ale ty kecy jsou fajn. Mě teda baví i muzika a to jak původní tvorba, tak i covery od DEZERTER. Mezi lidma to vře, občas mezi ně Ctib vletí, aby ho to za chvilku vyplivlo zpátky, zkrátka je vidět, že hip hop tohodle ražení punkáče zkrátka baví.
Poslední mají být MALIGNANT TUMOUR, na které je tu zvědavých spousta lidí. Bilos se přesídlil zpátky do ocelového města, živí se opravováním výtahů, chodí na Baník a samozřejmě vzkřísil MT. A jelikož na cestách západním prohnilým světem zjistil, že svět je na pokraji zkázy a angažované texty MALIGNANTU s tím pranic nezmůžou a politika stojí za píču, tak novej MALIGNANT rekomenduje jako takový normalní rokec o normálním životě, hraný hlavně pro prdel. No, jsem plný očekávání. Na basu má drhnout Robert, jinak ex-CEREBRAL TURBULENCY a za bicíma nějaký, mě neznámý týpek. No už zvukovka naznačuje, že to dneska bude stát za to. Bilos se nechá vyprovokovat Čikem (ex MB, POR) do soutěže a vyhlašuje klání v uhádnutí kolikže placek má na svojí čapce. Hned vzápětí diskvalifikuje samotného iniciátora soutěže a s ním i všechny, komu Čiko správný počet sdělí. Pak po příslibu skutečně mastné show mizí všichni v zákulisí a nechají na sebe asi 20 minut čekat. To, co pak vyleze zpátky mezi lidi mě sráží do kolen. Bilos je oblečen do křiváku s nápisy jako VARUKERS, CHAOS UK atd a jinak se od svého normálního vzhledu moc neliší. Za to zbylí dva jsou k nepoznání, bubeník má paruku a plnovous ala 60. léta a Robert pro změnu kostým ve stylu německého thrash metalisty 80. let, včetně pyramiďáku, ručně vyšívané džísky, knírku a černých brýlí. Vrhnou se ke strojům a začnou valit do lidí nekompromisní mince / crust core s takovým nasazením, že v Yachtu propuká pravé peklo. V mosh pitu to vře, stage divig jede jak o život, občas se utvoří i slušná hromada, Jožka si jako tradičně rozčísne hlavu a ztratí pár ze svých piercingových ozdob. Robert několikrát zahodí basu a skočí po hlavě rovnou do moshpitu. MALIGNANTI hrají něco jako průřez tvorbou, myslím že zazněly i nějaké gore vály, pak něco z AG období a z LP. MT vypálí i pár nových songů, z nichž jeden je totál vykradenej MOTÖRHEAD. Na závěr se pokouší i o Ka?ušu, ale ta se jim moc nepovede. Ještě přihodí pár přídavků, vyhlásí výherce, teda výherkyni soutěže (správná odpověď byla 14), a jdou kalit zpátky na bar. Vynikající, nemám slov.
Druhej den valím zpátky domů, celejch šest hodin čtu Orbu a přemítám o včerejší akci. Zjiš?uju, že vlastně všechny kapely jsem na KBB viděl prvně na živo a že ani jedna mě nenudila, no dobře FRIENDSHIP FOREVER jsem moc neviděl, ba jsem se u nich skvěle bavil. Organizace, včetně časovýho harmonogramu klapla na jedničku a vlastně není možné fes?áku cokoliv vytknout. No po zmíněných šesti hodinách cesty domu můžu říct, že i samotnej název byl celkem prorockej…domu dorážím totálně ZABIT BRNEM.

Více na old.czechcore.cz
Recenze Koncerty Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
The Stranger
The Stranger 26.04.2024 - 09.06.2024 ( 01:00 - 23:50 )
Blatná, Kulturní kavárna Železářství U Šulců Více informací ...
WARM SWORDS (DE/FR) ≋ BUNKERER ヅ
WARM SWORDS (DE/FR) ≋ BUNKERER ヅ 09.05.2024 - 09.05.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Olomouc, SF MINI Více informací ...
NĀV + Łūt
09.05.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Rožava / Stezk
Rožava / Stezk 09.05.2024 - 09.05.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Hradec Králové, Klub čp.4 Více informací ...
Fotbalu proti rasismu
Fotbalu proti rasismu 10.05.2024 - 12.05.2024 ( 12:00 - 23:00 )
Rohozná u Jihlavy Více informací ...
Landless + Crooked nees + Newspeak
Landless + Crooked nees + Newspeak 10.05.2024 - 10.05.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Jack (HU) / Průmyslová Smrt (CZ) /Sunshine Friendship Club (CZ)
Jack (HU) / Průmyslová Smrt (CZ) /Sunshine Friendship Club (CZ) 11.05.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Praha Eternia Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
CARLXJOHNSON, Praha - Eternie, 2.5.24
03.05.2024 20:02, Siki


KU-RI-BOH!, Praha - Eternie, 2.5.24
03.05.2024 20:01, Siki


PROPAD, Praha - Eternie, 2.5.24
03.05.2024 19:57, Siki


LADY GAZA, Praha - Eternie, 2.5.24
03.05.2024 19:56, Siki


NEAT MENTALS, Újezd - Hella, 27.4.24
28.04.2024 20:48, Siki


SKIPLIFE, Újezd - Hella, 27.4.24
28.04.2024 20:46, Siki


RISPOSTA, Újezd - Hella, 27.4.24
28.04.2024 20:45, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (372)
Garlands – Ztracená místa (280)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (207)
Bratislavské Dievčatá - s/t (203)
Hippie Chippies - Double Trouble (190)
V.O.H. - Cesta bez konce (189)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (175)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
The Drowns - BLACKED OUT
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.