Youtube
MOB 47 (Swe), COLD WORLD (a), RUIDOSA INMUNDICIA (a), MAD PIGS, RISPOSTA, RESURGO
20.03.2009 10:35
pátek 15. 5. Brno – Yacht:
  
Z těch cca šedesáti koncertů, co jsme doposud dělali, jsme snad ani jednou neorganizovali nic pro kapelu ze Švédska a teď rovnou MOB 47... haha... Nemá smysl popírat prostý a nezpochybnitelný fakt, že tahle kapela je spolu s ANTI-CIMEX a TOTALITÄR naprostým klenotem historie švédského (co, švédského... světového!) surového punku a že ovlivnila desítky dalších spolků, co od ní dodnes hrají covery či její styl s větším či menším úspěchem imitují. Peter Jandreus ve své knize „The Encyclopedia Of Swedish Punk 1977 - 1987“ o MOB 47
 píše tohle: „Rychlá, rychlejší, nejrychlejší kapela v zemi! Nikdo se s těmahle týpkama z městečka Täby nemohl v 80. letech srovnávat! Není divu, že upoutali v zahraničí tolik pozornosti a že mají dnes tak obsáhlou diskografii a to i přesto, že za své existence nevydali víc než jediný singl!“
Zárodek MOB 47 se dal dohromady už v r. 1981 ještě po jiným názvem a pod vlivem britských kapel jako DISCHARGE, VARUKERS nebo CHAOS UK. Na konci roku 1983 se trio Chrille (bicí), Jögge (basa) a Ake (kytara) rozšířilo přibráním sólového zpěváka (který ale v kapele dlouho nevydržel), změnilo název na MOB 47 a hlavně zrychlilo svou hudbu po přímým vlivem tehdejších amerických hardcore kapel jako POISON IDEA, GANG GREEN, D.R.I., CRUCIFIX nebo MINOR THREAT. Nahráli jedenáctiskladbové demo „Hardcore Attack“ a hlavně pak singl „Kärnvappen Attack“, který vyšel v r. 1984 a okamžitě se dočkal nadšených ohlasů z celého světa. MOB 47 se objevili i na několika mezinárodních LP kompilacích, z nichž nejznámější jsou „Cleanse The Bacteria“ a „P.E.A.C.E.“. Členové kapely byli v pol. 80. let hodně aktivní ve stockholmské hardcore scéně - společně vydali kazetu „Stockholms Mangel“ za účasti CRUDITY a AGONI a hrávali i v dalších místních raw punkových kapelách (DISCARD, PROTES BENGT atd.). Poslední koncert odehráli v r. 1986.
K obnovení kapely došlo v r. 2005 a to v původní sestavě, pouze Jögge přešel od basy k sólovému zpěvu a čtyři struny obsadil nový týpek jménem Johan. Jako svůj 47. titul v pořadí převydal klasický singl „Kärnvappen Attack“ label Havoc Records. Mr. Havoc k němu na svých stránkách píše: „Konečně je tady znovuvydání nejklasičtějšího singlu švédské hardcore historie. MOB 47 sebrali vztek a intenzitu starého švédského hardcore a osolili jej rychlostí a energií amerického thrashe. Výsledkem pak je jeden z nejlepších hardcore nářezů, jaký se v ranných 80.letech hrával. Singl nahraný v r. 1984 obsahující osm skladeb znamenal pro tehdejší mezinárodní hardcore scénu čistý šok. Energický, rychlý a vzteklý hardcore zahraný partou rozjetých mladých Švédů. Texty MOB 47 jsou čistým produktem éry studené války a hrozby nukleárního konfliktu který se vznášel nad celými 80. léty. A i když je dnes tahle doba asi už pryč, tak volání po společenské změně a protest proti útlaku ve skladbách jako „Ingen Framtid“ („Bez budoucnosti“) a „Polistaat“ („Policejní stát“) jsou dodnes zcela aktuální. Možná to jsou jen ozvěny mladického idealismu, ale i 20 let po vydání tohoto singlu je jasné, že válek a nespravedlnosti je kolem nás stále dost na to, aby provokovaly nesouhlas a vztek. Tahle deska ovlivnila spoustu lidí ve světě hardcore od crustu, přes grind až po thrash.“
Po znovuobnovení kapely vyšla (po spoustě bootlegů vydaných v 90. letech) oficiální diskografie z let 83 - 86 „Back To Attack“ na švédském labelu D-Takt & Rapunk Records a hlavně pak zbrusu nový osmiskladbový singl na dalším švédském labelu Communichaos Media, který se jmenuje „Dom ljuger igen“ a zní úplně stejně jako staré pecky, takže k žádné změně stylu tu díkybohu nedošlo. Sympatické je i to, že MOB 47 se přes svůj požehnaný věk a „kultovní“ status v jistých kruzích dají i dnes považovat za normální punkovou kapelu - vydávají na DIY labelech a hrají koncerty po squatech v Německu, Slovinsku nebo v Itálii. Na podzim 2007 kapelu opustil Jögge, takže MOB 47 hrají opět ve třech, tak jako na svém klasickém singlu.
A tady je ještě pár kuriozit týkajících se MOB 47: - - Všechny nahrávky kapely v 80. letech vznikly
v kuželkářské herně Akeho rodičů, kde kapela zkoušela, sám Ake se pak hraní kuželek věnoval profesionálně!
- Repress singlu na Havoc Records má číslo 47 - údajně náhoda.
- Kdybyste chtěli kapele v 80. letech napsat, tak adresa ulice zněla „GRINDtorpsvägen 31“.
- Názvy dnešních kapel MARDRÖM, KRIGSHOT nebo KARNVAPEN ATTACK jsou podle názvů skladeb právě od... a seznam coverů MOB 47, které hrávaly či dosud hrají kapely po celém světě, by byl nekonečný!
- Australská nihil-thrash-punková kapela RUPTURE složila poč. 90. let skladbu „Ake Ar Gud“ - „Ake je bůh“ s následujícím textem: „Zdravíme krále Ake Henrikssona/Kam jsi se jen kurva poděl?/Chybí nám tvé zkurvené songy/Ty, co jsi jistě složil se šlukovkou v ruce/Ake, tvůrce miliónu riffů/Vymyslel jsi je pod vlivem trávy?/A nesmíme opomenout švédské pivo/Lorde, Ake, tuhle skladbu jsme napsali pro tebe!/Ake je bůh!/Tvůj kytarový sound je zcela unikátní/Zvuk, co zažene všechny pozéry!/Prodal jsi ten skvělej okovanej křivák v aukci?/Přesně, ten, po kterým každej touží?/Mezinárodní idol/Absolutní ztělesnění muže/Jehož super-hluková kytarová stěna/Obrovským způsobem ovlivnila RUPTURE/Ake je bůh!“
  
Dalšími veterány na pódiu Yachtu budou vídeňští COLD WORLD
 a i tady začněme v hodně dávné historii. Spojení Rakousko a hardcore/punk upřímně řečeno nikdy nešlo nějak moc dohromady a na vyjmenování těch opravdu kvalitních spolků od našich jižních sousedů od 80. let až do současnosti by vám bohatě stačily prsty na obou rukách, no, možná i jen na jedné... Asi by ale ve výčtu nechyběla vůbec první rakouská hardcore úderka EXTREM, která bušila ve Vídni už od r. 1979(!). Během 80. let pak vydala pár desek (tou nejobskurnější je split LP s reggae kapelou MICKEYMAN z r. 1983 v nákladu 222 kusů - údajně to pro tehdejší scénu v Rakousku plně stačilo a víc jich nebylo třeba vydávat), objevila se i na klasické Pusheadově „Cleanse The Bacteria“ kompilaci a hrávala koncerty po boku kapel jako COLERA, HERESY, KAFKA PROSESS, IGNITION nebo SO MUCH HATE.
V r. 1988 EXTREM opustil kytarista Dierk Rossiwal a rozjel spolu s dalšíma týpkama novou kapelu jménem COLD WORLD (kromě toho taky chvíli brousil basu v tehdy začínající grindcore kapele DISHARMONIC ORCHESTRA). Z původních EXTREM se ke COLD WORLD časem přidal i super-rychlý bubeník Peter Zinner a výsledkem byla brzy jedna z nejostřejších kapel extrémního hardcore stylu v Evropě - COLD WORLD hráli maximálně rychlou a agresivní hudbu pod vlivem SEPTIC DEATH, NO COMMENT, SIEGE, HERESY, LÄRM, S.O.B, CRO-MAGS, AGNOSTIC FRONT, GUDON, DEATHSIDE, DRI, MOB 47, ELECTRO HIPPIES nebo INFEST! Jejich nahrávky z let 1992 - 1994, především pak samostatné LP, singly „You’re An Asshole“ a „Pretentious Assholes“ a CD „So Far So Fast“ (vydané na americkém labelu Sound Pollution kytaristy HELLNATION Kena) jsou zabijácké! Pekelná rychlost SIEGE/HERESY střihnutá temnotou a démoničností SEPTIC DEATH, husté basové výjezdy, kulometné bicí kontra sem tam nějaká ta ubíjející skladba ve středním/pomalém tempu... tohle je hrubě nedoceněný a skoro zapomenutý klenot evropského hardcore z doby před 15ti lety!
Zatímco na konci 80. letech se hardcore stylu ve Vídni ještě dařilo (Dierk tehdy organizoval koncerty pro kapely jako HERESY, LÄRM, EXTREME NOISE TERROR, S.O.B., NEGAZIONE, ROSE ROSE... sakra jen nějakých 150 kiláků od Brna!!!), tak 90. léta znamenala v tomto směru v hlavním městě rakouského mocnářství především velkou nudu a navíc obviňování COLD WORLD z „macho postojů“ ze strany místní anarcho-scény. Po hudební stránce byla tahle kapela na tehdejší dobu „příliš extrémní“ a za naprostého nezájmu se v r. 1994 rozpadla: „Přestal jsem hrát hardcore. Měl jsem plný zuby tehdejší pseudoscény a nudných emo/post HC nesmyslů. Tehdy se objevilo techno a nakoplo mě čerstvým přívalem energie. Začal jsem dělat DJ, organizovat techno/jungle párty a už 6 let mám s touhle hudbou obchod ve Vídni.“, napsal v jednom mailu Dierk, když jsme tenhle brněnský koncert domlouvali.
V r. 2008, u příležitosti 20ti letého výročí vzniku kapely, se COLD WORLD dali znovu dohromady se třemi ze čtyř původních členů, tím novým na palubě je o skoro jednu generaci mladší basák Mundi (v Brně dobře známý z RUIDOSA INMUNDICIA a SOTATILA): „Řekl bych, že jedním z hlavních důvodů, proč se staří otrapové jako my dávají znovu dohromady, je to, že díky všem těm novým komunikačním prostředkům z komerční sféry jako ebay, youtube, myspace, google atd. najednou vidíme, že na to, co jsme kdysi hráli, jsou dodnes pozitivní ohlasy, což tehdy rozhodně nebývalo zvykem. Je srandovní vidět, jak dnes tyhle mainstreamová média šíří jméno kapely, když za časů existence pouze těch DIY možností propagace něco takového nebývalo. Na druhou stranu nemyslím, že by jsme se nějak uměle „reaktivovali“, já jsem nikdy nepřestal být aktivním v undergroundu, jen jsem se věnoval jiným věcem. Vždycky jsem se ale snažil posouvat se dál a nestagnovat. Příliš velké množství punkových kapel dnes zní úplně stejně, konformně a „bezpečně“, i když se snaží znít surově a brutálně. Nevím, kdo potřebuje tisící kopii DISCHARGE a stou kopii MOB 47. Já ne. Příliš často tomu chybí něco, co dělá kapelu skutečně speciální - kreativita, kuráž, něco takového. Dnešní COLD WORLD určitě nejsou o sentimentálních vzpomínkách a ohlížení se zpět, stále jsme připravení pouštět se do nových věcí a nechceme se jen opakovat.“, napsal k tomu Dierk.
Po znovuobnovení COLD WORLD nahráli nový singl - „Hands Off Our Music“ přinášející stejně intenzivní fast hardcore běs, jaký hrávali za starých časů + dva covery S.O.B. a vyšla i speciální edice s remixy od japonských hlukových mistrů MERZBOW. Naživo se máme na co těšit!
  
Představovat v našich končinách další účastníky večera, RUIDOSU INDMUNDICIU
 by bylo asi nošením dříví do lesa - tahle sympatická parta v čele s charismatickou chilskou pěvkyní Caro už na Yachtu bušila dvakrát a pokaždé to byl totální mazec! Koukněte se po nové desce - split LP se SOLID DECLINE!
  
Trojici vzácných cizokrajných hostů pak doplní tři provařené brněnské smečky: pouliční punx, MAD PIGS
 kteří se na koncertě objeví čerstvě po svém japonském turné.
Crustová RISPOSTA
 - letos snad velká deska na Insane Society!)
Raw punx RESURGO .
   
Vstupné bude i přesto, že se jedná o koncert „znovuobnovených legend“ rozumné a část z něj zkusíme dát na nějaký smysluplný benefit.
  
Yacht: Brno, Kolejní 6
19:30 naprosto přesně start!
Na místě Food Not Bombs Brno, distra atd.
  
  
www.seeyouinhell.cz
  
Plány United Crusties na léto:
15. 7. LOBOTOMIA (Brazílie) + support
1. 8. GIVE UP ALL HOPE (UK) + DEATH FROM ABOVE (UK)
13. 8. SOLID DECLINE (Německo) + SEE YOU IN HELL

Více na old.czechcore.cz
Ostatní články Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
Zraz Anonymných Alkoholikov vol. 9
Zraz Anonymných Alkoholikov vol. 9 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 17:00 - 23:59 )
Letohrad | Pizzerie U Forchu Více informací ...
Pallasit
Pallasit 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 19:00 - 23:00 )
Pallasit, Zruč nad Sázavou Více informací ...
Tetem // Garga Pitic (Hun) - Boss Bar Poděbrady
Tetem // Garga Pitic (Hun) - Boss Bar Poděbrady 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 19:30 - 23:59 )
Poděbrady | Boss Bar Více informací ...
Sweat (USA) + 50m Znak (CZ) + další
Sweat (USA) + 50m Znak (CZ) + další 29.03.2024 - 29.03.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
Gurs // Samota // sinks
Gurs // Samota // sinks 03.04.2024 - 03.04.2024 ( 19:00 - 22:30 )
Brno Vegalite Více informací ...
Pražské koncerty Conflict (UK)
04.04.2024 - 04.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
INDUSTRY (DE) + více
INDUSTRY (DE) + více 04.04.2024 - 04.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Liberec, Azyl Pivní Bar Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


SKORUP/A - Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:21, Siki


NOSTRA CULPA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:20, Siki


YE.STEM, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:13, Siki


ZEMĚŽLUČ, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:12, Siki


ANGRY BRIGADE, Praha - 007, 15.3.24
17.03.2024 21:11, Siki


Botch, Praha - MeetFactory, 8.3.2024
Botch,  Praha - MeetFactory, 8.3.2024 09.03.2024 19:55, Mira


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (291)
Garlands – Ztracená místa (203)
ARANANAR – Domov, Co Nebyl (195)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (152)
Přišel podzim 2023 a do ČR míří La Casa Fantom (145)
Bratislavské Dievčatá - s/t (135)
Serotonin Zero - Broken worlds (122)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Hippie Chippies - Double Trouble
Garlands – Ztracená místa
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.