Youtube
Srdce Abduktio dotlouklo
17.04.2012 12:20 RDZ
Obrázek

Abduktio nikdy neplnilo řádky českých HC punkových médií, nikdy se nestali masovým oblíbencem českého publika. Zmínky o nich se vyskytovaly sporadicky a návštěvnost koncertů byla ve většině případů spíše uspokojivá. Abduktio přesto masakrovalo publikum po celé Evropě od roku 1998 a do Česka zajíždělo téměř na každém jejich turné. Možná, že pro někoho byli jen další kapelou z Finska a tedy mladším, možná méně zajímavým sourozencem slavných a lépe prodejných  Endstand. Byla by chyba, VELKÁ CHYBA to takto nechat!  

Vím, že je tady i část z Vás, pro které znamená Abduktio čarovné zaklínadlo. Je tu i skupina těch, pro které je právě Abduktio synonymem současného hardcore punku! Abduktio nikdy nestáli na místě a jejich desky dokazují, kam až se na své misi dostali. Abduktio vládli svým pódiovým projevem, nasazením, rozmanitými skladbami a dokonalým zvukem. Těmito zbraněmi získali respekt, díky těmto dovednostem se stali nesmazatelnými. 

Abduktio vznikli v roce 1998 ve finském městečku Ylöjärvi, které leží poblíž Tampere.  Parta mladičkých týpků se s tím už od začátku vůbec nesrala. Šli do toho po hlavě a naplno. Velký respekt si zaslouží skutečnost, že jim to takto vydrželo až do úplného konce. První tvorba by se dala jednoduše popsat jako opravdu tvrdý hardcore, pozdější a hlavně poslední, eponymní deska dokladují šíři jejich záběru. Od Fullsteam records se dostali až na seznam labelu Combat rock industry.

Během svého života odehrálo Abduktio více než 250 koncertů. Shodou náhod samotné Abduktio uvádí jako jeden ze zásadních koncertů své historie i vystoupení v ostravském dole Michal, které se odehrálo v říjnu 2005. Poslední tour Českem odehrálo Abduktio v květnu roku 2007.

Pro zajímavost byla návštěvnost jejich posledního pražského koncíku na 007 nějakých 20 hlav. Všichni pražští tehdy byli asi v Akropoli, do které dotáhli své lakýrky nějaké americké stars:) Na prázdné sedmičce jsme tehdy s Finy odháněli rozpaky a smáli se historce, kterak jiné US stars - Pleasure Forever vyzdrhali z Vrahu. Když tihle SUB POP heroes přijeli, klubík jen s obavami omrkli, řekli že jdou do města na jídlo a nikdy se už neukázali. Ani cajky z auta nevytáhli, ani notičku nebrnkli, takoví borci to byli. Uznejte, byla by škoda, nezasmát se po těch letech i s Vámi :)

 Ale zpět k Abduktio, těch pár účastníků koncertu ten večer vidělo a pocítilo naživo Abduktio v éře tehdy připravované desky Thermidor. To rozhodně nebylo na americký lakýrky a lakovaný nehty. To byla spontánní smršť věnovaná těm několika příchozím. Vlna zvuku a nespoutané nasazení vyplnily všechnu prázdnotu květnové Prahy. Zugeho historický aparát Monster, oblíbený Jazzmaster a potutelný úsměv dokladovaly zvukovou povedenost bez ohledu na fotbalový počet návštěvníků téhle legendární české venue. Když po návratu z tohohle tour Thermidor vyšel u Combat rock, psal se letopočet 08 a byla tu jedna nejlepších hardcoreových desek současnosti. Tvrdá, nabitá nápadama, silná, ale nechybí jí ani rafinované polohy a myšlenky. Víš o čem je řeč ?!

Přestože Abduktio patří ke skvělým muzikantům s technickou výbavou, nikdy nespadli do schématu mathcore kalkulačky. Jejich muzika nepostrádá cit, i když je krutá jako rezavá břitva.

Jejich spontánní tvrdost podtrhoval hlavně zpěv Mikka, který se ve finské kadenci valil slovo za slovem, výkřik za výkřikem. http://www.youtube.com/watch?v=iy6_DNYIL-4

Tahle energetická bomba a nasazení až k praskání žil na krku zpěváka trvalo několik let. Ty se vešly na 4 EP, a věřte, že to není žádná teenage srandička. Texty nezapírají hardcore etiku, jsou to osobní výpovědi, úvahy o politice, ekologii…zde ale stručnost škodí, kdo hledá, najde si…

Jistý posun směřování a zkoumání nových možností nastávalo skladbu od skladby.  Jde cítit vývoj Zugeho kytary i stále dokonalejší souhra celé kapely. S EP Yövuoro se do muziky dostává i zjemnění, mění se tempa a hudební linka košatí. http://www.youtube.com/watch?v=KSNsJUYqt-g&feature=relmfu

S druhým LP, zmiňovaným Thermidorem, se do intenzivního hardcore dostává více prostoru a Mikko za mikrofonem nalézá nové polohy, které rozměr tohoto dramatu násobí.    http://www.youtube.com/watch?v=0S5l8LZgACk 

http://www.youtube.com/watch?v=Pj5JRKzUrUE&feature=related

Kritici v roce 08 dávají Thermidoru různé příměry, dostávají se až k Refused, ale Abduktio zůstává tím kým je. Rok po Thermidoru tak všechny staré páky pobaví jejich eponymní LP Abduktio, které už obalem říká, co koluje v krvi těchhle seveřanů. Žlutý obal nejlepší hardcore desky všech dob, debutu Bad Brains, zde dostává malou finskou úpravu. Místo bílého domu se blesk opírá do dominantní věže Tampere. Old school jako prase, Mikko dokonce zpívá a vy paříte jako v 16ti. Song za songem letí jako bláznivý, 45 rpm a vy nestačíte obracet strany! Na east side cover milovaných Bad Brains, na west side pro změnu Kabuki girl od Descendents. Oba covery nijak nevyčnívají z nejmelodičtějšího materiálu, který Abduktio dostalo do drážek vinylu. http://www.youtube.com/watch?v=ap9CT1M2kEo&feature=relmfu

 Hitovou se pro Abduktio stává hlavně Saman Meren Rannalla, kterou publikum zpravidla odzpívá s Mikkem. I když po téhle desce z roku 2009 Abduktio stále koncertuje, dochází k postupnému uzavírání a vnitřnímu boji Zugeho. Ten končí prosincovým rozhodnutím.

Informace Abduktio dostávají černou barvu a Antti, Heikki, Jamppa i Mikko oznamují konec.

Poslední koncert, věnovaný památce Zugeho, odehrálo Abduktio v tamperském Klubi v sobotu 7.4.2012. Na stagi s Abduktio byly i Zugeho oblíbené boxy a zesík Monster, zůstaly ale němé…

Pro tuto příležitost se na pódiu Klubi objevili i kamarádi z Armageddon clock, Herodishonest, Lighthouse project a Last calls. Záznam celé akce můžete vidět na you tube, začátek je zde:

http://www.youtube.com/watch?v=qkOXl5gEBtw

 

R.I.P. Zuge !

 

Abduktio Discography:

    2001 - Kolme Iskua Globalisaation Selkarankaan (CDS)

    2002 - Poissa Silmista, Poissa Mielesta (EP)

    2003 - Split with The Divisive (EP)

    2004 - Perustuu Tositapahtumiin (EP)

    2005 - Tuli Kulje Kanssani (LP)

    2006 - Yövuoro (EP)

    2008 - Thermidor (LP)

    2009 - Abduktio (LP)

Pro informaci uvádím, že bubeník Heikki odehrál poslední léta s Manifesto Jukebox coby druhý kytarista, basák Jamppa hraje ve Wasted a Last Calls, Mikko s Heikkim tvoří s rytmickou sekcí Manifesto Jukebox mimojiné i kapelu Vapaa Maa…..

R.I.P. Abduktio!

-RDZ

Obrázky

   


 

Ostatní články Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!
All booking...
 
AKCE
LFŠ
LFŠ 09.08.2020 - 09.08.2020 ( 18:00 - 22:00 )
UH - Zahradní restaurace Koruna Více informací ...
There is no riot on a dead planet
There is no riot on a dead planet 15.08.2020 ( 19:00 - 24:00 )
Brno Bajkazyl Brno Více informací ...
Vzdor Fest
Vzdor Fest 28.08.2020 - 29.08.2020 ( 12:00 - 24:00 )
Hostašovice - Pramen Zrzávky Více informací ...
Silver Rocket Summer Stodola 2020
Silver Rocket Summer Stodola 2020 29.08.2020 - 29.08.2020 ( 12:00 - 24:00 )
Penikov Více informací ...
Šumava AGAINST 2020
Šumava AGAINST 2020 05.09.2020 ( 16:00 - 01:30 )
Sušice, Chatová osada LUH Více informací ...
Kanonáda zlaté řeky V
Kanonáda zlaté řeky V 05.09.2020 - 06.09.2020 ( 17:30 - 02:00 )
Na Marjánce - Stříbrná Skalice Více informací ...
Stop & go!
Stop & go! 26.09.2020 - 26.09.2020 ( 19:00 - 23:30 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
MASS//REACTION, Praha - Café Na Půl cesty, 6.8.20
07.08.2020 22:14, Siki


CONTROLLED EXISTENCE, Praha - Café Na Půl cesty, 6.8.20
07.08.2020 22:13, Siki


LAKKA, Praha - Café Na Půl cesty, 6.8.0
07.08.2020 22:11, Siki


PAKOSTEŇ, Praha - Café Na Půl cesty, 6.8.20
07.08.2020 22:07, Siki


DÁŠA FON FĽAŠA, Beroun - Jiná Káva, 17.7.20
18.07.2020 19:50, Siki


GORC, Újezd - Hella, 10.7.20
11.07.2020 20:51, Siki


KOMPLEX VINY, Újezd - Hella, 10.7.20
11.07.2020 20:50, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Marek Rybenský | rozhovor (526)
HONZA KLOUČEK | Rozhovor (502)
Green Day - Father Of All Motherfuckers (476)
GO476910YB (LIDSKÉ ZDROJE) | rozhovor (424)
Petr (Telepatie) | rozhovor (394)
Refused | rozhovor (347)
Baptists | rozhovor (314)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
The Ramoms - Teacher's Pet
Pedro (Cirguz, The Junk Food, atd.) | rozhovor
Smrt Mladého Sebevraha - s/t
HONZA KLOUČEK | Rozhovor
Vole – Dej Bůh pěstí
Gifo (Rato Triste) | rozhovor
LIDSKÉ ZDROJE - Live Demonstration
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes diycore 007 strahov nightmare malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast CSAF Cult Burger Shitrecords Periferia gasmask sxhc

© 2020 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.neziskovky.com) | Design concept by Max

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.