Youtube
Stage Bottles: o krok dál aneb nový vítr do starých struktur
22.09.2004 11:06
Stage Bottles je v Evropě zajetý punk Oi! band, který známe i z několika vystoupení v ČR. A je to dobře. Texty esbéček nejsou umělý "politický nalejvárny" těch, co "ví všechno nejlíp", jsou srozumitelnou kritikou každodenního života každé(ho) z nás - a nesklouzávají přitom do "pštrosí pozice" jako vyznání tolika jiných "rozzlobených" kapel, která sice vypadají naštvaně... abyste se pak (ó, jaká novinka!) dozvěděli, že stejně "všechno je na piču, všechno je na kokot" (a tak to taky zůstane, tak to radši rovnou vzdejme). Naopak, kapela všechen ten bordel kolem nás sebere, semele a vymrští vší silou do ksichtů těch nahoře a ještě u toho stihne nenávidět všechny, kdo by jim chtěli vyprat jejich umazaná kvádra! A od svého prvního alba Bick Kick sebou Stage Bottles opravdu hnuli: tam, kde dřív stačil velkej kopanec, dnes kapela hledá. "novou vlajku".
  
Scénu kapela před lety oslnila svou hitovkou "Sometimes Antisocial But Always Antifascist". Někdy jsme antisociálové (nebo? oni! nás za takové mají), ale a? se děje, co se děje, jsme vždy proti fašismu. V době, kdy je tak rozlezlé kolaborování, čti kamaraden-pivaření, s dnešními pohrobky sráčů ala Rudolf Hess (jenom proto, že poslouchají Oi! a mají Everlast a holou hlavu), je to vzkaz v pravou chvíli: neřežme si pod sebou větev!
  
Od doby tohohle hitu ale kapela nezamrzla.
  
Jakou novou vlajku?
Hudebně jsou Stage Bottles na posledním albu "We need a new flag" ("Potřebujeme novou vlajku") sehranější, ale jinak trvalky. Kytary a zpěv přesvědčivé a Olafovo ságo podkresluje atmosféru tak dokonale, že si to celé bez něj neumím představit.

A textově? Daleko dál, než byli... od provařených témat se kapela odrazila, přitom ale naštěstí přeskočila propast ztuhlého rádoby názoru ala politická klišé v instantní omáčce.
  
Vezměme to odzadu...
... a to doslova, od konce alba: CD uzavírá song "All you need is hate" ("Všechno, co potřebuješ, je nenávist"). Skladba, který byla sice již na jiných CD, která je však stěžejní: "My víme/Byla to vaše společnost, co z nás udělalo to, co jsme/ takže to nevyčítejte mně./ Nikdy nevíte/ kdy na vás naběhneme/ my cítíme opravdovou nenávist... Zabíjíte, zabíjíte pro lásku/ pro lásku k vašim zasranejm penězům/ jednoho dne zabijeme my vás... Vy zasraný píči, vy bastardi/ ve vašich zasranejch podnikatelskejch oblecích, jděte do hajzlu/ vaše šaty jsou šedivý jako vaše vlasy a vaše myšlenky./ A buďte si jistí, vaše barvy nejsou naše!" Song "Kick out the parasites" ("Vykopněte parazity") je potom proti prznění fotbalu, coby sportu pro lidi, kapitálem (prodej, kup, mlč, nebo zkrachuješ) a připomínkou všem, kteří ve fandění vidí spásný ostrov úniku ze sraček okolo... ze světa zisku a trhu neutečeš : "...fanoušci jsou jen čísla na vstupenkách, srdcem všeho jsou byznysmeni... vyjádření komunity, cesta najít identitu, struktury solidarity - zachraňme náš sport...". Předchází píseň "I wanna Break Out" (Chci utéct"): zpřetrhejme řetězy, to, co chceme, je něco jiného, než to, co žijeme... takže?! Budeme jen poslouchat?! Kdo se nevzteká a nekritizuje, ten jen rychlejc zestárne... a chceme snad umřít v těch samejch sračkách, ve kterých jsme vyrostli?

Song "PC Idiots" se potom pouští do sektářských "politicky korektních", "Politically Corrects" (PC), aktivistů, samozvaných, přemoudřelých politických avantgard všeho druhu. Tenhle kousek esbéček však přitom bude těžko obhajobou "apolitického skinheadství", které si nevidí na špičku nosu (čti na kořen našich problémů, sociálních problémů) a které by se snad mohlo chtít písně chytit proto, že "kritizuje politiku". Haha, tenhle song je spíš reakcí na levicové moralistické postoje, které nejsou schopné vidět prostor pro proti-kapitalistickou subverzi ve vzdoru nás dole: v naštvanosti rozzlobených kluků a holek, v jejich pochybách a přátelstvích, v jejich pitkách a vycházkách nočním městem, v osudech každého (každé) z nich... poděšená reakce "moudrých" levičáků plyne z toho, že se jejich programy a klišé dávno odcizila realitě a dnešním semínkům revolty: "Neakceptují proletářské chování... nejsou základnou pro revoluci," zpívají v písni na adresu "uvědomělých" a sterilních levičáckých aktivistů, kteří nevidí vzdor, který se vymyká jejich poučkám, Stage Bottles a v mailu dodávají: "Tahle píseň je proti ignorování reality... a o její změně! Abys vybudoval silné levicové hnutí, musíš najít cestu, jak zacházet s různými osudy... My všichni potřebujeme vyřešit problémy, takže bychom se je měli pokusit řešit společně. To, že ne každý tomu bude naslouchat, je jiná otázka..."
  
Dál tu máme song "Punk & Disorderly" (Punkovej & neukázněnej"): suma sumárum lítost nad tím, že dost punkáčů rezignuje a sklouzává k sebeničení místo toho, aby punku dali skutečnou podstatu rebelie. Následuje hitovka "Kids Life" o snech a pocitech, o nadějích a skutečnosti. A předtím vás na albu čekají "Bad Boys": jojo, ti špatní klucí jsou hooligans, ti špatní kluci jsou punkáči, skinheadi, ti špatní kluci jsou všechno možný jen ne kolaboranti, skloněný hlavy, co ignorujou problémy kolem sebe, krava?áci a podrazáci.
  
Vtipná a stežejní píseň "Real Skinhead" ("Opravdový skinhead") je pro dnešek opravdu povedená, výstižná a aktuální : "Oi! Vy stupidní bastardi, probuďte se/a zamyslete nad tím/odkud vaše kultura pochází/Oi! to není jen o bitkách/tancování a popíjení/oblékání se podle módy a vlastnění spousty nahrávek... Oi! je vracení ran/Tak by ses měl cítit/Jako rebel z předměstí/ Oi! Sociální rozdíly jsou důvod všeho/ Zaměstnanci jsou stále vykořis?ovaní... Je to o vykopání rasistů... Oi! je pocit hrdosti/Ale na pouhý pozérství/Je těžko být hrdý/Oi! Takže skinhead je něco jinýho/Tvoje infiltrace/Bude zastavena!"
  
A titulní píseň alba, "New Flag" ("Nová vlajka")? Nojo: všechny ty hadry na podlahy, co se jim říká státní vlajky, zklamaly, všechny barvy minulosti zklamaly, my potřebujeme novou vlajku k tomu, abychom nastartovali historii... jak esbéčka zpívají s vtipným rýmem "where everyones cool, find a new political school" :-).
  
Na albu první, v naší recenzi poslední (samozřejmě, na albu je písní víc, než recenze zmiňuje, ty ostatní si už ale najdete sami, až si CD pořídíte... a vy si ho jistě pořídíte, haha) song "Millions of stupid people" ("Milióny zabedněnejch lidí") je snad jedinou prudou na jinak skvělém CD. Ono, kdyby byly mraky lidí prostě kreténi, tak by jimi i zůstávaly ... jenže naštěstí není nikdo pořád stejný. Jsou to podmínky kolem nás, co se na nás podepisují ... a problémy, které nám tyhle společenský podmínky přinášejí, nám dávají i pochyby a odpor ... a z těch rozporů se může zrodit snaha současný společenský podmínky popřít a překonat. Může! "Milióny zabedněnejch lidí" je zkratkovitá generalizace. Koneckonců, my neposloucháme Landu, ale Stage Bottles.:-)
  
Nová vlajka, co bude naše
Historie si pamatuje jen ty, kteří něco nového přínesli... současnost je potřebuje! Tak by mohl znít vzkaz kapele ... daleko spíš by tak ale měl znít vzkaz, který snad tohle CD vysílá těm, kteří si ho poslechnou... Těm, kteří jsou dole a kterým kapela vzkazuje: "Organizace společnosti je v rukou a v zájmu kapitalistů či ekonomiky. Oni to nikdy nebudou chtít změnit, takže to musíš změnit proti jejich vůli. Takže musíš bojovat proti personifikované ekonomice."
  
Cíl je po dlouhou řadu let stejný: porazit naši každodenní mizérii, porazit nadvládu kapitalismu nad našimi životy. Abychom se ale svinstva kolem nás zbavili, měli bychom začít hledat novu vlajku: tu, která by nevycházela z klišé minulých prohraných revolucí, ale z našeho každodenního vzdoru. Vzdoru, který je základem naší politiky proti politice.
  
MP3 a VIDEO Stage Bottles najdete zde
  
Gertrud Poflak
Psáno pro magazíny: Alarm & Czechcore & Kids and Heroes & Stage Bottles - oficiálni web kapely
  


Více na old.czechcore.cz
Recenze Desky Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
The Stranger
The Stranger 26.04.2024 - 09.06.2024 ( 01:00 - 23:50 )
Blatná, Kulturní kavárna Železářství U Šulců Více informací ...
WARM SWORDS (DE/FR) ≋ BUNKERER ヅ
WARM SWORDS (DE/FR) ≋ BUNKERER ヅ 09.05.2024 - 09.05.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Olomouc, SF MINI Více informací ...
NĀV + Łūt
09.05.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Rožava / Stezk
Rožava / Stezk 09.05.2024 - 09.05.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Hradec Králové, Klub čp.4 Více informací ...
Fotbalu proti rasismu
Fotbalu proti rasismu 10.05.2024 - 12.05.2024 ( 12:00 - 23:00 )
Rohozná u Jihlavy Více informací ...
Landless + Crooked nees + Newspeak
Landless + Crooked nees + Newspeak 10.05.2024 - 10.05.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Jack (HU) / Průmyslová Smrt (CZ) /Sunshine Friendship Club (CZ)
Jack (HU) / Průmyslová Smrt (CZ) /Sunshine Friendship Club (CZ) 11.05.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Praha Eternia Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
CARLXJOHNSON, Praha - Eternie, 2.5.24
03.05.2024 20:02, Siki


KU-RI-BOH!, Praha - Eternie, 2.5.24
03.05.2024 20:01, Siki


PROPAD, Praha - Eternie, 2.5.24
03.05.2024 19:57, Siki


LADY GAZA, Praha - Eternie, 2.5.24
03.05.2024 19:56, Siki


NEAT MENTALS, Újezd - Hella, 27.4.24
28.04.2024 20:48, Siki


SKIPLIFE, Újezd - Hella, 27.4.24
28.04.2024 20:46, Siki


RISPOSTA, Újezd - Hella, 27.4.24
28.04.2024 20:45, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (370)
Garlands – Ztracená místa (278)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (204)
Bratislavské Dievčatá - s/t (203)
Hippie Chippies - Double Trouble (187)
V.O.H. - Cesta bez konce (187)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (175)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
The Drowns - BLACKED OUT
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.