Youtube
Trojreport z Brna a okoli - Sunshine, Oi Poloi, Kent Brockman und viel mehr
03.06.2002 20:26
Vzhledem k drobným potížím na czechcoru se mi smrskly původně tři reporty do jednoho. Jde ale stejně o tři akce v průběhu týdne v okolí brna, takže spojitost není jen čistě formální. Odobně doporučuju čtení navíckrát, protože článek je dlouhej a nudnej (a taky a? mám sakra jednou pořádnou čtenost)
  
Sunshine, More Bad News, His Another Fall, My Dead Cat, 27.5.2002, klub Yacht
  
 Na rozdíl od mnoha lidí mě poslední deska Sunshine posadila na prdel a tak sem si při prvním spatření plakátu pečlivě kroužkoval v diáři datum a dost jsem se těšil. V klubu Yacht sem nebyl pěkně dlouho a už při vchodu sem zjistil že se nic nezměnilo - vstup půlhodiny po odificálním začátku neprodyšně uzavřen, uvnitř ani náznak nějakého dění.
 Po delší chvíli se začínají zvučit More Bad News, kteří snad ani neměli na koncertě původně vystoupit a domluvili se na poslední chvíli. Jejich první set mě moc nenadchnul, nedávné vystoupení před Endstand sem prošvihnul, takže byl čas se podívat jak povyrostli. A kurva! Musím říct že vyrostli obrovsky. Set se mi zdál velice dynamický, mnohem sebejistější, agresivnější. Tenhle FSS all stars team (pro neznalé, fss je fakulta sociálních studií, kde snad všichni playeři, krom zpěváka studují) mě vážně dostal! Rychlý dravý newschool, který bych přirovnal třeba k mým oblíbeným Newborn - a? se držím příměrů. Publikum sice zrovna neřádilo, ale zvuk byl například výborný. Zpěvák se snažil seč mohl, Martin za bicíma pěkně sypal...tohle vystoupení bylo prostě parádní otevírák
 Další kapela je rovněž brněnská - My Dead Cat. Ani teď nejsem vyloženě zklamanej, ale po jirzově nadšeným reportu, kde přirovnával k Refused sem přece jenom čekal víc. Sice to "bylo jak leatherface" ale mě to ke štěstí nestačí. A a? se na mě nikdo nezlobí, ale ten zpěvák prostě zpívá falešně. A dost kritiky, je též třeba vyzdvihnout ty dobrý stránky, kterých bylo stejně víc. Dobrý emonátěr ve stylu právě Leatherface s velkou devizou v bubeníkovi. Rozhodně se jim na dalších koncertech nebudu vyhýbat!
 Po neskutečně dlouhým zvučení (fakt nechápu, že má kapela typu His Another Fall potřebu takle zvučet) se ozývají první tóny...a budu upřímnej. Když jsem je viděl poprvé v Kroměříží před Catharsis, dala se svést výsledná nedobrá podoba na rozhašenej apec. Tentokrát nebylo nač svádět a opět to byla hrůůůůza! Především bubeník by se měl vykašlat na kapelu a jít se někam učit držet rytmus. Na publiku bylo taky poznat, že je to nebere, přesný počet tleskajících diváků byl 9. Kromě roztleskávače tedy jen 8 lidí, z přihlížející cca 60-80. Melodické emo prostě potřebuje hudební výkon, který by je udržel.
 Poslední nastupuje největší hvězda (už bylo přibližně půl jedný, vzhledem k tomu, že kolem sou jen koleje to naprosto nikoho neprudilo, v kombinaci s dobrým zvukem to dělá z Yachtu dobré místo pro koncerty). Sunshine jsem ještě naživo neviděl a neméně než poslední deska mě dostal i geniální článek přímo zde na czc :o) Nepřekvapuje mě dlouhé chystání, schvaluju, že si chtějí hrát kompletně na svůj apec, když má vysledná podoba za něco stát... Dvoje klávesy, smyčky, kytara, basa, bicí. To byla koncertní sestava Sunshine, s tím, že basu si kluci prohodili a ten druhý vždy hrál primárně na klávesy. Kytarista zpívá no a bubeník bubnuje jak už to bývá. Bohužel, klub typu Yacht prostě nemůže zvukově ustát kapelu jako Sunshine. S tím nic nenaděláme. Reproduktory nestíhaly extrémní hlasitost (hlavně kytara byla vytažená až moc) spolu s dvojím vokálem, samply atd. Výsledný efekt tak úplně neodpovídal nasazení. Světelné efekty měly na starosti dva blikající reflektory, které se dokázaly postarat o hodně psychedelickou náladu samy o sobě.
 Hudba Sunshine je těžko popsatelná a nebudu se o to radši ani pokoušet. Na mě působila hodně narkoticky, mocně nemocně, citlivě a horce... Fascinuje mě, že ačkoli žádný z členů kapely nevynikal coby hudebník, dohromady to bylo ohromné. Hráli věci hlavně (výlučně) z posledního alba a nějaké ty novinky. Teprve v závěru se dostalo na věci z Velvet Suicide, ovšem zrovna vybuchly pojistky, místnost se potopila do tmy a já musel valit na rozjezd. Akce končila kolem 2.00 ráno a především díky Sunshine a More Bad News to byl zajímavý večer.
  
  
Oi Poloi, Zeměžluč, Barrack, 29.5. Brno, klub Fan Favorit.
  
 Tak konečně jsme si zasloužili Oi Poloi i v Brně. Svátek všech punkáčů! Ale jenom naivka by si mohl myslet, že snad na Oi Poloi dorazí podobná návštěva jako na sračky Prawda, Jaksi Taksi, Totální Nasazení. Prostě kindroši dneska zůstali doma. Proč? Na to se ptejte jich.
 Přiznám to narovinu - nemám rád Favál, nemám rád Zeměžulč, takže jsem úmyslně přišel až na konec Maďarské kapely Barrack. Věřím ale, že krom jednoho šíleného vlasatého typa přišli ostatní hlavně na OP takže mi tu nevyváženost v reportu odpustíte. Jo, mimochodem Barrack - příšerný!
 A už jsou tu hvězdy světového showbussinesu Oi Poloi! Ne, vážně tuhle kapelu hodně žeru a myslím, že toho dokázali strašně moc, na dané scéně snad úplně nejvíc. Navíc kdo slyšel jejich poslední desku, musí přiznat, že hrát umí kurevsky dobře! Naposledy jsem je viděl v Žilině, kde ovšem hráli prakticky stejný set jako tentokrát. To znamená věci ze starších desek, z nové (která je fakt nejlepší a kterou byste si měli pořídit rozhodně na vynilu! - sylšíš aussi!) jen pár kousků.
 Publikum podle mě čítalo lehce nad 200 kousků, jak jsem naznačil, po děckách ani stupa, naopak se ukázali lidi, kteří na koncert najdou cestu jen zřídka, dokázalo nasazení OP ocenit. Rozjelo se pogo na brno nevídané. Na první pohled možná trochu macho, ale uvnitř to nebylo ani zdaleka tak drsné. Alkoholem notně posílení pankáči nabízí laciný zdroj humoru, ale tentokrát se chovali docela slušně, kromě pádů, drbání do kytary a podobných obligátních záležitostí se drželi v mezích.
 No měl bych taky něco napsat k samotné muzice - punk jak hajzl, po všech stránkách vychytaný, zvuk se mi líbil, reakce publika dobrá, zpívalo se opravdu hodně, obzvláš? Kill the Bill a Don´t Burn the Witch byly parádní. Jediným elementem, který nebyl tak úplně fajn byl neprosto nedýchatelný vzduch a obrovské vedro. Všichni byli propocení jako myši (moje černá "tesilová" košilka to taky nenesla nejlíp :o)) ale myslím že taky spokojení a místy až nadšení. Při legendárních skladbách Nazi Scum, Punk Picnic a podobně byl skoro celý sál ve varu. Jedním slovem sauna.
 No a co víc psát? Prostě svátek pankáčů v brně. Jo, a pevně věřím tomu, že den předem v Rožnově to bylo ještě daleko lepší, ale o tom se doufám zase já dočtu něco v reportu někoho jinýho.
  
Kent Brockman, Bizzare X, More Bad News, Space To Being, Adamov 31.5.
  
 A je tu poslední z trojice akcí, která nám mohla zpříjemnit konec května. Desetiminutová cesta z Brna a už nás vítá industriální klub v industriálním maloměstě. Kdo by neznal proslulý podnik Adast, v jehož Kulturním domě resp. před nímž se akce konala. Na open air sice bylo ještě trochu chladno, ale co by člověk neobětoval...?
 První se chystají narychlo domluvení More Bad News. Bubeník Martin (teď už prý ex-See You In Hell) je čím dál lepší a především jeho zásluhou se na MBN vždycky rád podívám. I tentokrát, stejně jako v pondělí, hráli velice dobře a s nasazením. Víc to nemá cenu komentovat, prostě depresivní rachot, kde Monster X potkávají Corrupted a Tragedy. Brno boduje i když není na domácí půdě (a? sme sakra taky trochu fotbaloví, ten den začínalo MS)
 Druzí jsou překvapivě Kent Brockman a začíná se stmívat. Zpočátku jsem nějak jejich vystoupení nemohl přijít na chu?, ale jak se rozehrávali, získávali si mě čím dál víc a u coveru Slayer jsem roztál dočista. Sice to nebyla taková vražda jako na desce, ale pořád velice slušný mazec. Naživo jsem z nich neměl tak silný dojem powerviolence jako z desky, spíš mi přišli jako trošku Infestoidní. Zajímavá kapela v zajímavém prostředí. Zpěvák měl dobrou pódiovku, velice se mi líbilo, že všichni členové (zpěvák, kytarista, basák, bicmen) si aspoň chvílemi zazpívali a hlavně bubeník měl hodně zvláštní vokál. Tou dobou už se počet přihlížejících ustavil podle mého skromného odhadu asi na 60 lidech, což není mnoho, ale ani málo!!!
 Další na řadě jsou Bizzare X, pro mě velká neznámá, o které jsem věděl jen, že kapelu tvoří basák a bubeník. Podle prvních zvuků jsem zpovzdálí vůbec nepoznal, že hraje jen basa. Zvuk to teda mělo vážně hodně zvláštní. Šlo spíš o rychlou klepačku, ale na mě jsou dva členové přece jen málo, zkrátka nijak mě nenadchli, i když přímo na místě se mi do ucha docela trefili.
 V grindovém duchu pokračovali i Space To Being, ale na ty už bylo venku moc zima, takže jsem většinu jejich setu slyšel jen z přilehlé restaurace od stolního fotbálku. Jako takový bych ani neměl nic říkat, ale přece jen podotknu, že STB (ta zkratka vede!) mi připadali takoví docela průměrní, ovšem s příslibem.
 Doufám, že to nebyla poslední adamovská akce, protože industrial/noise prostředí hned u tratě vlaku, v údolí pod megapaneláky má místo moc pěknou atmošku. Ještě dodám, že na místě se nakonec přece jen objevil jediný slavný adamovský rodák Shindy.
  
 Doufám že ste se moc nenudili a napište, pokud ste to viděli jinak, protože mi určitě spousta zajímavých věcí unikla.

Více na old.czechcore.cz
Recenze Koncerty Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (332)
Garlands – Ztracená místa (256)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (183)
Bratislavské Dievčatá - s/t (180)
V.O.H. - Cesta bez konce (166)
Hippie Chippies - Double Trouble (164)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (154)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
V.O.H. - Cesta bez konce
Earth Crust Displacement - Under The Surface
The Drowns - BLACKED OUT
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST
HOW CAN LIMO KID KILL YOUR DREAMS? #10
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.