Youtube
olomoucgigs.wordpress.com
02.08.2011 13:17 Samuel
Obrázek

Hardcore punk potřebuje nadšence a právě oni dělají labely, ziny nebo vyhledávají nejrůznější místa, kde bude mít tento styl možnost žít „živě”. Většinou není lehké najít vhodný prostor pro koncerty a když se najde, často není patřičný zájem „veřejnosti”. Přesto koncertů je stále víc a kapel, které jezdí turné ještě o nějaký kousek víc.

Do How Can Limo Kid Kill Your Dreams? jsem začal s “koutkem” pro Ty nadšence, kteří dělají koncerty. První město, které jsem si vzal na mušku je samozřejmě Olomouc. Důvod je jednoduchý -  bydlím v nedalekých lesích a na koncerty se tam snažím chodit (jezdit) celkem pravidelně. Náš fun-zine zatím ještě nevyšel a článek pouštím do éteru jedniček a nul. Třeba to lidem, kteří tam koncerty dělají nějak prospěje nebo to inspiruje další punks, aby napsali o svém městě a hardcore punkových aktivitách v něm.

Podle počtu obyvatel je Olomouc šesté největší město v ČR, ale ve srovnání třeba Českými Budějovicemi, tady na koncerty chodí opravdu velice málo lidí. Třeba se mi to jen zdá nebo chodím málo pravidelně i já. Přesto nabídka je zde velice různorodá, zajímavá a koncerty jsou na různých místech.

Co se nadšenců neboli „promotérů” (ošklivé slovo, že?) týče, koncerty dělají -  1+1=1, Revolution Summer, Music For Liberation a Zdeněk Frýba. Co já vím, tak pod pokličkou koncertního hrnce jsou někde ukrytí ještě Ti, co občas dělají grind/gore koncerty a punkové akce (některé z nich dokonce sponzoruje primátor města Olomouce). Nedá mi to vyzdvihnout domácí koncerty p.Zdeňka Frýby, které mají úžasnou atmosféru a jsou u něj doma v obýváku.

Pravidelněji používaná místa jsou tady dvě – prostor Mitril a velice sympatický, menší prostor, Galerie u mloka. Galerie je nekuřácká a neprodává se tam ani alkohol. Seznam koncertů najdeš na jednoduchém webu olomoucgigs.wordpress.com .

Aby to bylo trochu zajímavější, požádal jsem jednotlivé „CREW“, aby se sami představili …

[1+1=1] Dialog je setkání s druhým a všechno kolem Dialog crew tak začalo tím, že jsme je potkali na výšce. Byl to rok 2005. Přihlásili jsme se na stejný obor, bydleli spolu nějakou dobu na kolejích a chodili v Olomouci na koncerty, které tady ve své době dělal ještě Aleš (zvukař Flying Enterprise) a parta kolem Gospel of theFuture. Koncertů ale začalo časem ubývat, zatímco sny, nápady a představy se tlačily ven. Tak jsme si řekli, že bychom mohli čas od času udělat něco sami. Sehnali jsme tedy aparát, domluvili se s majitelem Mitrilu a pozvali na první koncert kapely, které nám v tom, co děláme, ukázali cestu a díky kterým jsme začali hudbu chápat i v jiných souvislostech. 12.12 2008 proběhl první koncert. Zahráli Vas Szuszanne, Gospel of the Future a My dead Cat a přišlo kolem 40-ti lidí. Kamarádský setkání. Eurofie jak blázen.  Teď se snažíme dělat přibližně jeden koncert měsíčně a zatím na dvou místech - v Mitrilu a nově i v Galerii U Mloka, kde se soustředíme převážně na akustické projekty anebo elektronické experimenty. O zvučení se stará hlavně Jiří z Human Puppet, díky němuž jsme měli možnost nahlédnout i pod pokličku lokálního Oak Festu. Snažíme se zachovat to původní nadšení. Kapely které u nás hrajou si vybíráme podle toho, jestli se nám prostě líbí anebo nás něčím zaujmou. Žánrově se vůbec nevymezujeme. Oba dva posloucháme obrovské množství hudby od ambientu, reggae, rapu, jazzu, folku až k hardcoru, takže u nás může klidně vystoupit vedle bratislavských Longital, ambientní Oddi, jazzoví J-komplex, rapující Astronautalis nebo garážoví Trigger Effect. Chtěli bysme poslat velké díky všem, kdo nám kdy koncerty umožnili, jakkoliv vypomohli a všem, kdo na koncerty chodí - jste naši lidi! Kapely, které jsme dělali: scott mccloud (usa), astronautalis (usa), lushlife (usa), trigger effect (can), longital (sk), above the tree (ita), andrea rottin (ita), plum (pol), kolowrat (sk), gnu (cz), nierika (cz), wollongong (cz), sporto (cz), lyssa (cz), radio tzara (cz), vas szuszanne (cz), gospel of the future (cz), oddi (cz), my dead cat (cz), dné (cz), j-komplex (cz), bonus (cz), hope astronaut (cz), goncis (cz), milano (cz), aran epochal (cz), medulla (cz), ema camelia (cz), mother (cz). Více informací na www.myspace.com/dialogcrew .

[Revolution Summer] Místní scénu se snažím podporovat spolu/vydáváním desek a občasným pořádáním koncertů. Pod hlavičkou Revolution Summer records jsem přispěl k vydání několika desek (Lakmé, Stolen Lives, ...) a zatím jsem samostatně vydal splitko Auxes/Obstacles. V Olomouci to s koncertama není úplně jednoduchý. Vždy tady byl problém s nedostatkem prostor, ale ten jsme už částečně vyřešili pořádáním koncertů v Mitrilu, popřípadě v Galerii U mloka. Já osobně vidím i problém v nedostatku lidí. Koncerty se sice většinou tak nějak zaplatily, ale na to, že na univerzitě studuje přes 23 tisíc lidí se mi návštěvnost nezdá moc velká. Taky taková nějaká základna Olomoučáků, kteří by pravidelně chodili na koncerty, je slabá. Pomalu je tady víc lidí, kteří dělají koncerty než kteří na ně chodí. Ha ha. Z tohoto důvodu nemám v plánu organizovat koncerty moc často, ale chci se soustředit spíš na kapely, který mám fakt hodně rád. Za poslední rok jsem dělal celkem tři koncerty: dvakrát Auxes a jednou Obstacles. Více informací na revolutionsummer.info .

[Music For Liberation] Jsme "kolektiv" někdy dvou, někdy více lidí. Hardcore/punk pro nás znamená především revolta/diy/přátelství. Myšlenky anarchismu, osvobození zvířat, ekologie jsou myšlenky, které punku bezesporu náleží. Ačkoli se to může zdát mnohým jako klišé, máme pocit, že je třeba o těchto myšlenkách neustále mluvit a přemýšlet. Fungujeme okolo pěti let a za tu dobu jsme se samozřejmě názorově vyvinuli. Subkultura je velice omezený prostor a myšlenky uvnitř osloví jen malou část lidí. Proto naše aktivity neskončily jen na pořádání koncertů, ale snažíme se překračovat hranice subkultury. Pravidelně pořádáme v Galerii U Mloka promítání filmů, diskuze, přednášky, veganské vaření. Právě Galerie U Mloka se nám stává malou základnou. Je to malé, ale krásné místo. Galerie je součástí P-centra a slouží jako chráněný prostor pro klienty P-centra, kterými jsou lidé s drogovou závislostí. Galerie je proto nekuřácká a není možno zde konzumovat žádný alkohol ani jiné drogy. Za poslední rok pod hlavičkou MFL zde hráli třeba folk-punkáči TRUE NATURE a
MIKE xVx (oba USA) MELETE (Slovinsko) FURNACE (USA) nebo třeba SHOYU SQUAD (Německo). V Olomouci máme neustále problémy sehnat prostor, ve kterém
bychom mohli pravidelně pořádat "hlasité punkové" koncerty. V Galerii si soused stěžuje na hlučnost, proto je zde pořádání hlasitých koncertů omezené. Organizovali jsme nebo organizujeme koncerty v Olomouci v klubu Mitril (v minulosti), v klubu 15 minut (v minulosti), ve Zlíně v klubu U Tetoura a teď převážně v rožnovském klubu Vrah nebo v Olomouci ve zmiňované Galerii U Mloka. Našim cílem je najít a vytvořit prostor, který bude otevřen okrajovým hudebním žánrům a bude nabízet alternativní kulturu širší veřejnosti. To jsou ale momentálně naše sny. Letos pokračujeme organizací druhého ročníku FOR LIBERATION FEST, jehož první ročník byl 2 roky zpět v Olomouckém S-klubu, a který letos byl na Vrahu. Máme za sebou více než 30 koncertů a jen namátkou to byly kapely FROM THE DEPTHS , PREYING HANDS, TOGETHER, CONFRONTO, DIE YOUNG, ANCHOR, FURNACE, TRUE NATURE, MIKE xVx, MELETE, VAIT IN VAIN ... Více informací na musicforliberation.com
.

Další recenze/články najdeš na  samuelrecords.blogspot.com.

Ostatní články Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
Hanakuso (Jap) // Dáša fon Flaša (Sk) // Ctib (Cz)
Hanakuso (Jap) // Dáša fon Flaša (Sk) // Ctib (Cz) 18.04.2024 - 18.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Olomouc, SF MINI Více informací ...
DROM, MAYON & BULLFROG
DROM, MAYON & BULLFROG 19.04.2024 - 19.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Prostějov, Klub 27 Více informací ...
Neřád (CZ) / Røst (At)
Neřád (CZ) / Røst (At) 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Brno, Sibiř Více informací ...
Kanäl VII
Kanäl VII 20.04.2024 ( 19:00 - 23:59 )
Žamberk - Pivovar Kanec Více informací ...
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje
See You in Hell / Soukromey pozemek / V.O.H. / Zaseklý stroje 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Příbram, Bowling Klub Více informací ...
DROM, MAYON & DRUTTY
DROM, MAYON & DRUTTY 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Frenštát p. Radhoštěm hospoda Lubina Frýdek-Místek, zkušebna club art Více informací ...
Arrogant Twins křtí desku.
Arrogant Twins křtí desku. 20.04.2024 - 20.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha, Stresovicka Kramle Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


MORSCH, Praha - Eternie, 2.4.24
14.04.2024 11:59, Siki


MÝRDAL, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:28, Siki


OČI VLKA, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:24, Siki


MORDLOCH, Praha - Eternia, 6.4.24
07.04.2024 11:23, Siki


KIBERA, Broumy - hospoda, 16.3.24
17.03.2024 21:23, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (317)
Garlands – Ztracená místa (247)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (174)
Bratislavské Dievčatá - s/t (173)
Hippie Chippies - Double Trouble (158)
V.O.H. - Cesta bez konce (156)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (147)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Mau Maus / Just Wär - split
Hippie Chippies - Double Trouble
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.