| P Ř I D A T N É   L Á T K Y  –  A D I T I V A 
 
 
 Do potravin se běžně přidávají látky, které např. prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulující kyselost a zahuš?ovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chu? bez použití řepného cukru. Všechny tyto látky se souhrnně nazývají přidatné látky (aditiva). Přítomnost látek přidatných, které byly v potravině použity, musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle toho, v jakém množství jsou v potravině obsaženy. Přítomnost látky přídatné se označuje uvedením názvu látky nebo číselného kódu E (číslo).
 
 
 
 Číselný kód E je kód, pod kterým je přidatná látka označována mezinárodně. Tedy úplně stejně na celém světě. Stejný je číselný systém, který má Evropská unie i Codex Alimentarius. U látek, které náležejí do kategorií antioxidanty, barviva, konzervanty, kyseliny, regulátory kyselosti, tavicí soli, kypřicí látky, náhradní sladidla, látky zvýrazňující chu? nebo aroma, zahuš?ovadla, želírující látky, modifikovaný škrob, stabilizátory, emulgátory, protispékavé látky, odpěňovače, lešticí látky, látky zlepšující mouku, musí být kromě názvu nebo kódu E uveden i název příslušné kategorie, do které látka patří. Některé přídatné látky spadají dle účelu použití do několika kategorií, ale uvádí se pouze název kategorie, která odpovídá účelu, pro který je látka v potravině použita.
 
 
 
 MLÉKO, VEJCE A JINÉ ŽIVOČIŠNÉ (NEVEGANSKÝ)
 
 
 
 E 120		KOŠENILA, KYSELINA KARMÍNOVÁ, KARMÍNY
 
 E 160	a	KAROTENY
 
 E 160	e	BETA-APO-8”-KAROTENAL
 
 E 160 	f	ETHYLESTER KYSELINY BETA-APO-8”-KAROTENOVÉ
 
 E 231		ORTHOFENYLFENOL
 
 E 270		KYSELINA MLÉČNÁ
 
 E 282		PROPIONAN VÁPENATÝ
 
 E 322		LECITINY
 
 E 325		MLÉČNAN SODNÝ
 
 E 326		MLÉČNAN DRASELNÝ
 
 E 327		MLÉČNAN VÁPENATÝ
 
 E 440		PEKTINY
 
 E 575		GLUKONO-DELTA-LAKTON
 
 E 585		MLÉČNAN ŽELEZNATÝ
 
 E 901		VČELÍ VOSK
 
 E 904		ŠELAK
 
 E 927	b	MOČOVINA
 
 E 966		LAKTITOL
 
 E 1105		LYSOZYM
 
 
 
 
 
 MASO A VÝTAŽKY Z NĚJ (NEVEGETARIÁNSKÝ)
 
 
 
 POLYETHYLENGLYKOL
 
 PROPYLENGLYKOL (PROPAN – 1,2 – DIOL)
 
 E 304		ESTERY MASTNÝCH KYSELIN S KYSELINOU ASKORBOVOU
 
 E 432		POLYOXYETHYLENSORBITANMONOLAURÁT
 
 E 433		POLYOXYEHTYLENSORBITANMONOOLEÁT
 
 E 434		POLYOXYEHTYLENSORBITANMONOPALMITÁT
 
 E 435		POLYOXYEHTYLENSORBITANMONOSTEARÁT
 
 E 436		POLYOXYEHTYLENSORBITANTRISTCARÁT
 
 E 445		GLYCEROSLESTER BOROVICOVÉ PRYSKYŘICE
 
 E 470	a	SODNÉ, DRASELNÉ A VÁPENATÉ SOLI MASTNÝCH KYSELIN
 
 E 470	b	HOŘEČNATÉ SOLI MASTNÝCH KYSELIN
 
 E 471	                MONO A DIGLYCERIDY MASTNÝCH KYSELIN
 
 E 472	                ESTERY MONOGLYCERIDŮ S KYSELINOU OCTOVOU, MLÉČNOU, CITRÓNOVOU, VINNOU A ACETYLVINNOU
 
 E 473	                CUKROESTERY (ESTERY SACHARÓZY S MASTNÝMI KYSELINAMI Z JEDLÝCH TUKŮ)
 
 E 474	                CUKROGLYCERIDY
 
 E 475	                ESTERY POLYGLYCEROLU S MASTNÝMI KYSELINAMI (Z JEDLÝCH TUKŮ)
 
 E 476	                POLYGLYCEROLPOLYRICINOLEÁT
 
 E 477	                ESTERY PROPAN-1,2-DIOLU S MASTNÝMI KYSELINAMI
 
 E 478	                LAKTYLOVANÉ ESTERY GLYCEROLU
 
 E 481	                STEAROYLLAKTYLÁT SODNÝ
 
 E 482	                STEAROYLLAKTYLÁT VÁPENATÝ
 
 E 483	                STEARYLTARTRÁT
 
 E 491	                SORBITANMONOSTEARÁT
 
 E 492	                SORBITANTRISTEARÁT
 
 E 570	                KYSELINA STEAROVÁ (MASTNÁ KYSELINA)
 
 E 640	                GLYCIN A JEHO SODNÁ SŮL
 
 E 1443	                HYDROXYPROPYL – ŠKROBOVÝ DIGLYCEROL
 
 E 1518	                GLYCERYLTRIACETÁT
 
 
  
 Více na old.czechcore.cz
 |